Хіти тижня. Чому Україна купуватиме "Гвоздики" в Польщі, - ЗМІ

На п'ятому році війни Україна все ще не може повністю забезпечувати власні збройні сили новою бронетехнікою власного виробництва.

Раніше вже писалося про те, як Україна купує за кордоном вживані БМП-1 з метою масового оновлення парку бронетехніки Збройних сил України. Купує вимушено, тому що сама ще не налагодила виробництво даного виду бронетехніки, - передають Патріоти України з посиланням на Depo.Війна.

Але, на жаль, не БМП-1 єдиними. Аналогічна ситуація склалась і з самохідними гаубицями 2С1 "Гвоздика", потреба комплектації військових частин якими перевищує наявну кількість. Нещодавно стало відомо, що "Гвоздики" Україна купуватиме в Польщі.

2С1 "Гвоздика" – це 122-мм самохідна артилерійська установка (САУ) на базі шасі МТ-ЛБ, яка призначена для знищення живої сили, артилерійських батарей, дзотів, а також для забезпечення проходів в мінних полях та польових загородженнях.

Так сталося, що у 2013-му році, коли президентом України був проросійський Віктор Янукович, а міністром оборони України взагалі росіянин Павло Лебедєв, САУ 2С1 "Гвоздика" взагалі були зняті з озброєння Збройних сил України. Це призвело до того, що з початком російсько-української війни довелося заново комплектувати ними бригади і заново навчати персонал.

За даними журналу "Military Balance", станом на 2014-й рік Збройні сили України мали на озброєні 312 "Гвоздик", однак 12 з них було безповоротно втрачено внаслідок окупації Криму, а 159 одиниць перебували на базах зберігання і потребували відновлення. В якому стані зберігалась в Україні зброя та техніка можна уявити по численним фотографіям.

Отож, на початок війни на ходу була лише 141 одиниця 2С1 "Гвоздика". При цьому не обійшлося й без втрат. За даними військового експерта Михайла Жирохова, під час боїв на Донбасі ЗСУ втратили 10 "Гвоздик" підбитими і ще 12 було захоплено бойовиками.

Над відновленням та капітальним ремонтом такої техніки (а також іншого артилерійського озброєння) в Україні працює переважно ДП "Шепетівський ремонтний завод", виробничі потужності якого дозволяють "ставити на колеса" близько 150 одиниць броне- та артилерійської техніки. Однак, як можна здогадатись, потреби української армії самими лише "Гвоздиками" не обмежуються – в черзі стоїть цілий "букет" самохідних гаубиць: "Акації", "Піони", "Гіацинти" тощо.

Навіть якщо припустити (а точних даних у відкритому доступі немає), що були відновлені всі 159 законсервованих "Гвоздик" і на ходу перебувають ті 119, що залишились після активної фази війни 2014-2015-х років, то вийде 278 одиниць САУ 2С1 "Гвоздика". Нормальна комплектація механізованої бригади повинна складати мінімум 17 одиниць. Станом на сьогодні ЗСУ налічують 20 механізованих бригад, які сумарно потребують 340 "Гвоздик".

При цьому з виробництвом нових САУ 2С1 "Гвоздика" у нас не склалось. Серійне виробництво цих машин хоч і почалося на Харківському тракторному заводі ім. С. Орджонікідзе у 1971-му році, однак припинилося наприкінці 1991-го року. Крім СРСР, 2С1 "Гвоздика" випускалася за ліцензією в Польщі з 1971-го року і в Болгарії з 1979-го. Після цього лише у Польщі та Росії були розроблені модернізовані варіанти і відновлене виробництво, а Україна і Болгарія залишились осторонь цього процесу.

Таким чином, єдиним варіантом поповнення власного арсеналу "Гвоздик" для України є або купівля у Польщі нових модернізованих САУ (що і дорого, і проблематично в контексті різних міжнародних обмежень), або шукати по світу старі-добрі 2С1 "Гвоздика" радянського, польського чи болгарського виробництва і ввозити їх в Україну у розібраному стані, щоб обійти ті ж самі міжнародні обмеження. Зі зрозумілих причин в Росії купувати їх не варіант.

І ось буквально кілька днів тому стало відомо про придбання Україною у польської компанії Wtorplast певної кількості САУ 2С1 "Гвоздика". Цю інформацію повідомило видання efence Blog з посиланням на прес-службу Czechoslovak Group.

Czechoslovak Group співпрацює з польською компанією Wtorplast, в рамках виконання контракту з Україною на постачання бойових машин піхоти БМП-1АК (тих самих, типу скандальних) та самохідних гаубиць 2С1 "Гвоздика" в рамках військово-технічного співробітництва між Україною та Польщею.

Повідомляється, що ці самохідні артилерійські установки серійно виготовлялась у Польщі з 1971-го року за ліцензією на підприємстві Huta Stalowa Wola у місті Нисько і згодом перебували на озброєнні Чеської армії. Оснащені вони 122-мм гарматою 2А31, темп стрільби якої складає 4-5 пострілів на хвилину.

Коли саме і у якій кількості ці "Гвоздики" надійдуть в Україну наразі невідомо, однак зазначається, що перед постачанням до України машини будуть капітально відремонтовані на заводі VOP 026 Sternberk чеської компанії Excalibur Army.

Чому саме Польща? Тому, що, як і чехословацькі БМП-1, польські 2С1 "Гвоздика" вважаються найкращими у своєму роді. В процесі випуску польський варіант (2С1М Goździk) зазнав деяких змін, у порівнянні з базовим радянським: отримав дизельний двигун SW680T, нові опорні котки і змінені гідродинамічні щитки для руху по воді. У той же час 2С1 "Гвоздика" болгарського виробництва надходила на озброєння Радянської армії і, крім гіршої якості виготовлення, нічим не відрізнялись від радянського зразка 2С1.

Отож, Україна вибрала найкраще з того, що є на зовнішньому ринку і може бути їй продане, тому шукати в даній ситуації чергову "зраду", м'яко кажучи, недоречно. Хоча, цілком можливо хтось і намагатиметься це робити.

Опублікував: Олег Устименко

Якраз проводив дорозвідку: СБУ затримала зрадника, який допомагав скоригувати ракетний удар по ТЕС та військовому шпиталю у Дніпрі (фото)

четвер, 28 березень 2024, 11:44

Служба безпеки України затримала мешканця Дніпра, за підозрою у роботі на російські спецслужби. Його звинувачують у зборі інформації для коригування ракетного удару армії РФ по військовому шпиталю та ТЕС у Дніпрі. Про це СБУ повідомила у четвер, 28 бер...

"Як голова уряду я повинен": Шольц заявив, що не передає Україні Taurus, бо боїться війни Росія-НАТО

четвер, 28 березень 2024, 11:28

Канцлер Німеччини Олаф Шольц вкотре відмовився надати далекобійні ракети Taurus Україні. Він пояснив це тим, що важливим для нього лишається "не ескалювати" війну до зіткнення Росії та НАТО. Водночас на сьогодні Німеччина витратила на допомогу Україні ...