Хіти тижня. Події на Майдані, в Криму та на Донбасі: У Гаазі оприлюднили висновки розслідування щодо російської агресії в Україні

Прокурор Міжнародного трибуналу підготував щорічну доповідь, у якій підтверджено факт безпосередньої причетності РФ до розв'язання війни на українській території

Гаазький трибунал. Ілюстрація:un.org

Гаазький трибунал підтверджує факт прямої причетності Росії до анексії Криму, розв'язування війни на Донбасі і злочинів, пов'язаних із цими подіями. Про це йдеться в щорічній доповіді прокурора Міжнародного кримінального суду Фату Бенсуда за результатами попереднього розслідування подій в Україні часів Революції Гідності, анексії Криму і початку агресії Росії проти України на сході. Про це пише Укрінформ, зазначають Патріоти України.

Документ містить результати розслідування за період із 1 жовтня 2016 року по 30 листопада 2017 року.

"27 лютого 2014 збройні особи у військовій формі без відмітних знаків захопили урядові будівлі в Сімферополі, включаючи будівлю парламенту Криму. Російська Федерація пізніше визнала той факт, що у встановленні контролю над Кримським півостровом брав участь її військовий персонал", - йдеться в тексті в описі періоду, який стосується анексії Криму.

У доповіді також наголошується, що "в тій мірі, в якій у Криму і Севастополі буде фактично зберігатися стан окупації", на ці території поширюється "право міжнародних збройних конфліктів".

У висновку про кваліфікацію конфлікту на сході України, який у Кремлі намагаються представити як внутрішній, йдеться, що "Канцелярія прокурора також навела додаткові відомості, що вказують на факт існування прямого військового протистояння між збройними силами РФ і України, з чого випливає, що найпізніше з 14 липня 2014 року, паралельно з не міжнародним конфліктом, на сході України мав місце міжнародний збройний конфлікт".

Із "передбачуваних злочинів" у Криму у документі згадуються зникнення і вбивства, жорстоке поводження, примусовий призов жителів Криму на службу в збройних силах РФ, порушення права на справедливе і нормальне судочинство, переміщення частини цивільного населення РФ у Криму і частини населення за межі його території, захоплення майна, обмеження кримських татар.

У свою чергу, на сході України частину злочинів вже доведено - "зафіксовано понад 1200 випадків можливого скоєння злочинів після 20 лютого 2014 року", серед них - вбивства, руйнування цивільних об'єктів, утримання під вартою, тортури/жорстоке поводження, сексуальні і гендерні злочини, зникнення.

Попереднє розслідування у справі "Ситуація в Україні" у зв'язку з "подіями на Майдані Незалежності" Канцелярія прокурора почала 25 квітня 2014 року. Після попереднього аналізу було зазначено, що "злочини, ймовірно вчинені в період із 21 листопада 2013 року по 22 лютого 2014 року, не є злочинами проти людяності".

У новій доповіді зазначено, що попередній висновок поки залишається незмінним, але Канцелярія прокурора проводить аналіз додаткової інформації про події на Майдані, отриманій в 2017 році.

"Людям байдуже, хто конкретно керує": На Далекому Сході РФ в одному з міст скасували вибори мера

четвер, 28 березень 2024, 20:00

Народний Хурал Бурятії скасував прямі вибори мера Улан-Уде. Натомість його обиратиме конкурсна комісія, що складатиметься з депутатів міської ради та призначатиметься губернатором регіону. Про це повідомляє "Сибірський Експрес" та міське ЗМІ "МК в Буря...

"Епідемію абортів має бути припинено": Кирило обіцяє розплодити росіян до 600 млн осіб

четвер, 28 березень 2024, 19:15

За сто років сталого демографічного зростання Росія має довести чисельність населення до 600 млн осіб. Для реалізації такої мети потрібно заборонити аборти, вести пропаганду багатодітної родини та повернути «традиційні для російського народу цнотливіст...