Хіти тижня. Навіть Трамп не допоміг: ІДІЛ вчинив обіцяний теракт на батьківщині Путіна, далі буде гірше, попереджають експерти

Схоже, що спецслужбам США та Росії не вдалося виявити всю мережу агентів "ісламської держави", котрі готували масований теракт в "культурній столиці" Росії. Експерти побоюються, що це лише "перша пташка" і РФ у найближчі місяці чекає серія терактів

За вибухом у супермаркеті Санкт-Петербурга "Перехрестя", який стався 27 грудня, стоять агенти угруповання "Ісламська держава". Про це в своєму мікроблозі в Twitter повідомила Site Intelligence group, що займається моніторингом підконтрольних ІДІЛ засобів масової інформації, зазначають Патріоти України. Ісламісти розповіли, що операцію провів загін "служби безпеки" угруповання Халіфат.

В результаті вибуху постраждали 13 осіб. Вибухівка була закладена у камері схову. Потужність була такої сили, що хвилею вибило двері, і були пошкоджені стіни та стеля. Правоохоронці виявили на підлозі кульки-підшипники. За попередньою версією, це був саморобний вибуховий пристрій.
Президент Росії Володимир Путін назвав вибух у "Перехресті" терактом. Обличчя підозрюваного вдалося дізнатись завдяки камерам спостереження. Чоловік ніс бежевий рюкзак, який згодом залишив у камері схову.

Варто нагадати, що завдяки своєчасній інформації ЦРУ кілька тижнів тому вдалося попередити масований теракт того ж ІДІЛ у тому ж Петербурзі, котрий мав забрати сотні, а може і тисячі життів. Як бачимо радикальні ісламісти знайшли можливість вчинити теракт, хоч і менш потужний від початкового.

Разом з тим, рівень насильства в Російській Федерації вірогідно зростатиме вже найближчим часом. Таку думку висловив заступник директора Українського інституту дослідження екстремізму Богдан Петренко в своєму блозі, оцінюючи теракти, які сталися за останні кілька днів в Росії.

"З огляду на наближення виборів в Росії, ми можемо говорити про те, що це стане одним з тих маркерів, які вказують на те, що ці вибори будуть проходити під гаслом терористичної загрози. Це перша версія. Друга версія. Я не виключаю, що цей акт був незапланований, пройшов без вказівок "зверху". Про це говорить перш за все те, що росіяни не встановили відразу винних у цій ситуації", - зазначив Петренко.

Експерт також додав, що ситуація могла загостритися в результаті повернення бойовиків ІДІЛ на батьківщину - в РФ.

"Звичайно, ці люди повертаються з певним негативом до Росії, з озброєнням. Це підготовлені люди, і вони і психологічно, і морально готові до того, щоб здійснювати терористичну активність на території Росії", - зазначив він.

"Ще один фактор, про який ми постійно забуваємо. З одного боку ми говоримо про те, що війна в Донбасі має наслідки для України - зростання криміногенних загроз, зростання випадків використання вибухівки в кримінальних справах. Але це має наслідки і для Росії. Зокрема, в тій же Ростовський області ми спостерігаємо значне збільшення випадків злочинності з 2013 року. Я думаю, що це перш за все пов'язано з тим, що відбувається на Донбасі ... це звичайно буде поширюватися в ті міста, де зброя великим попитом, велика ціна, ніж на Донбасі", - додав політолог.

Петренко підкреслив, що зовнішня політика Росії однозначно призводить до зростання насильства всередині самої Російської Федерації.

"Ще одним прикладом насильства є наслідування. Якщо пересічні росіяни дивляться на те, що лідер держави використовує насильство в світі, використовує насильство для придушення політичних опонентів, то вони вважають, що вони мають право використовувати насильство.", - повідомив він.

Після довгої паузи Росія вивела ракетоносії в Чорне море

п’ятниця, 26 квітень 2024, 23:29

Російські війська вивели на бойове чергування у Чорне море два підводні ракетоносії із вісьмома ракетами Калібр. Про це повідомила пресслужба Сил оборони півдня в п'ятницю, 26 квітня. "Після доволі довгої паузи ворог вивів на бойове чергування в Чорне ...

План зробити це "якнайшвидше": Бельгія обіцяє прискорити передачу Україні своїх F-16

п’ятниця, 26 квітень 2024, 23:24

Раніше повідомлялося, що Бельгія передасть Україні F-16 до 2025 року. Влада Бельгії вирішила передати Україні винищувачі F-16 вже у 2024 році, хоча точні терміни поки що невідомі. Про це на спільній прес-конференції заявили прем'єр Бельгії Александер Д...