Хіти тижня. Самі не знають, кого благають: Африканська країна попросила РФ ввести війська

Фельдмаршал Халіфа Хафтар за останні кілька років здійснив кілька поїздок до Москви, де він зустрічався з Сергієм Шойгу, Сергієм Лавровим і Миколою Патрушевим.

Халіфа Хафтар та Сергій Лавров. Фото: Getty images.

Представники однієї з двох головних сил в розколотій громадянською війною Лівії - Національній армії Лівії, яка контролює східні області держави, заявили, що країну може врятувати лише втручання Росії і особисто президента Володимира Путіна. При цьому російські військові і різні ПВК, пов'язані з Кремлем і російськими нафтовими держкомпаніями, діють в Лівії досить давно, передають Патріоти України.

8 серпня представник Національної армії Лівії бригадний генерал Ахмед аль-Місмарі в інтерв'ю російським ЗМІ висловив офіційну позицію своїх начальників - що вирішення заплутаної лівійської кризи неможливе без втручання з боку Москви і особисто президента Росії Володимира Путіна і "видалення інших зарубіжних гравців з лівійської арени. Наприклад , Туреччини, Катару, безпосередньо - Італії":

"Росія і Лівія мають давні військові відносини. Все озброєння нинішньої лівійської армії - російське, наша військова доктрина також має східні корені... Майже всі лівійські офіцери пройшли навчання в Росії. Укладено контракти в сфері військово-технічного співробітництва, які ми в минулі роки спробували реанімувати , однак перед нами стоїть величезна проблема - це збройне ембарго ООН", - підкреслив він, додавши, що командири вже регулярно підтримують зв'язок з російськими МЗС і Міноборони.

Після повалення в 2011 році режиму Муаммара Каддафі в Лівії почалася війна між різнорідними силами повстанців, які колись виступали єдиним фронтом. Зараз в Лівії панує як мінімум двовладдя. Основні сторони конфлікту, що протистоять один одному за підтримки різних тимчасових союзників в 2018 році, це:

  • Палата представників Лівії (Меджліс) - раніше визнаний багатьма державами парламент, обраний в 2014 році, відомий також як "уряд в Тобруці". Він контролює великі області сходу, півдня і центру країни. Саме його підтримує нинішня Національна армія Лівії на чолі з найвідомішим і найвпливовішим зараз лівійським військовим і політичним діячем - фельдмаршалом Халіфою Хафтаром.
  • Уряд національної єдності в столиці Тріполі на чолі з Президентською радою, керованим прем'єр-міністром Фаїз Сараджем. Цей орган влади був створений в 2016 році за підтримки Ради Безпеки ООН.

Крім цього, в Лівії діє величезна кількість інших середніх і дрібних угруповань та об'єднань, з яких найбільші це "Бригади Місурати", "Зінтанські бригади" і терористи з "Ісламської держави", які проникли в країну в 2014 році і завжди виступають самостійно.

Фельдмаршал Халіфа Хафтар за останні кілька років здійснив кілька поїздок до Москви, де він зустрічався з Сергієм Шойгу, Сергієм Лавровим і Миколою Патрушевим. У січні 2017 року Хафтар навіть піднімався на борт російського авіаносця "Адмірал Кузнєцов", який підійшов до берегів Лівії після завершення бойового походу до берегів Сирії. На кораблі у Хафтара відбулися відеопереговори з міністром оборони РФ Сергієм Шойгу, результатом яких стала готовність Росії в майбутньому поставити фельдмаршалу зброї на два мільярди доларів.

Парламент в Тобруці влітку 2018 роки не вів бойових дій з урядом в Тріполі. Союзна йому напівавтономна Національна армія Лівії, основна бойова сила, і її командувач фельдмаршал Хафтар замість цього в основному зосередили зусилля на впертій боротьбі з ІГІЛ і іншими джихадистами в різних провінціях.

Як пояснив політолог-сходознавець Кирило Семенов, в цілому уряд в Тобруці разом з Хафтаром, який зараз розраховує на Росію, пройшов шлях від повністю легітимної влади до фактично перетворення в заколотників, якими сьогодні вони є насправді з точки зору міжнародних норм.

"Після виборів, які відбулися в 2014 році, вони стали справжнім парламентом - хоча в них брав участь в реальності дуже маленький відсоток лівійців, вони не могли вважатися повністю легітимними", - зазначив він.

За словами експерта, в Східній Лівії російська присутність уже є - військова місія РФ повинна бути в Тобруці, через яку координується в тому числі і відправлення туди бійців російських ПВК. "Що стосується західної Лівії, то там при уряді в Тріполі теж активно діють російські представники. Там знаходиться Лев Дєньгов, 34-річний бізнесмен, який представляє російський МЗС і Держдуми. Він дуже активну роботу веде", - додав Семенов.

Після довгої паузи Росія вивела ракетоносії в Чорне море

п’ятниця, 26 квітень 2024, 23:29

Російські війська вивели на бойове чергування у Чорне море два підводні ракетоносії із вісьмома ракетами Калібр. Про це повідомила пресслужба Сил оборони півдня в п'ятницю, 26 квітня. "Після доволі довгої паузи ворог вивів на бойове чергування в Чорне ...

План зробити це "якнайшвидше": Бельгія обіцяє прискорити передачу Україні своїх F-16

п’ятниця, 26 квітень 2024, 23:24

Раніше повідомлялося, що Бельгія передасть Україні F-16 до 2025 року. Влада Бельгії вирішила передати Україні винищувачі F-16 вже у 2024 році, хоча точні терміни поки що невідомі. Про це на спільній прес-конференції заявили прем'єр Бельгії Александер Д...