Хіти тижня. Санкції вже викликали хвилю гніву серед російських еліт. Навіть ті бізнесмени, хто не потрапив під вплив санкцій, стверджують, що зіткнулися із серйозними обмеженнями - Washington Post

Енн Епплбаум: Нам потрібні більш ґрунтовні зміни в політиці щодо Росії

Американський журналіст, пулітцерівський лауреат Енн Епплбаум в колонці для The Washington Post пише про те, як вплинули на Росію західні санкції, зазначають Патріоти України.

У Росії вкотре плюються отрутою: цього тижня Москва знову внесла до списку "найбільш розшукуваних" злочинців Інтерполу Вільяма Браудера. Це вже вп'яте РФ видає міжнародний ордер на арешт Браудера – бізнесмена, який колись працював на цю країну. Інтерпол зняв ордер. Але російський крок ще раз підтвердив те, що багато хто до цих пір не визнав: санкції проти Москви працюють.

В чому полягає "злочин" Браудера? Він переконав ще один уряд, цього разу канадський, прийняти "закон Магнітського" – санкції щодо російських чиновників, пов'язаних із масштабною аферою – найбільшим одноразовим розкраданням коштів з державного бюджету Росії. Аферу виявив юрист Браудера Сергій Магнітський. Проти останнього відкрили справу і посадили до в'язниці, де його побили і не надавали медичну допомогу аж до його смерті. З тих пір Браудер боровся за те, щоб покарати винних, позбавивши їх доступу до західних банків і західної освіти для їхніх дітей (...)

Закон Магнітського став шаблоном для адміністрації Обами у 2014 році після вторгнення Росії в Україну, коли вводилися санкції проти конкретних російських бізнесменів (а не всієї країни або цілої галузі), тісно пов'язаних із Путіним і відповідальних за його політику в Україні. Десять років Захід закривав очі на російську корупцію і відмивання грошей в Європі та США, як і на спроби РФ маніпулювати західною політикою. Чи не були ці санкції занадто м'якими чи прийнятими із запізненям? Санкції проти кількох бізнесменів і політиків, введені, щоб заборонити їм використовувати американські кредитні карти – як вони могли спрацювати?

Але спрацювали. Вторгнення Росії в Україну зупинили санкції та українська армія. План Москви розділити Україну і створити «Новоросію» провалився. Так, війна триває, але вона обмежена східною частиною України. Замість Новоросії вдалося утворити непривабливу крихітну бандократію "ЛДНР". Спроби Росії скасувати санкції і змусити європейців посваритися між собою теж провалилися. Навіть план Росії вивести в лідери президентських перегонів Дональда Трампа заради скасування санкцій – провалився. Принаймні, на даному етапі: втручання Кремля в американські вибори так обмежило в діях адміністрацію Трампа, що йому в принципі складно проводити будь-яку політику щодо Росії.

Санкції вже викликали хвилю гніву серед російських еліт всередині країни, частково він спрямований на Європу, США і Браудера, але, певною мірою, тихо, і на Путіна. Навіть ті російські бізнесмени, хто не потрапив під вплив санкцій, стверджують, що зіткнулися із серйозними обмеженнями у своїй діяльності і знають, кого в цьому звинувачувати. Рішення канадців прийняти закон Магнітського лише переконає: найближчим часом санкції не скасують. Це ще один пункт до розуміння того, що політика Путіна в Україні була помилкою, яку треба виправити. В цьому і полягає основна мета санкцій.

Я до цих пір вважаю, що нам потрібні більш ґрунтовні зміни в політиці щодо Росії, в центрі якої буде стояти більш широкий захист американської та європейської політики і бізнесу від російської корупції та маніпуляцій, так само, як і від корупції та маніпуляцій інших авторитарних країн. Але було б помилкою вважати, що санкції ні на що не вплинули...

"Тут є великий простір для подальшої роботи": Клімкін розповів, хто у світі може натиснути на Росію щодо завершення війни в Україні

субота, 4 травень 2024, 8:22

Якщо у вищого керівництва Китая виникне потреба у припиненні війни в Україні, Пекін зможе цього добитись. І хоча КНР не може вказувати Росії безпосередньо, лише у цій країни достатньо впливу на РФ. Про це OBOZ.Talk розповів дипломат, ексміністр закордо...