Хіти тижня. Ізраїль дорогу перейшов? Союзники Асада пересварилися у Сирії: Росіяни задіяли танки та бойову авіацію

Здається, у "Хезболли", яка співпрацювала із "високодуховною нацією", тепер великі проблеми.

У "Хезболлі" росіянам більше не вірять? Фото: Рейтерс.

У ніч на неділю, 10 червня, в твіттері Ахмада Рахалі, бригадного генерала «Вільної сирійської армії», було опубліковано повідомлення про збройну сутичку між російськими військовими і бойовиками «Хезболли» в селі Расанія біля озера Катіна, в 16 км на північний схід від Аль-Кусайр, на заході Сирії, неподалік від кордону з Ліваном, передають Патріоти України.
За словами Рахалі, російські військові спочатку застосували танки Т-90, а потім - військову авіацію. Пізніше Рахаль заявив, що російські військові взяли під свій контроль Расанію.

Ізраїльський сайт nziv.net з посиланням на джерела в сирійській опозиції пише і про незвичайні дії російських військових в Дамаску. Стверджується, що в ніч на 10 червня протягом декількох годин надходили повідомлення про те, що російська військова поліція з'явилася в будівлі однієї з місцевих рад і конфіскувала документи. Пізніше надійшла інформація про те, що російські військові були розміщені навколо будівлі Центрального банку в Дамаску. Незабаром після цього повідомлялося, що російські військові взяли під свій контроль штаб сирійських ВПС і канцелярію бригадного генерала Сухель аль-Хасана. Стало також відомо, що російська військова поліція блокує підходи до будівель державного телебачення в Дамаску. Повідомлялося і про те, що російські військові і спецслужби беруть під свій контроль аеропорт Дамаска і траси, які ведуть до нього.
Інформація, передана цієї ночі опозиційними сирійськими джерелами, поки не підтверджується і не коментується в Дамаску і Москві. У сирійській опозиції висувають припущення, що Росія почала дії проти Ірану і «Хізбалли» в Сирії. Однак це суперечить офіційній позиції Москви.
Напередодні президент Росії Володимир Путін в ході зустрічі з іранським президентом Хасаном Рухані заявив про успішну спільну роботу з Іраном над вирішенням сирійського кризи. «Ми успішно співпрацюємо з вирішення сирійської кризи. І тут є про що поговорити, тому що є конкретні результати», - сказав він.
У свою чергу, президент Сирії Башар Асад в інтерв'ю Daily Mail заявив, що відомості про те, що Ізраїль нібито сповіщав Росію про намір атакувати ті чи інші цілі на сирійській території, не відповідають дійсності. Він всіляко підкреслював дружні і тісні зв'язки Дамаска і Москви, відкидаючи, що Росія співпрацює з Ізраїлем.
Кілька днів тому ліванське видання Lebanon Debate повідомляло, що розгортання російської військової поліції на заході Сирії, неподалік від кордону Лівану, ледь не призвело до зіткнення росіян з «Хезболлою». Судячи з публікації, конфлікт виник в понеділок, 4 червня, через те, що російські військові не погодили свої дії з командуванням «Хезболли».
«Польове» джерело повідомило Lebanon Debate, що російська поліція раптово з'явилася в чотирьох пунктах: на перехресті Хасія (траса М5, на південь від Хомса), в містечку Аль-Акрабія (на південь від Тартус), на водній станції в Аль-Кусайр і в селі Аль-Масрі (біля кордону з Ліваном). Йдеться про райони, які не входять до зони деескалації, де очікувалася поява російської поліції, зазначається в публікації. Ці райони контролюються силами 11-ї дивізії сирійської армії і «Хезболли».
У командуванні «Хезболли» вважають, що поява російської військової поліції в цих районах було спільним рішенням Дамаска і Москви. Але з «Хезболлою» воно не було погоджено. Збройних зіткнень тоді не відбулося, хоча між командирами російської військової поліції і «Хезболли», судячи з публікації, виникли конфлікти. За даними Lebanon Debate, в результаті російська військова поліція була розміщена в зазначених районах Сирії, в безпосередній близькості від кордону з Ліваном, а бойовики «Хезболли» були з цих районів частково витіснені.

Про інцидент між російськими військовими і «Хезболлою» на заході Сирії повідомило також агентство Reuters з посиланням на власні джерела. У цій публікації сказано, що ситуація була врегульована вже 5 червня. При цьому стверджується, що зазначені райони як і раніше контролюються 11-ю дивізією сирійської армії і «Хезболлою». Міноборони РФ коментарів з цього приводу не дає.

Обережно, але оптимістично: Голова Пентагону відповів на питання, скільки F-16 отримає Україна у 2024 році

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:54

Протягом 2024 року Україна отримає більше ескадрильї американських винищувачів F-16. Вони прибуватимуть разом із пілотами та обслуговуючим персоналом. . Про це заявив голова Пентагону Ллойд Остін на засіданні 21-го засідання у форматі "Рамштайну" 26...

Керченському мосту, логістичним вузлам та базі в Севастополі хана? - США дозволили Україні застосовувати далекобійні ATACMS по Криму - The New York Times

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:42

Україна вже отримала версію балістичні ракети ATACMS із дальністю до 300 кілометрів, стверджують джерела. США дозволили Україні бити по об'єктах у Криму далекобійними балістичними ракетами ATACMS. Про це напередодні повідомила газета The New York Times...