Хіти тижня. Кремль маніакально жадає реваншу: Путін здатний знову підірвати "пороховий льох" Європи - The Guardian

Розширення Євросоюзу на схід викличе жорстку протидію з боку Москви.

Футболка з зображенням Путіна на вулиці в Белграді. Ілюстрація:Крим.Реалії

Євросоюз досі не готовий жити в світі з колишньою геополітикою, в якому уряди країн і їх населення одержимі межами і територіями. З такою думкою в авторитетному західному виданні The Guardian виступив керівник "Центру ліберальних досліджень" в Софії (Болгарія) Іван Крастєв, передають Патріоти України.

На його думку, зараз на Західних Балканах здатність ЄС думати і діяти як геополітичний гравець зіткнулася з важким випробуванням". На початку місяця офіційний Брюссель презентував свою нову стратегію для даного регіону. Її мета - заохотити Сербію, Чорногорію, Боснію і Герцеговину, Косово, Македонію і Албанію проводити реформи через відновлення перспективи вступу в організацію. Крім того, у відповідь на підйом популізму в багатьох країнах, євробюрократам довелося заявити, що "обіцянка членства в ЄС - це немаленьке диво".

На думку Крастєва, найбільше в ЄС бояться повторення українського сценарію. Саме по ньому підтримка європейських прагнень викликає досить жорсткий опір з боку тих гравців, які проти розширення Євросоюзу на схід - в першу чергу, Росії.

Крім того, Крастєв вважає, що саме Балкани - той регіон, де Росія почне активно працювати над дестабілізацією ЄС, заплативши за це дуже низьку для себе політичну ціну. Тому європейським дипломатам варто всіма силами і засобами переконувати Москву, що ескалація напруженості не в її інтересах.

"Ухилянтів треба брати за вухо і вести до ТЦК": Мер Конотопа записав звернення до нардепів (відео)

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:15

Поки Верховна Рада продовжує готувати законопроєкт про мобілізацію – профільному комітету залишились розглянути 5% поправок – міський голова Конотопа звернувся до народних депутатів із закликом “не гратися в політику". На цьому міський голова Конотопа ...

"Гра в хорошого поліцейського": Зеленський може ветувати закон про мобілізацію після ухвалення Радою, - політолог

п’ятниця, 29 березень 2024, 11:26

Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони розглянув уже 82% усіх запропонованих депутатами поправок до проекту закону "Про мобілізацію" і найближчим часом він може бути проголосований "у тому форматі, в якому він уже підійде безпо...