Хіба тільки на вигляд? "Слідчий, який сфабрикував справу Савченко, виглядав дурнем", – адвокат Новіков

Маньшина зробили стрілочником, який віддувається за весь Слідчий комітет Росії.

Адвокат Надії Савченко Ілля Новіков. Фото:espreso.tv

У Донецькому міському суді Ростовської області Росії, де триває процес у справі Надії Савченко, 8 лютого допитували слідчого Дмитра Маньшина, який, за словами адвокатів Савченко, сфабрикував справу проти української льотчиці. Про це пише Радіо Свобода, повідомляють Патріоти України.

Дмитра Маньшина чекали в суді наприкінці минулого тижня. Він повинен був дати свідчення по відеозв’язку з Басманного суду Москви. Але тоді чи то пошта не доставила повістку, чи з якихось інших причин слідчий Маньшин у суді не з’явився.

Тим дивнішою була його поява в залі донецького суду Ростовської області. Судячи зі стенограми судового засідання, Дмитро Маньшин відповідав на запитання адвокатів односкладово. В основному, це були відповіді: «не пам’ятаю» або «все є в матеріалах справи». Крім того, на думку присутніх на засіданні, суддя разом із прокурорами явно прикривали Маньшина.

«Я можу з повною впевненістю заявити, як сторонній спостерігач, суд його відверто прикривав. Тобто, коли Маньшин не міг відповісти на якісь запитання адвокатів, починав губитися, починав мимрити, суд або просто знімав це питання, найчастіше без будь-якого обґрунтування, що має робити суд, або з якимось несуттєвим обґрунтуванням. Проти цього виступали адвокати, але зробити нічого не могли», – зазначає кореспондент Радіо Свобода Антон Наумлюк.

Тиск на «стрілочника»

За словами одного з адвокатів Надії Савченко Марка Фейгіна, саме Маньшина зробили стрілочником, який віддувається за Слідчий комітет Росії. Як заявив Фейгін Радіо Свобода, захист має аудіозапис розмови, на якій батько Маньшина скаржиться своєму товаришеві по службі, що на його сина тиснуть.

Інший адвокат Савченко, Ілля Новіков, сказав, що, незважаючи на всі зусилля суду і обвинувачення, захист Савченко фактично «розмазав» слідчого Дмитра Маньшина.

– Він казав або «не пам’ятаю», або «так, це було моє рішення. Я маю на це процесуальне право, але потім, коли ми почали ставити суттєві запитання, виявилося, що він… просто виглядає якимось дурнем, або саботажником, або він повинен грати в дурня і справляти враження, що він ніби то не розуміє запитання.

Наприклад, ми запитуємо: «Чому ви не запитали в російських експертів про телефони Надії Савченко? Де саме вони були о 12-й годині, коли загинули російські журналісти?». Він каже, що в тому не було сенсу, тому що ми з інших джерел це встановили.

Тобто він відмовляється робити дуже важливу експертизу, спираючись на свідчення терористів. І він це визнає у відкритому суді. Для нього це катастрофа. Друга катастрофа те, що він визнав, що готував обвинувальний висновок, який затвердила російська Генеральна прокуратура. І через це він на себе бере безпосередню відповідальність за те, що там в ньому написано. Чесно кажучи, я сподіваюсь, що його керівництво зрозуміє, що він їх підставив.

– Чи вплине цей допит на вирок?

– Ні, вирок буде обвинувальним. Але ця ситуація досить ганебна і для Слідчого комітету, і для Росії теж. Тому я сподіваюсь, що для того, щоб цю ситуацію скоріше закінчити, російська влада може піти на те, щоб раніше обміняти Надію.

– Чи ви маєте намір подавати апеляцію на вирок?

– Надія нам це суворо забороняє. Жодної апеляції не буде без її згоди, а вона на це не погодиться.

– Можна говорити, що йде мова про обмін?

– Так, процес переговорів уже триває. Але з того, що нам зараз відомо, говорити про обмін можна буде лише після того, як вирок набуде чинності.

Росіяни прорвалися й контролюють частину Очеретиного, - речник ОСУВ "Хортиця"

субота, 27 квітень 2024, 20:46

Речник ОСУВ "Хортиця" Назар Волошин увечері в суботу, 27 квітня 2024 року, підтвердив утрату контролю над "частиною" селища Очеретине Покровського району Донецької області. З такою заявою він виступив в етері телеканалу "Ми - Україна", передають Патріо...

Верховною Радою керує не Стефанчук, а призначена Офісом президента людина, - депутатка Європарламенту фон Крамон

субота, 27 квітень 2024, 20:05

Депутатка Європарламенту Віола фон Крамон висловила стурбованість розподіленням повноважень в українському парламенті, заявивши, що насправді Верховною Радою керує не Стефанчук, а призначений Офісом президента Штучний. Про це вона заявила в інтерв'ю "І...