Хіти тижня. Не подобається? Геть за поребрик: У Мін'юсті Латвії закликали всіх незгідних з державною мовою у школах залишити країну

Порада в першу чергу стосувалася громадян, які розмовляють російською і не бажають вивчити державну мову країни, у якій проживають.

Ілюстрація:УІНАН

Парламентський секретар Міністерства юстиції Яніс Іесалніекc (VL-TB / LNNK) запропонував жителям Латвії покинути країну, якщо їх не влаштовує латиська мова. Про це політик написав у своєму Twitter, повідомляють Патріоти України.

"Якщо комусь тут, в Латвії, не подобається і хочеться все по-російськи, тоді сміливо можете повертатися на батьківщину", - написав Іесалніекс, забезпечивши свою публікацію хештегом #1 травня, #ХодаЖданок і ілюстрацією "Родина -мать зовет!".

Слід відзначити, що сьогодні голова правління "Партії дії" ( "Rīcības partija"), колишній депутат Сейму Ігор Мельников оскаржив в Конституційному суді (КС) поправки до Закону про освіту, що стосуються переходу на навчання державною мовою. Про це повідомила представник КС Кетія Стразда, повідомляє Делфі.

Мельников закликає суд оцінити відповідність Закону статтям 1, 91 і 112 Конституції і кільком міжнародним конвенціям.

У статті 1 сказано, що Латвія - незалежна демократична республіка, в статті 91 - що всі люди в Латвії є рівними перед законом і судом, а права людини дотримуються без будь-якої дискримінації. У свою чергу в статті 112 сказано, що у кожного є право на освіту і держава забезпечує можливість отримати основну і середню освіту безкоштовно.

Колегія суддів КС розгляне заяву Мельникова до 20 травня і вирішить, відхилити його або порушити справу. Термін розгляду заяви може бути продовжений до двох місяців.

Це перша заява, яку КС отримав в зв'язку з поправками до Закону про освіту. В кінці березня про намір оскаржити їх заявляла і партія "Згода".

Як повідомлялося, 22 березня Сейм в остаточному читанні прийняв поправки до Закону про освіту і до Закону про загальну освіту, що передбачають почати з 2019/2020 навчального року поступовий перехід до навчання латиською мовою на етапі середньої школи в школах нацменшин.

У Ризі 1 травня пройшла хода проти прийнятих Сеймом поправок про поступове повне переведення шкільного навчання на латиську мову. За підрахунками поліції, в ньому взяли участь близько 5000 осіб.

Естонія передала Україні патрульні катери

п’ятниця, 26 квітень 2024, 13:02

Естонія в координації з Данією надала Україні два патрульні катери. Про це інформує 26 квітня в Х естонське міністерство оборони, передають Патріоти України. "Така допомога допомагає Україні підтримувати безпеку життєво важливих морських ліній і захист...

У Харкові затримали ремонтників, які "полювали" на мобільні вогневі групи та оборону міста (фото)

п’ятниця, 26 квітень 2024, 12:41

Двоє чоловіків готували серію повітряних атак на позиції ЗСУ. Серед основних цілей були фортифікаційні споруди, укріпрайони українських військ та мобільні вогневі групи. Для удару окупанти планували застосувати надважкі керовані авіабомби, передають Па...