Хіти тижня. Начальник ГРУ Сергун помер у Лівані: Екс-радник Трампа дав цінні покази на допиті в ФБР

Згідно з офіційною версією, Ігор Сергун помер 3 січня 2016 року на 59-му році життя в підмосковному будинку відпочинку ФСБ "Москвич" після обширного інфаркту.

Майкл Флінн був добре знайомий із Ігорем Сергуном. Фото: Рейтерс.

Колишній начальник ГРУ Ігор Сергун помер в Лівані, сказав в ході допиту в ФБР колишній радник Трампа з нацбезпеки Майкл Флінн. У Росії офіційно повідомлялося, що Сергун помер від серцевого нападу в підмосковному будинку відпочинку, повідомляють Патріоти України.

Флінн згадав про час і місце смерті начальника ГРУ Сергуна на допиті в ФБР в січні 2017 року. Його показання раніше повністю не розкривалися. У Російської служби Бі-бі-сі немає відомостей, що підтверджують версію Флінна.
Службову записку FD-302, що містить свідчення Флінна, за запитом федерального судді направив до суду округу Колумбія спецпрокурор Роберт Мюллер, який розслідує російське втручання в американські вибори і можливу змову адміністрації Трампа з Кремлем. Опублікований звіт про допит докладно розповідає про показання генерал-лейтенанта Флінна, проте деякі фрази і абзаци в ньому приховані. Допит Флінна в ФБР стосувався його спілкування з тодішнім послом Росії в США Сергієм Кисляком.
Бюро тоді почало розслідування можливого втручання Росії в президентські вибори 2016 року. Флінна допитували агент ФБР Пітер Стрзок і ще одна людина, чиє ім'я приховано. В ході цього допиту Флінн згадав свій дзвінок послу Росії в США Сергію Кисляку.
"Флінн заявив, що зателефонував послу Кисляку після смерті Сергуна в Лівані на початку минулого року, щоб висловити свої співчуття", - йдеться в документі ФБР.
Мова, очевидно, йде про 2016 рік, так як допит проходив в 2017 році. Згідно з офіційною версією, Ігор Сергун помер 3 січня 2016 року на 59-му році життя в підмосковному будинку відпочинку ФСБ "Москвич" після обширного інфаркту. Про його смерть російські державні ЗМІ повідомили 4 січня.
При цьому розвідувальну агентство Stratfor повідомляло, що Ігор Сергун загинула 1 січня в Лівані. Присутність генерала в країні, яка вважається "осередком роботи всіх світових розвідувальних служб", викликає багато питань, писало тоді агентство. "Це не так. Зовсім не так", - коментував повідомлення Stratfor прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков.
Після смерті Сергуна начальником ГРУ став генерал-полковник Ігор Коробов. Він помер, не пропрацювавши на посаді і трьох років. Про його смерть міноборони Росії повідомило в ніч на 22 листопада.
Коробов помер 21 листопада після важкої і тривалої хвороби, говорилося в заяві військового відомства. До того моменту про хвороби Коробова офіційно нічого не повідомлялося.
Що ще Флінн розповів про главу ГРУ
На допиті Флінн розповів про свої стосунки з Сергуном. Вони познайомилися, коли Флінн приїхав в Росію в 2013 році, будучи керівником розвідувального управління Міноборони США (РУМО) - американської розвідки.

Флінн приїжджав на чотири дні і брав участь в програмі з розвитку лідерських якостей, яку організувало ГРУ. Захід проходив в штаб-квартирі управління. "Флінн говорив, що росіяни були вдячні йому за візит", - наголошується в документі спецпрокурора Мюллера.

Після знайомства в Москві Флінн і Сергун продовжили спілкування - як мінімум, один раз вони зідзвонювалися по відеоконференцзв'язку, випливає з документів ФБР.
На 28 лютого 2014 року планувалася і поїздка Сергуна в США, але через дії Росії в Криму її довелося скасувати, розповів слідчим Флінн. Після цього, за словами Флінна, він з Сергуном не спілкувався. На допиті в ФБР Флінн описав Сергуна як людину, з якою у нього було багато спільного.
"У них було схоже минуле, у обох сини одного віку, вони були пов'язані боротьбою з тероризмом, - йдеться в документі. - У Сергуна були шрами, отримані в Чечні, і обидва генерала ділилися розповідями про Афганістан".
За що судять Флінна
У вівторок суд округу Колумбія винесе вирок Майклу Флінну. Ще рік тому він визнав свою провину в тому, що збрехав слідчим ФБР про подробиці свого спілкування з Сергієм Кисляком. Флінн працював радником президента з національної безпеки рекордно короткий час: від дня інавгурації Дональда Трампа 20 січня 2017 року по 13 лютого того ж року, коли був змушений піти у відставку.
Формально це відбулося через те, що Флінн невірно проінформував віце-президента Майка Пенса про зміст своїх телефонних розмов з Кисляком в останні дні колишньої адміністрації Обами. 28 грудня 2016 року, в день, коли Обама оголосив про висилку 35 російських дипломатів і введення нових санкцій у відповідь на втручання в американський виборний процес, Флінн кілька разів говорив по телефону з російським послом.
Він просив не реагувати жорстко, пояснюючи, що нова адміністрація зможе скасувати багато рішень попередньої. На допиті ж Флінн говорив інше.
Агенти, які допитували Флінна, запитали його, чи пам'ятає він будь-які розмови з Кисляком з приводу висилки російських дипломатів або закриття російських об'єктів у відповідь на діяльність російських хакерів під час виборів. Флінн заявив, що він цього не пам'ятає.
У відповідь на питання про те, чи пам'ятає він будь-які розмови з Сергієм Кіcляком, в яких він закликав російську сторону не нагнітати ситуацію і не відповідати за принципом "око за око", Флінн відповів "Насправді немає. Я не пам'ятаю. Не було такого "Не робіть нічого".
На інші питання з приводу його бесід з Кисляком Флінн також в основному відповідав, що не пам'ятає подробиць. Флінн заявив, що він намагався завести хороші відносини з Сергієм Кисляком і "рухатися далі", йдеться в документі, направленому до суду спецпрокурором Мюллером.
Бюро спецпрокурора Мюллера раніше рекомендувало судді призначити Флинну покарання, не пов'язане з позбавленням волі, з огляду на його "значне сприяння" слідству. Що саме Флінн розповів слідству, невідомо. Ця частина службової записки Мюллера відцензурована.

Очільник МЗС Кемерон оцінив ймовірність відновлення дипломатичних відносин Британії з РФ

четвер, 25 квітень 2024, 13:31

Міністр закордонних справ Британії Девід Кемерон заявив, що у відносинах між Великою Британією та Росією більше «немає шляху назад». Про це він сказав у інтерв'ю Independent, передають Патріоти України. Журналістка запитала його, чи може Британія повер...

Пекін підіграє агресору: Китай сховав у порту корабель, який доставляв зброю з КНДР до Росії, - Reuters

четвер, 25 квітень 2024, 11:30

Китай надав причал для російського вантажного судна, що знаходиться під санкціями США, причетного до постачань північнокорейської зброї до Росії, передають Патріоти України з посиланням на Reuters. Британський аналітичний центр Royal United Services I...