Хіти тижня. Український дипломат назвав привід, через який Путін може почати масштабне вторгнення

За словами Андрія Клименка, затримання суден в Азовському морі можуть використовуватися для провокування військового інциденту (casus belli), приводу для оголошення війни.

Затримання суден в Азовському морі  - це свідомі провокації. Ілюстрація: Вголос.

Президент Російської Федерації Володимир Путін може скористуватися військовим інцидентом в Азовському морі, щоб розпочати масштабне вторгнення в Україну. Про це в інтерв'ю повідомив експерт з питань Криму, головний редактор порталу BlackSeaNews, голова наглядової ради фонду "Майдан закордонних справ" Андрій Клименко, передають Патріоти України.

"Головний економічний сенс цієї блокади (затримання суден в Азовському морі, - ред.) вирішується не під час затримання в морі, а коли судно з вантажем на 3-5 днів потрапляє на якірну стоянку перед Керченською протокою. В середньому воно стоїть на вході одну добу, потім ще 3-4 доби - на виході, отже, втрачає 5-6 днів. Ці цифри показують, що росіяни все більше обертають той ключик, який виявився в їх руках після окупації Криму і захоплення контролю над Керченською протокою", - розповідає Кименко.

Затримання, за словами експерта, мають також демонстраційний ефект: вони розраховані на деморалізацію як наших військових, так і місцевого населення, а також на доведення до істерики екіпажів суден і їх власників.

"Уявіть, що вас добу тримають на вході в Азовське море, а ви при цьому бачите, що інші судна безперешкодно спрямовуються в російські порти? Врахуйте, що ви не просто стоїте собі - до вас на борт піднімаються ФСБшники, оглядають судно, каюти, вантаж, пишуть протоколи та інше. Потім така ж процедура чекає вас в морі, і ви цілодобово стоїте перед виходом. "Воно мені треба?" - скаже капітан або судновласник", - переконаний Клименко.

За словами експерта, це може використовуватися для провокування військового інциденту (casus belli), приводу для оголошення війни. "Уявімо собі, що відбулися зіткнення з українськими прикордонниками або ще кимось. Але це не означає, що Україна повинна спокійно за всім цим спостерігати", - заявив він.

Експерт також нагадав, що Друга світова війна починалася за схожим сценарієм. "Знаєте, класика casus belli - це початок, інцидент в Гляйвіце: німців одягнули у форму польської армії, а потім вони напали на радіостанцію в німецькому містечку Гляйвіц. Це і стало формальним приводом для вторгнення в Польщу. Якщо росіяни захочуть створити casus belli - вони це зроблять. Але ще більш деморалізуючий ефект має той факт, що органи влади не роблять того, що вони повинні були б робити в цій ситуації", - підсумував Клименко.

Джерело: Апостроф

Ситуація лишається складною: Українці відповіли, що робитимуть у разі загострення або затягування війни

четвер, 25 квітень 2024, 16:56

Українці відповіли на питання про свої плани на випадок загострення або затягування війни. Переважає готовність тим чи іншим чином долучатися до боротьби з російськими загарбниками, передають Патріоти України з посиланням на дані опитування фонду "Демо...

Марення тривають: Лукашенко заявив, що сусідні країни "озброєні до зубів" і пригрозив "ядеркою"

четвер, 25 квітень 2024, 16:53

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що ризик військових інцидентів на білорусько-українському кордоні досить високий. Про це він висловився під час засідання Всебілоруських народних зборів 25 квітня, передають Патріоти Украї...