Хіти тижня. Не маємо права на ілюзії: З ким готується до війни спецназ Бацьки

Росіяни з 76-ї гвардійської десантно-штурмової дивізії повітряно-десантних військ, які брали участь у анексії Криму, прибули до Білорусі тиждень тому.

На Брестському полігоні. Фото: Sputnik Беларусь.

На Брестському полігоні у квітні тривали спільні навчання білоруських і російських десантників. Про це інформувала прес-служба Міністерства оборони Білорусі, передають Патріоти України.

“9 квітня відбудеться урочиста церемонія відкриття спільних навчань, а активна фаза пройде в період з 10 до 12 квітня”, – йдеться у повідомленні. У навчаннях беруть участь військові 38-ї окремої гвардійської десантно-штурмової бригади сил спецоперацій Збройних Сил Республіки Білорусь.

Як зазначається, росіяни з 76-ї гвардійської десантно-штурмової дивізії повітряно-десантних військ прибули до Білорусі тиждень тому, 2 квітня. Водночас, у білоруській редакції “Радіо Свобода“повідомили, що російська дивізія “відома участю в обох чеченських війнах 1994-1995 та 1999-2004 років, у війні в Грузії у 2008 році і в анексії українського Криму у 2014 році”. Інформаційні джерела у Пскові повідомили і про участь бійців 76 дивізії у боях на Донбасі, хоча за даними видання, російське командування ці дані спростовує.

Підрозділи 234-го та 104-го десантно-штурмових полків зі складу 76-ї десантно-штурмової дивізії брали участь у бойових діях на Донбасі. 20 серпня 2014 р. у боях за Георгіївку загинули гвардії капітан Короленко Антон (234 ДШП), гвардії сержант Олександр Осипов (104 ДШП) та до взводу десантників. Після невдалої спроби атаки російські сили були змушені відступити, залишивши як трофеї командирський БМД-2К (Б/Н 275), БМД-2 (Б/Н 284) та вантажівку КамАЗ з боєприпасами.

21 серпня 2014 року спікер РНБО Лисенко оголосив про захоплення бойових машин з пакетом військової документації, що належали Псковській дивізії ПДВ Росії. Пізніше пройшов брифінг Міністерства оборони України, на якому була продемонстрована військова карта, що була виявлена серед захоплених документів. Також, з відкритих джерел відомо, що пакет військової документації, захоплений з бойовими машинами, містив актуальні дані про російських військовослужбовців.

В Міноборони Росії заяви української сторони щодо участі формування у бойових діях в Україні заперечують. Командувач ПДВ РФ генерал-полковник Володимир Шаманов 22 серпня 2014 р. назвав заяви української сторони провокацією, і зробив заяву: «В нашей десантно-штурмовой дивизии все живы и здоровы».

25 серпня 2014 року відбулося поховання псковських десантників, які загинули, як офіційно представлено, «при неизвестных обстоятельствах». 28 жовтня 2014 року, у відповідь на запит депутата РФ Льва Шлосберга щодо загиблих у липні-вересні військовослужбовців 2-ї бригади спеціального призначення і 76-ї десантно-штурмової дивізії, голова військової прокуратури РФ відповів, що подробиці розголошенню не підлягають, оскільки є державною таємницею.

"Системи зношуються від запуску": Експерт оцінив, скільки ракет і як часто може запускати РФ по Україні

четвер, 28 березень 2024, 15:30

Російська окупаційна армія не відчуває особливого дефіциту ракет для атак по Україні. Загарбники потенційно здатні запустити дві-три хвилі по 70 ракет за добу. Про це в ефірі "Громадського радіо" розповів політичний аналітик, експерт із ракетного озбро...

Запустили сайт "Голос Європи": У Польщі викрили проросійську мережу з дискредитації ЄС та України

четвер, 28 березень 2024, 14:00

Співробітники Агентства внутрішньої безпеки Польщі (ABW) заявили, що викрили проросійську мережу, яка займалась організацією проросійських ініціатив та медіакампаній у країнах ЄС проти держав та органів Євросоюзу та проти України. Про це агентство заяв...