Канонічна та автокефальна і без Москви: Єдина помісна православна церква в Україні вже не за горами - архієпископ УПЦ-КП

Надання Українській православній церкві Київського патріархату автокефалії стане причиною відходу прихожан з церков Московського патріархату.

Архієпископ Євстратій (Зоря). Фото: love-contra.org.

Імовірність отримання Українською православною церквою автокефалії збільшилася після того, як Москва розірвала з Константинополем всі дипломатичні угоди про Всеправославний собор, заявив архієпископ УПЦ КП Євстратій (Зоря) в коментарі виданню "ГОРДОН", передають Патріоти України.

З 16 по 26 червня на грецькому острові Крит пройде перший з VIII століття Всеправославний собор. Вчора Московський патріархат заявив, що не буде в ньому брати участь. "Ми не дивимося на те, щоб шляхом переходу парафій з-під Московського патріархату в Київський досягти того, що у нас буде єдина церква. Це нереалістичний шлях. Набагато більш реалістичним варіантом є визнання автокефалії української церкви з боку Константинопольського патріархату. Зараз ця перспектива стала ще реальнішою після всіх цих подій навколо православного собору", - розповів Зоря.

"Абсолютно не дуже великий час для цього потрібний. Навпаки, дуже маленький, тому що після того, як Москва розірвала всі ті дипломатичні угоди щодо православного собору, які були між нею і Константинополем протягом останніх десятків років, у Константинополя немає ніяких підстав далі бути, так би мовити, неактивним щодо України", - додав архієпископ.

Він підкреслив, що ситуація може змінитися дуже швидко, але конкретних термінів не назвав. "Я не пророк і не ворожка. Якщо ми згадаємо історію, то в березні 1991-го в Україні більшість проголосувала за оновлений Радянський Союз. А вже в грудні того ж року близько 90% - за незалежність України. Хто міг це передбачити? Хто міг в жовтні 2013-го прогнозувати, що через три місяці президент Віктор Янукович втече з України, а Росія розв'яже проти нашої держави війну? Говорити про роки і місця в цьому контексті, на мою думку, безпідставно. Можна сказати тільки одне - перспектива набагато більш близька, ніж рік чи два тому ", - зазначив Зоря.

На його думку, надання Українській православній церкві Київського патріархату автокефалії стане причиною відходу прихожан з церков Московського патріархату. "Коли Константинопольський патріархат визнає, що Київський патріархат - це автокефальна церква, то тоді для більшості тих, хто залишається в Московському патріархаті, не буде ніяких причин, щоб залишатися в цій церкві, крім того, щоб бути єдиними з Росією. Але тих, хто хоче бути єдиними саме з російською церквою, не дивлячись ні на що, за даними соціологічних опитувань, в Україні близько 10% населення країни", - сказав Зоря.

Погрожував, що віддасть цілій групі загарбників: Українка з Херсонщини розповіла про моторошні зґвалтування окупантом з Росії

середа, 8 травень 2024, 12:14

В Україні до 12 років позбавлення волі заочно засудили російського окупанта, який під час окупації Херсонщини понад місяць ґвалтував місцеву жительку. Про це йдеться у вироку Великоолександрівського районного суду Херсонської області від 29 квітня 2024...

Ухилянтів повернуть назад? Литва може відмовити в наданні посвідки на проживання чоловікам з України

середа, 8 травень 2024, 10:50

Литва може відмовити в наданні посвідки на проживання чоловікам з України. Зокрема, якщо Київ доведе, що вони відхиляються від військової служби. Про це заявила прем'єр-міністр Литви Інгріда Шимоніте. "Ми не будемо організовувати депортацію або шукати ...