Хіти тижня. Російські експерти зробили прогноз щодо відносин України і РФ в 2018 році

Чи змінилося щось за минулий рік у відносинах України і Росії і як змінюється ставлення світу до нинішнього українсько-російського протистояння? Особливого оптимізму на майбутнє з цього приводу в російських експертів не спостерігається.

Ігор Чубайс

В останні дні 2017 року, коли весь західний світ відзначав Різдво, на сході України відбувся обмін полоненими. Подія багатьма очікувана, але вона не поставило крапку в збройному конфлікті двох держав.

На думку російського філософа Ігоря Чубайса, українсько-російський конфлікт, як і раніше, залишається в зоні пильної уваги Заходу. І його занепокоєність дає експерту надію, що агресія проти сусідньої країни не залишиться безкарною, передають Патріоти України з посиланням на Радіо Свобода.

«По-перше, російсько-українські відносини, ситуація в Україні, тиск з боку Росії силовий, військовий – він, як і раніше, залишається в мейнстрімі світової політики, тобто ніхто про це не забув, ніхто не відмахнувся від цього. Це дуже важливі питання. Європа не кидає Україну. Ці питання обговорюються на всіх міжнародних зустрічах. Євросоюз зберігає свої санкції. Він не скасував і не відмовився від санкцій. Резолюція ООН по Криму теж прозвучала дуже переконливо. Власне, ніхто не погодився зі зміною статусу Криму. В цьому відношенні – це є підсумком року. Якщо сформулювати коротко, то це – позиція Заходу», – каже Ігор Чубайс.

Час алегорій завершується – Мироненко

На позитивні зрушення в українсько-російських відносинах і на вирішення конфлікту на сході України розраховувати не доводиться, вважає керівник центру українських досліджень Інституту Європи РАН Віктор Мироненко. На його думку, найближчими кількома місяцями увагу російського керівництва, а саме воно ухвалює рішення, буде зосереджено на президентських виборах в Росії.

Віктор Мироненко

«З моєї точки зору, спостерігаються очевидні ознаки того, що час замовчувань, алегорій, недомовленості поступово завершується. Це, мабуть, добре розуміють у Росії, ніде правди діти. Далі приховувати очевидне неможливо, а саме те, що Росія бере участь в цьому конфлікті в Україні на боці «сепаратистів». А це, звичайно, дещо змінює ситуацію загальну, акценти... Хоча, з іншого боку, внутрішня ситуація в Російській Федерації, а саме – президентські вибори 18 березня цього року, не залишають надій на те, що до цього часу можуть статися якісь серйозні зрушення. Та й, чесно кажучи, на якісь особливі зрушення в цій ситуації за нинішньої адміністрації і нинішньої політичної картини в Росії я не розраховую», – зазначає Віктор Мироненко.

Захід допоможе – Чубайс

Рішення США поставляти Україні летальну зброю викликало хвилю обурення в Росії. Цей та інші кроки світової спільноти демонструють, що Захід має важелі тиску на Росію, роль якого дуже важлива в припиненні конфлікту на Донбасі, підкреслює Ігор Чубайс. На його думку, важливо, щоб і в самій Україні йшла ефективна боротьба з корупцією.

«Я думаю, що якщо Захід буде продовжувати відстоювати свою лінію, а у Заходу в цьому відношенні величезні невикористані ресурси, то війна в Україні зупиниться через два місяці. Захід може посилити тиск. Росія майже на межі своїх економічних можливостей, тому що вже ні на що утримувати нашу освіту, нашу охорону здоров'я. І що ще дуже важливо в перспективі – для того, щоб процес відбувся, а він цілком може в наступному році почати рухатися в потрібному всім напрямку, Україні необхідно зробити переконливі кроки у боротьбі з корупцією. Ось якщо ці всі кроки, процеси будуть розвиватися, то 2018 рік може стати дуже важливим у вирішенні російсько-українського конфлікту і просуванні України вперед», – вважає Ігор Чубайс.

Час прозріння настане – Мироненко

Російська пропаганда дещо охолола до подій в Україні, проте федеральні ЗМІ продовжують впливати на уми громадян. Кандидат історичних наук Віктор Мироненко впевнений: щодо конфлікту Росії та України – у росіян теж рано чи пізно настане прозріння.

«В Україні дозріло вже розуміння чітке, що це – війна, яку треба якось закінчувати, а в Росії в суспільній свідомості поки цього розуміння немає. І журналісти, ЗМІ, на жаль, російські продовжують це в свідомості росіян зміцнювати. Прозріння буде дуже гірким, а воно обов'язково настане, воно вже настає. Але мені навіть важко сказати, як російська громадська думка відреагує на те, коли розкриються факти реальної кількості людей, які загинули в цій війні, громадян Росії. Мені на думку спадають лише обставини афганської війни. Я в цьому брав участь, я це пам'ятаю дуже яскраво, коли у нас розкрилися розміри втрат, а там загинули понад 14 тисяч осіб, як це вплинуло на громадську думку в країні», – нагадує Віктор Мироненко.

Російські опозиційні кола і правозахисники сподіваються, що в 2018-му продовжиться не тільки обмін полоненими. І політв'язні-українці, які зараз перебувають в російських в’язницях – серед них Сенцов, Кольченко, Карпюк, Клих й інші, – зможуть повернутися на Батьківщину.

Мстився державі за "образу": СБУ затримала одесита, підозрюваного в коригуванні ударів по будівлях Служби безпеки і прокуратури

середа, 24 квітень 2024, 13:44

Служба безпеки України затримала жителя Одеси, підозрюваного в підготовці серії ракетно-дронових ударів по місту. Про це 24 квітня в Telegram повідомила пресслужба СБУ, передають Патріоти України. . "Серед координат, які він передавав рашистам, було ...

Суд конфіскував п'ять літаків і не тільки у колаборанта Балицького

середа, 24 квітень 2024, 13:33

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) стягнув у дохід держави активи зрадника і голови окупаційної адміністрації Запорізької області Євгена Балицького та його родичів. Про це суд повідомив у середу, 24 квітня, передають Патріоти України. "Колегія суддів Вищ...