Хіти тижня. "Кузя" тихо скигле у Северодвінську у всі свої димоходи: США спустили на воду другий електричний есмінець (відео)

Технологічне відставання ВМС Росії стає все очевиднішим. Єдина галузь суднобудування, де сяк-так жевріє асиметричне стримування - підводний флот, але й там проблем все більше, а грошей - все менше.

Американці спустили на воду другий електричний есмінець Zumwalt (“Зумвольт”), який вже в 2018 році буде прийнятий на озброєння Військово-морських сил США, - передають Патріоти України.

Це найбільший і найдосконаліший у світі есмінець, обладнаний системою “стелс” та 2 системами озброєння найновішого зразка. У ВМС США вважають есмінці класу Zumwalt експериментальними кораблями, які першими отримають передові види озброєнь, зокрема – електромагнітні гармати і бойові лазери.

Вражаючі кадри військового судна “майбутнього” опублікували на сторінці Navy Recognition на відеохостингу YouTube.

Відзначимо, що новий есмінець назвали USS Michael Monsoor (DDG 1001) – на честь бійця ВМС США Майкла Бонсура, який в 2006 році героїчно загинув в Іраку. Він накрив собою гранату, рятуючи товаришів по службі.

Судно зійшло з верфі 5 грудня. Його направили в Атлантичний океан, щоб випробувати перед прийомом на озброєння.

Варто відзначити, що есмінець працює повністю на електричній тязі. Його довжина становить 183 метра, водотоннажність 14,7 тисяч тонн, а швидкість – до 30 вузлів. Завдяки високому рівню автоматизації екіпаж кожного з кораблів складе всього 148 осіб.

USS Michael Monsoor стане грізною зброєю. Його оснастять 20 пусковими установками MK 57 VLS на 80 ракет, 155-мм гарматами і 57-мм артилерійськими гарматами Mk 110. Корабель здатен вести вогонь на відстань 63 морських миль (116 км).

Zumwalt (“Зумвольт”) — інноваційні багатоцільові есмінці ВМС США, побудовані із широким використанням технологій зменшення радіолокаційної помітності та призначені для боротьби з ворожою авіацією, підтримки військ з моря, ударів по наземних цілях. Головний корабель серії, названий на честь адмірала Елмо Р. Зумвольта був спущений на воду 29 жовтня 2013-го.

Значна частина корпусу збудована з композитних матеріалів з покриттям за технологією Stealth з мінімальним ЕПР, акустичним, тепловим, електро-магнітним випромінюванням. Це ускладнює їхнє виявлення і враженням сучасними засобами. Крім найновіших систем озброєнь на них застосовано передові ІТ-технології, програмне забезпечення з інтеграцією усіх електронних елементів конструкції і максимальною автоматизацією усіх процесів (total-ship computing system).

Оскільки корабель має незвично малу ефективну площу розсіювання, як для човнів такого класу (на цивільних радарах він виглядає як човник 12-15 м завдовжки), для поліпшення безпеки в умовах миру на кораблі додатково встановлюють циліндричні металеві конструкції, що поліпшують його видимість на цивільних радарах (особливо в умовах щільного туману).

Має корпус на 30 м довший і на 5 м ширший за попередника класу «Арлі Берк» та має водотоннажність 14500 т замість 9000 т. Це наближує його до першого ракетного атомногокрейсера USS Long Beach (CGN-9). Бічні борти нахилені до середини з вузькою носовою частиною, що дозволяє зменшити шуми під час руху. Обриси максимально чисті, без виступаючих частин задля зменшення ймовірності виявлення РЛС.

У липні-серпні 2008 було виділено 2,6 млрд. доларів на будівництво ще 2 есмінців даного класу. Повну вартість експлуатації одного есмінця оцінюють у 4,0 млрд доларів.

Після довгої паузи Росія вивела ракетоносії в Чорне море

п’ятниця, 26 квітень 2024, 23:29

Російські війська вивели на бойове чергування у Чорне море два підводні ракетоносії із вісьмома ракетами Калібр. Про це повідомила пресслужба Сил оборони півдня в п'ятницю, 26 квітня. "Після доволі довгої паузи ворог вивів на бойове чергування в Чорне ...

План зробити це "якнайшвидше": Бельгія обіцяє прискорити передачу Україні своїх F-16

п’ятниця, 26 квітень 2024, 23:24

Раніше повідомлялося, що Бельгія передасть Україні F-16 до 2025 року. Влада Бельгії вирішила передати Україні винищувачі F-16 вже у 2024 році, хоча точні терміни поки що невідомі. Про це на спільній прес-конференції заявили прем'єр Бельгії Александер Д...