Хіти тижня. Банкова працює: Голоси "Опоблоку" за закон про "відкриті списки" шокували як опозиціонерів, так і коаліціянтів, - Чорновіл

Саме 26 голосів "Опоблоку" не лише стали вирішальними, але й вивели проект із глухої зони безнадії в умовно прохідну частину, наголосив політолог.

Тарас Чорновіл. Фото:vchaspik.ua

Сьогодні під час голосування у Верховній Раді сталася справжня несподіванка - нардепи дали необхідний мінімум, 226 голосів, за законопроект про вибори за відкритими списками від Парубія, Лемця і Черненка. Як зазначив на своїй сторінці у Facebook український політолог Тарас Чорновіл, все виглядало так, що результативне голосування стало для всіх повною несподіванкою, для всіх, крім "Опозиційного блоку", передають Патріоти України. Подаємо допис без скорочень:

"Таки сталася несподіванка - нардепи дали необхідний мінімум (226 голосів) за законопроект про вибори за відкритими списками від Парубія, Лемця й Черненка (всі - БПП та НФ, жодного від тих фракцій, які найбільше кричали про необхідність). Загалом новина хороша, хоча на бурхливі овації я б зриватися не радив. Але про це окремо.

Зараз про сам результат - виглядало так, що результативне голосування стало для всіх абсолютною несподіванкою. Для всіх, крім Опозиційного Блоку. Саме їхні 26 голосів не лише стали вирішальними, але й вивели проект із глухої зони безнадії в умовно прохідну частину. ОБ точно знав, що робив, фактично, вони умисно проводили проект, у шанси якого не вірили навіть автори (можливо саме тому подавали такий вельми сирий і недосконалий документ).

Усі ж, у тому числі й я, були переконані, що Оппі-блоппі підтримають лише проект Писаренка з прихованою мажоритаркою. Мотиви поки не до кінця зрозумілі, адже оппі на сході й півдні завжди краще себе почували в округах. Особливо впевнено на мажоритарці почуваються ахметовські та директори заводів, але якраз із цієї категорії теж більшість голосів було "за".

Хоча поки це лише перше читання й таке голосування може бути лише пропагандистським трюком, а при другому ніхто не завадить віднайти причину для "праведного гніву" за якісь виправлення й доповнення, які направду мусять бути суттєвими, адже текст закону готувався ще в позаминулому скликанні групою Ю.Ключковського та безнадійно застарів.

Тому певності, що все піде так само гладко й надалі, взагалі нема. Хоча побачимо. Але сам факт приємний, бо стара виборча система вже добряче оскомину набила. От тільки чи нова буде аж настільки кращою, щоб говорити з таким пафосом, як Ємець чи представники Самопомочі?.. Але щоб не розтягувати текст, про це трошки порозмірковую в окремому дописі" - написав Чорновіл.

Після довгої паузи Росія вивела ракетоносії в Чорне море

п’ятниця, 26 квітень 2024, 23:29

Російські війська вивели на бойове чергування у Чорне море два підводні ракетоносії із вісьмома ракетами Калібр. Про це повідомила пресслужба Сил оборони півдня в п'ятницю, 26 квітня. "Після доволі довгої паузи ворог вивів на бойове чергування в Чорне ...

План зробити це "якнайшвидше": Бельгія обіцяє прискорити передачу Україні своїх F-16

п’ятниця, 26 квітень 2024, 23:24

Раніше повідомлялося, що Бельгія передасть Україні F-16 до 2025 року. Влада Бельгії вирішила передати Україні винищувачі F-16 вже у 2024 році, хоча точні терміни поки що невідомі. Про це на спільній прес-конференції заявили прем'єр Бельгії Александер Д...