Хіти тижня. Покарання за агресію: США почнуть переслідування по всьому світу тих, хто допомагатиме росіянам під санкціями

Іноземні фінансові інститути й іноземні особи, які тепер можуть бути покарані американцями за допомогу росіянам з санкційних списків, за визначенням включають і росіян.

Сенат США. Ілюстрація:theatlantic.com

Закон про нові санкції проти Росії зобов’язав владу США стежити за тим, щоб російські громадяни і компанії, котрі перебувають під санкціями, не отримували допомоги від іноземців. Про це пише РБК, передають Патріоти України.

Управління з контролю за іноземними активами (OFAC) Мінфіну США 31 жовтня оприлюднило роз’яснення, як будуть застосовуватися санкції щодо іноземних (тобто неамериканських) осіб і компаній, які допомагають проводити операції в інтересах росіян, які вже перебувають під санкціями США.

Підписаний президентом Дональдом Трампом в серпні закон про розширення антиросійських санкцій (CAATSA) ввів цілий набір так званих вторинних санкцій – заходів проти неамериканських осіб, які співпрацюють із забороненими російськими секторами, проектами і особами. Як зазначає видання, до цього вторинні санкції були більш характерні для таких санкційних програм, як іранська або північнокорейська.

Прямий обов’язок дотримуватися заборони, обумовлений санкціями проти Росії, лежав тільки на громадянах США, компаніях, організованих за американським законодавством, та осіб, які перебувають на американській території. Але тепер банки і компанії по всьому світу ризикують опинитися під санкціями, якщо вони співпрацюють з росіянами з санкційних списків.

Російських SDN ізолюють від світу

Закон CAATSA, зокрема, зобов’язує президента США вводити санкції проти іноземних фінансових інститутів (банки, брокери, інвестиційні компанії, клірингові будинки і т.д.), про які міністру фінансів відомо, що вони сприяють «значущими фінансовими транзакціями» в інтересах російських осіб, внесених до списку санкцій SDN в зв’язку з конфліктом в Україні. Таким інститутам, які надали заборонене сприяння починаючи з вересня 2017 року, загрожує заборона на відкриття або ведення кореспондентських рахунків в США, тобто фактично ізоляція від американської доларової системи.

Можливість вводити такі обмеження проти іноземних банків була вже передбачена прийнятим в кінці 2014 року законом на підтримку свободи України (UFSA), але колишня адміністрація США не збиралася нею користуватися, а новий закон переводить такі заходи в площину обов’язкових. Опубліковані роз’яснення OFAC «свідчать про те, що Мінфін США розглядає дані санкції в якості обов’язкових і має намір в дійсності використовувати дану статтю щодо неамериканських банків, які здійснюють істотні транзакції з російськими особами, включеними до списку блокуючих санкцій (SDN)», – сказав партнер міжнародної юрфірми Debevoise & Plimpton в Москві Алан Карташкін.

Держсекретар США (зараз – Рекс Тіллерсон) може заблокувати покарання іноземного фінансового інституту за допомогу росіянам зі списку SDN, якщо вирішить, що таке покарання суперечить національним інтересам Сполучених Штатів, -йдеться в роз’ясненнях казначейства.

OFAC призвело критерії, за якими фінансова транзакція може бути визнана «значущою» («істотною», significant), і уточнило, що означає «сприяти» такій транзакції.

«Сприяння» буде розумітися широко і включає надання валюти, фінансових інструментів, цінних паперів, будь-яку «передачу цінності», а також надання послуг будь-якого роду, включаючи надання персоналу, програмного забезпечення, технологій. «Суттєвість» транзакції буде оцінюватися по «сукупності фактів і обставин», OFAC буде дивитися на масштаби, кількість і частоту угод, «характер транзакції», ступінь поінформованості менеджменту про такі операції, ступінь зацікавленості російського особи під санкціями в цих угодах, наявність обманних схем і т.д. Точного критерію по грошовій сумі транзакції немає.

В даний час в списку SDN числяться 99 російських громадян і організацій, ізольованих від американської економіки в покарання за причетність до українських подій.

"Сімейні" санкції

Закон CAATSA також робить обов’язковим введення санкцій проти громадян і компаній за межами США (foreign persons), які будуть помічені у сприянні «істотним транзакціях» в інтересах російських осіб, внесених в санкційні списки в зв’язку з конфліктом на Україні, а також у зв’язку з кібератаками на системи США і спробами втручання в американські вибори. В рамках «кіберсанкцій» в списку SDN виявилися ФСБ, ГРУ і кілька російських організацій, яких США вважають причетними до розвідувальної діяльності. Критерії «суттєвості» угоди тут такі ж, як у відношенні іноземних фінансових інститутів.

Відмінність полягає в тому, що іноземним особам та компаніям потрібно остерігатися не лише відносин з фігурантами списку SDN, а й з тими, хто знаходиться під менш жорсткими, секторальними санкціями (це найбільші нафтові компанії, держбанки і держкорпорації). США можуть покарати іноземців і за те, що вони допомагають проводити транзакції близьким родичам особи під санкціями (подружжя, батьки, брати/сестри, діти). А покарання має на увазі блокування активів в американській юрисдикції.

Іноземні фінансові інститути й іноземні особи, які тепер можуть бути покарані американцями за допомогу росіянам з санкційних списків, за визначенням включають і росіян. Так, обмеження щодо кореспондентських рахунків в США можуть бути введені і проти російських банків, які здійснюють такі транзакції, – говорить Алан Карташкин. При цьому, зазначає він, OFAC заявило про можливу підготовку списку банків, які будуть підпадати під такі обмеження по аналогії з існуючими списками іранських банків.

"За Росію вже серйозно взялись": Експерт дав прогноз щодо руйнування режиму у РФ та ставку Заходу

п’ятниця, 19 квітень 2024, 7:56

На Заході роблять ставку на поступове руйнування путінського режиму. Поки що немає ознак того, що серед наших союзників мають намір не визнавати легітимність Путіна. Таку думку в ефірі "Еспресо" висловив політичний експерт Максим Розумний, передають Па...

"Коли ти сидиш, скажімо, в Петербурзі": Буданов спрогнозував новий наступ росіян та назвав умову закінчення війни в Україні

п’ятниця, 19 квітень 2024, 7:45

Вже у червні Росія може почати великий наступ, щоб спробувати захопити всю територію Донецької та Луганської областей. Після цього росіяни зосередяться на президентських виборах у Сполучених Штатах Америки та їхніх наслідках. Так вважає очільник Головн...