Хіти тижня. Ні дня без скандалу: Червоненко у прямому ефірі зчепився з Фаріон (відео)

Між колишнім міністром транспорту і зв'язку, екс-головою Запорізької обласної держадміністрації Євгеном Червоненком та екс-народним депутатом України від "Свободи" Іриною Фаріон сталася жорстка суперечка на мовному ґрунті.

Крім того, ще однією стороною конфлікту був громадський діяч Дмитро Співак. Приводом для бурхливої дискусії став коментар Фаріон про необхідність захисту української мови як головної для держави в ефірі телеканалу "Newsone", передають Патріоти України.

Зокрема екс-нардеп зазначила, що в Україні не повинна панувати російська мова, оскільки вона є спадщиною окупантів. "Це дуже дивна мова, це взагалі язичіє, яке до нас занесене через гармати, через вбивства, через постріли, через сибіри, через репресії. Воно занесене до нас в країну тільки через терор. Тому це дивне язичіє", - наголосила Фаріон.

Крім того, політик підтримала вимогу письменниці Лариси Ніцой використовувати у публічному просторі тільки державну мову і наголосила, що привчати до цього потрібно максимально жорстко - аж до кримінальної відповідальності за ігнорування цієї умови. "Ще у 2010 році ми зареєстрували законопроект про кримінальну відповідальність за невикористання державної мови публічними і державними особами. Від трьох до семи років. Якщо за 27 років у нас в країні люди, які досі не усвідомили, що ця держава називається Україна, то до них слід застосовувати тільки силу", - категорично висловилася Фаріон.

Також вона виступила проти ухвалення мовного законопроекту 5670-Д, який, за її словами, є аналогом скандального закону Кивалова-Колесніченка і вимагає, щоб державна мова не була перешкодою для розвитку і потреб мов національних меншин. "Звідки таке шипіння в устах тих, які за 27 років, папуга б навчився, не можуть вивчити державну мову? Наголошую, питання мови - це питання влади, питання влади - це питання ієрархії, питання ієрархії - це питання комфорту. Так ось, комфорт повинен максимальний настати, врешті-решт, для титульної нації. А що стосується мов нацменшин, то ми спочатку повинні їх облікувати, занести в усі документи громадського та цивільного стану графу "національність" і створити найкращі умови для представників нацменшин, щоби вони вивчали свої мови в суботніх і недільних школах. Тоді ми отримаємо цей баланс сил, який Україна втратила через те, що була окупована і колонізована", - сказала екс-свободівець.

Крім усього, Фаріон висловила впевненість в тому, що люди, які не знають досконало державної мови, мають бути позбавлені права на роботу і освіту в Україні.

Така категорична позиція вкрай обурила її опонентів, і вони вступили в бурхливу дискусію з борцем за українську мову. Так, Співак звинуватив Фаріон в тому, що її виступ роз'єднав країну і дискредитував цінність толерантних взаємин у суспільстві. Крім того, він озвучив думку про те, що політик у своїй промові наговорила на п'ять-шість статей Кримінального кодексу.

"Для мене російська мова - це не мова окупанта, для мене - це мова Толстого, Пушкіна, Лермонтова! Точно не пані Фаріон і пані Ніцой визначати, якою мовою кому з громадян України говорити!" - емоційно продовжив Співак.

У свою чергу, Фаріон жорстко відповіла громадському діячеві, порадивши переїхати в країну-агресор, якщо він так любить російську мову. "Кордони відкриті - пакуйте валізи і щасливої дороги! Саме завдяки таким, як пан Дмитро, почалася війна в Україні!" - обурилася вона.

Цієї миті у розмову вклинився Червоненко, який зазначив, що сам є львів'янином, однак має намір продовжити спілкування із землячкою Фаріон у суді. Крім того, він в'їдливо запитав у неї, коли саме вона говорить правду: під час нинішніх патріотичних виступів чи коли викладала основи марксизму-ленінізму і була кандидатом у члени КПРС.

"Боже, яке горе! А була я для того, щоб таких, як ви, розвести і помножити на нуль! І таки розвела!" - відповіла на шпильки опонента політик.

"Ви душевнохвора! Там є вулиця Кульпарківська (адреса психлікарні у Львові. - Ред.)!" - у гніві вигукнув Червоненко, намагаючись образити Фаріон.

Та, в свою чергу, назвала співрозмовників "паскудами малосердними" і порадила їхати на свої етнічні споконвічні землі, натякаючи на Росію.

На цьому сварка в телеефірі завершилася, проте пізніше Фаріон вирішила відповісти своїм кривдникам ще й на особистій сторінці у Facebook. "Порадила цим засланим козачкам гибати з України. Для них закінчилися наукові аргументи. Копняка в зад або в'язниця, де вивчать мову. Ідіоти. За 27 років не вивчити мови Шевченка і ще щось грявкати", - емоційно написала екс-парламентар.


"Нам поскаржилися на катування та жорстоке поводження": ООН перейнялася ставленням до полонених окупантів в Україні

четвер, 28 березень 2024, 12:27

Моніторингова місія ООН з прав людини активно перейнялася долею російських військових, які прийшли на чужу землю вбивати українців, та заявила: росіян нібито катують у транзитних місцях після їх евакуації з поля бою. Про це йдеться у звіті Управління в...

Війну оголосили "священною", а Захід - "сатанистським": З'їзд РПЦ благословив Путіна на повне знищення України

четвер, 28 березень 2024, 11:59

Війна, яку розпочав диктатор Володимир Путін, стає «новим етапом національно-визвольної боротьби російського народу», а вся територія України «має увійти до впливу Росії». Такі засади закріпила Російська православна церква у новому Наказі XXV Всесвітнь...