Хіти тижня. Не ті, каже, у нас ідеали: Міністр МЗС Польщі закликає українців зректись УПА

Пан Вітольд Ващиковський не розуміє зв'язків поколінь та національної пам'яті українців - без героїв УПА навряд чи постали б усі київські Майдани, навряд чи Україна вийшла з-під п'яти московських колонізаторів.

Польські урядовці переконує українців, що маємо жорсткий цивілізаційний вибір: будувати ідентичність на УПА або на нових героях, наприклад Небесній сотні чи загиблих на Донбасі військових. Про це заявив глава МЗС Польщі Вітольд Ващиковський, повідомляють Патріоти України з посиланням на Rzeczpospolita. Міністр підкреслив, що Польща хотіла б, щоб Україна була дружньою, демократичною, "цілісною, неподільною " країною.

"З іншого боку, ми б хотіли, щоб це була країна, яка врегулюватиме свою історію, вирішуватиме проблеми, що відбувалися багато років тому", - сказав Ващиковський. Дипломат підкреслив, що Україна і Польща розділилися щодо підходу до історії.

"Ми звертаємося до України і кажемо: "Давайте розберемося з історією, разом , спільно через діалог, давайте створимо спільні інструменти, як було це у випадку з німцями". Звичайно, з Німеччиною все не так ідеально, але це призвело до великого прогресу" - зазначив Ващиковський.

"Натомість Україна не хоче розбиратися разом, вважаємо, що Польща нав’язує їй своє бачення. Українці не хочуть діалогу" - сказав він, нарікаючи на брак доброї волі.

За словами Ващиковського, Польща каже українцям, що у них є вибір – "вони можуть будувати свою ідентичність на УПА, але також мають нові персоналії - наприклад, героїв Небесної сотні, які боролися на Майдані, чи солдатів, які воювали в Донбасі.

При цьому пан міністр не згадує як Сейм його держави героїзувавпольську бригаду котра не те, що билась на боці гітлерівців проти радянської армії, як "галичани", а нищила євреїв разом з зондер-командами Гімлера

Вбивство мало відбутись у Польщі: Затримано чоловіка, який готував замах спецслужб РФ на Зеленського

п’ятниця, 19 квітень 2024, 9:23

Українські правоохоронці в співпраці з органами правопорядку Республіки Польща затримали громадянина Польщі за підозрою у готовності діяти на користь спецслужб Російської Федерації, який пропонував замах на президента Зеленсько, повідомляє генпрокурату...

"За Росію вже серйозно взялись": Експерт дав прогноз щодо руйнування режиму у РФ та ставку Заходу

п’ятниця, 19 квітень 2024, 7:56

На Заході роблять ставку на поступове руйнування путінського режиму. Поки що немає ознак того, що серед наших союзників мають намір не визнавати легітимність Путіна. Таку думку в ефірі "Еспресо" висловив політичний експерт Максим Розумний, передають Па...