Хіти тижня. "Генералы, с которыми имел "честь" общаться, абсолютно не пригодны, зачастую крайне тупы", - ізраїльський радник жорстко розкритикував Міноборони України

Після викладення своєї думки волонтер заявив, що радник президента Юрій Бірюков оголосив йому "священну війну".

Віктор Верцнер. Фото:YouTube

Майор ізраїльської армії Віктор Верцнер, який з початку АТО допомагає ЗСУ, написав безсторонній пост про українські збройні сили. Допис він виклав у Facebook, зазначають Патріоти України

Його запис викликав люту контратаку чиновників від армії, близьких до адміністрації президента. Мабуть, їх засмутила іронія Верцнера щодо "найсильнішої армії в Європі" - теза, неодноразово повторювана Петром Порошенко в своїх виступах.

Думка Верцнера тим болючіша для влади, що ізраїльтянин критикує ЗСУ з позицій начебто друга.

По-перше він як волонтер підтримує те, що робить армія на Донбасі і допомагає їй з 2014 року, включаючи проведення тренінгів.

По-друге, будучи офіцером ЦАХАЛ, Вернцер не з чуток знає, як повинна функціонувати воююча армія. У ізраїльтян протягом десятків років - перманентні конфлікти з сусідами, при тому, що економіка розвивається не в приклад української. Полеміку, яка розгорнулася у соцмережі, досліджувала Страна:

У записі на Facebook, який викликав "холівар", Верцнер заявив наступне:

"1. Генерали з якими мав "честь" спілкуватися, абсолютно професійно непридатні, найчастіше вкрай тупі.

2. Ставлення до солдата принизливе, часто знущальне.

3. Система навчання командного складу застаріла і не відповідає сучасним стандартам і викликам.

4. Нераціональнтй розподіл бюджету.

5. Повсюдне кумівство.

6. Дупи вилизуються повсюдно.

7. Показуха понад усе!

8. Корупція і розпили.

9. Синдром - "ми все самі знаємо краще вас"

10. Синдром - "найсильніша армія в Європі".

Кілька прикладів:

Полк спеціального призначення, я в гостях разом з волонтерами, зам міністра, американським військовим аташе. Стіл ломиться, горілка рікою, все в формі! Страви приносять симпатичні дівчата у вишиванках. Я вийшов в туалет і запитав у однієї з них - "дівчино, ви хто?" Відповідь - "ми зв'язкові". Завіса.

Тренувальна база під Києвом, зима, -7 °, строковики миють вагонку мокрими ганчірками голими руками, тому що на наступний день приїжджають представники НАТО. Завіса.

Штабні навчання в бригаді, я спостерігаю з захопленням з боку. Ніколи не бачив такої злагодженої роботи штабу, ще й за стандартами НАТО, що в новинку для України.

Поки не помітив листочки з текстом перед кожним офіцером. Завіса".

Пост Верцнера набрав кілька сотень реакцій в Facebook. Пізніше волонтер заявив, що радник президента і главволонтер Юрій Бірюков оголосив йому "священну війну".

Суперечка Верцнера з Бірюковим розгорівся в коментарях у останнього. Як з'ясувалося, не так давно в Міноборони і АП передали звернення експерта НАТО Глена Гранта, в якому він вказував на слабкі місця української армії і давав рецепти, як ліквідувати прогалини.

Однак, як обурюються волонтери, у військовому відомстві не чути жодної реакції на пропозиції британського військового експерта.

Верцнер припустив, що в Міноборони сидять "товстопузики", які "знають все краще за всіх".

"Вам пропонували допомогу багато і постійно! Але ваші "товстопузики" (генералами їх назвати не можу) знають і вміють все краще за всіх. Але де результат?! Вам передали цей лист перед публікацією. Скажіть чесно - що ви з ним зробили?", - пише ізраїльтянин.

Юрій Бірюков запропонував ізраїльтянинові повторити свої слова особисто генералам: "Сміливий, готовий про "товстопузика" сказати в обличчя командувачу АТО, генерал-лейтенанту Забродському? Я це прямо ось на наступному тижні організую, дуже хочу подивитися".

На що Верцнер відповів, що вся українська видимість реформ працює тільки на красиву картинку.

Також Бірюков зазначив, що лист, про який говорить його опонент, вважає маячнею, оскільки там, в числі іншого, було запропоновано приготувати ВМС до затоплення Чорноморського флоту РФ в Севастополі. У відповідь на це Верцнер навів приклад з шестиденної війни: "Група водолазів з зарядами для підриву єгипетських військових суден, вийшла через люк підводного човна і пробралася всередину порту - водолазам вдалося пошкодити або знищити два єгипетські підводні човни і два ракетних катера типу "Оса".

