Хіти тижня. "Наче стерв'ятники": Румунія тільки і чекає, коли в Україні погіршиться політична ситуація, - експерт

У Румунії завжди була популярна імперська антиукраїнська тема про «Велику Румунію».

21 вересня президент Румунії скасував візит в Україну через новий закон «Про освіту». Голова Міжнародного центру перспективних досліджень Василь Філіпчук в ефірі «Громадського радіо» пояснив реакцію президента сусідньої держави, передають Патріоти України.

За словами експерта, така реакція була досить нетиповою. Закон був швидше приводом, ніж причиною такого рішення. Напруга з Угорщиною, Польщею та Румунією назрівала протягом довгого часу. Потрібен був лише привід, щоб ми побачили трансформацію цієї напруги в щось інше. Ми чуємо подібні заяви від болгар і поляків, але головна проблема - це все ж Румунія і Угорщина. У Румунії завжди була популярна ця імперська антиукраїнська тема. Це підтримували праві. Там говорили про «Велику Румунію». До Румунії на Україні дивляться не обов'язково з великою симпатією. «Коли ми сильні - ці ідеї залишаються для маргінальних політичних сил, а зараз, коли Україна у війні, багато політичних сил піднімають голову і думають, чи не з'явиться така політична ситуація, коли можна буде втілити в життя ідею «Великої Румунії», - розповів Василь Філіпчук.

Він додав, якщо проаналізувати з боку права української громади в Румунії та румунської громади в Україні, їх неможливо порівняти. Румунська громада в Україні має кращі умови для навчання. Кількість румунських шкіл в Україні та український ліцей у Румунії - це непорівнянні речі.

Білий дім поділивмя розрахунками де окупації України: Салліван спрогнозував, коли ЗСУ перейдуть в стратегічний контрнаступ

неділя, 5 травень 2024, 8:47

Україна після отримання військової допомоги США планує розпочати новий контрнаступ у 2025 році. Про це у суботу, 4 травня, заявив радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван, передає FT. Так, Салліван сказав, що він очікує "прогресу Рос...

Генштаб ЗСУ відзвітував про втрати росіян станом на 5 травня

неділя, 5 травень 2024, 8:21

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 05.05.24 орієнтовно склали: