Хіти тижня. Брав Прагу не 1945-го, а 1968-го: Посольство Росії у Чехії істерить через нові таблички маршалу Сталіна-Брежнєва

У 1945 році повсталу Прагу від гітлерівців виручили "власівці", а не радянські війська 1-го Українського фронту під командуванням Конєва.

Пам'ятник маршалу СРСР Івану Конєву в Празі. Фото: соцмережі.

Посольство Росії в Празі виступило проти встановлення на пам'ятнику маршалу СРСР Івану Конєву нових роз'яснювальних табличок. Відповідну заяву диппредставництво оприлюднило на сторінці у Facebook, передають Патріоти України.

"Архівні дані не підтверджують яку-небудь причетність Конєва до розробки військової операції "Дунай" і до подій 1968 р. у Чехословаччині. За даними Центрального архіву Міністерства оборони РФ, Конєв у квітні 1963 року з урахуванням віку від керівної діяльності в Збройних силах СРСР відійшов і був зарахований до Групи генеральних інспекторів Міністерства оборони СРСР. Єдине, що пов'язує Конєва з Чехословаччиною – це командування Празькою визвольною операцією в травні 1945 року, про що йдеться на початковій табличці на пам'ятнику в Празі-6", – йдеться у заяві.

Раніше муніципалітет шостого району Праги оголосив, що до кінця червня розмістить на пам'ятник маршалу Конєву пояснювальні таблички чеською, англійською та російською мовами, у яких буде викладена біографія маршала "з усіма її достоїнствами та недоліками".

Глава адміністрації Праги-6 Ондржей Коларж у відповідь на заяву посольства повідомив, що наполягає на встановленні табличок, причому історична точність і достовірність інформації була підтверджена Військово-історичним інститутом. Якщо ж РФ на це не погодиться, то може забрати пам’ятник на територію свого посольства.

У радянській історіографії маршал Конєв вважається керівником звільнення Праги в 1945 році. Сучасні історики вважають, що війська 1-го Українського фронту під командуванням Конєва увійшли в уже звільнену Прагу.

Чеські історики зазначають, що маршал Конєв зі своїми підрозділами приїхав з Дрездена до Праги 9 травня 1945 року, коли в місті майже не залишилося загонів СС, а підрозділи вермахту покинули Прагу. Це було пов'язано з тим, що місто взяли під контроль учасники Празького повстання і війська Російської визвольної армії генерала Андрія Власова, повернувши зброю проти німців. За день до цього, 8 травня, була підписана капітуляція з командуванням Празького повстання.

Після присутності на декількох фронтах у роки Другої світової війни Конєв був залучений до придушення угорського повстання в 1956 році, а також був присутній у Берліні на час будівництва Берлінської стіни в 1961 році. 1968 рік - це дата радянського вторгнення в Чехословаччину.

ЗСУ посиляться: Більшість озброєнь із пакету США вже в Європі, що прискорить доставку в Україну

вівторок, 23 квітень 2024, 17:55

Більшість озброєнь із нового пакету допомоги США заздалегідь розміщено у Німеччині та Польщі. Завдяки цьому доставка до України буде прискорена, передають Патріоти України з посиланням на CNN. Джерело видання повідомило, що артилерійські снаряди будуть...

Путін намагається спіймати момент: Російська армія повільно просувається на Донбасі, - британська розвідка

вівторок, 23 квітень 2024, 16:22

Російська армія продовжує захоплювати населені пункти на Донбасі. Темпи наступу повільно, але поступово зростають, передають Патріоти України з посиланням на Міністерство оборони Великобританії Twitter. Як зазначається у зведенні, 22 квітня військове ...