Також Верцнер намагався донести до співрозмовника, що система в Україні є неефективною, і що експерти з боку намагаються допомогти її налагодити, але їх не слухають. Бірюков лише відмахнувся тим аргументом, що Ізраїль отримує велику військову допомогу від США.

На що Верцнер відповів, що гроші США - це 15% військового бюджету Ізраїлю.

У суперечці брали участь і інші коментатори, зокрема, один з них заявив, що Україні не дають обіцяну зброю - мовляв, якби так само "допомагали" Ізраїлю, то цієї держави би вже не було.

Після перепали в коментарях у Бірюкова Віктор Верцнер написав ще один пост в Facebook, в якому розповів, як отримують нагороди в ізраїльській армії, і поставив уїдливе питання про українських генералів:

"Начальник генштабу Армії Оборони Ізраїлю носить звання генерал лейтенанта. Ізраїльська армія, при мобілізованому резерві, в рази більша від української при тому, що країна більш ніж в 4 рази менша, за населенням.

Ордени та медалі? За цілу війну їх отримують людей 6-7. Генерали ніколи не нагороджуються! Звання генерала вже досить відзначає заслуги людини. А як там справи у Генералів армії з іконостасом на пузі?"

У коментарях деякі користувачі спробували заступитися за українців: "Порівняння з ізраїльською армією недоречно. Ізраїльська армія знаходиться постійно в дії майже 70 років, Україна не воювала майже 70 років". На що ізраїльтянин відповів, що не бачить ніякого зв'язку цього факту і наявності великої кількості генералів з численними нагородами.

У коментарях до посту з'явився журналіст Юрій Бутусов, який потролив захисників військової бюрократії України: "Так, Верцнер цинічно втерся до нас у довіру, все вивідав, всі секрети і підло завдав удару по самій болючій темі - по наших полководцях!".

Також під постом відзначилися коментатори, які заявляли, що Ізраїлю ще самому далеко до зразкової армії, і навіть звинуватили цю країну в тому, що вона воює з підлітками. Однак на питання Верцнера про українських генералів так ніхто і не відповів.

Окремою претензією "порохоботів" до Верцнера стала його друга професія - фотограф. Їм відповіли АТОшні волонтери.

"Віктор Верцнер (Victor Vertsner) не тільки майор армії Ізраїлю, не тільки військовий фахівець, що допомагає становленню армії України, а й ... фотограф. Дуже класний фотограф. Талант. Але наші порохолизи вважають цей факт мало не приниженням для Верцнера-майора, і образою для нашого генералітету. Подумати тільки, якийсь фотограф вчить нас воювати!

До нашого сорому, майже всі наші генерали не можуть бути ніким, крім наших генералів. Адже щоб бути агрономом, фотографом, будівельником, треба вміти робити хоч щось ще, а не тільки лизати начальницькі чоботи", - написав волонтер Юрій Касьянов.

Доцент кафедри військової журналістики КНУ ім. Шевченко Олександр Курбан також став на сторону ізраїльтянина.

"З відомого ізраїльського волонтера, громадського лобіста інтересів України, Віктора Верцнера намагаються зробити ворога.

Деяких "товстопузиків" (українських генералів і чиновників МО - ред.), просто здуває той факт, що "весільний фотограф" з землі обітованої, вчить їх жити.

А що ж ви мовчали, коли він збирав кошти нам на допомогу, організовував акції підтримки України в Ізраїлі, тренував наших нацгвардійців у Гостомелі (спав у дірявому наметі, їв із загального котла, зарплати не отримував)?"


"Не може бути такою ж, як в Ізраїлі": Макрон зробив заяву про ППО в Україні

субота, 20 квітень 2024, 14:06

Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що в Україні неможливо побудувати систему протиповітряної оборони, яка буде подібною тій, що функціонує в Ізраїлі, і відповідатиме вимогам країни. Про це він сказав на пресконференції за підсумками саміту ЄС у...

Торгував із олігархом Курченком: У США суд виніс вирок бізнесмену, який порушив санкції

субота, 20 квітень 2024, 13:43

У США бізнесмена Джона Кана Унсалана (він же Хуррем Кан Унсалан) засудили до шести років ув'язнення за порушення санкційного режиму. Він визнав, що вів торгівлю з проросійським олігархом з України Сергієм Курченком та підконтрольними йому компаніями. П...