Хіти тижня. Варшава шукає "порозуміння": Голова уряду Польщі прирівняв Богдана Хмельницького до Гітлера та Гіммлера (відео)

При цьому "толерантні сусіди" відмовляються засуджувати звірства Яреми Вишневецького та інших "ясновельможних панів" Польщі, котрі з вогнем, мечем, палями, сокирами та шибеницями винищували Україну.

Матеуш Моравєцький. Фото: Польське радіо.

Польський прем’єр поставив Хмельницького в один ряд з Гітлером та Гіммлером. Про це прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравєцький заявив 11 лютого під час зустрічі у публічній бібліотеці з жителями Холма, що в Люблінському воєводстві, передають Патріоти України.

Головною темою виступу очільника Ради міністрів Польщі була історія непростих взаємин польського та єврейського народу упродовж віків. «У нас майже тисяча років співпраці на одній землі з євреями, цього не можна порівняти з іншими країнами в Європі та світі. Євреї почувалися на наших землях щасливими. Багато з них проживало в Холмі», – зазначив Матеуш Моравєцький.

Як додав прем’єр-міністр, у спільних інтересах Польщі та сучасного Ізраїлю є боротьба за історичну правду. Кажучи про історію польсько-єврейських відносин, Матеуш Моравєцький підкреслив, що суверенна Польща ніколи не виганяла євреїв. Навпаки, різними привілеями створила їм добрий простір для життя. Прем’єр-міністр також нагадав, що в Польщі вперше в Європі заборонено фальшиве звинувачення євреїв у ритуальних убивствах. «Польські правителі скористалися мудрістю наших єврейських братів», – зазначив глава уряду.

Разом з тим, Матеуш Моравєцький, розповідаючи про гоніння євреїв у середні віки, зазначив, що в єврейській історіографії повстання Богдана Хмельницького порівнюється практично з Голокостом. У цей час доходило до значних злочинів, в результаті яких вбито майже сто тисяч євреїв. Польський прем’єр також розповів історію про облогу Львова військами Хмельницького, під час якої городяни відмовились буцімто на вимогу гетьмана видати йому міщан-євреїв. Моравєцький у своєму виступі також навів слова одного з рабинів, який нібито під час недавньої конференції у Торуні поставив Хмельницького в один ряд з Гітлером та Гіммлером. Моравєцький підкреслив, як на певні речі можна дивитися з різної перспективи. «Для наших сусідів Хмельницький – це національний герой, а для нас той, який зробив перший акорд у загибель Речі посполитої», – зазначив очільник польського уряду.

Виступ польського прем’єр-міністра Матеуша Моравєцького про Богдана Хмельницького з 17:50 до 20:00 хвилини:

Заява людини чиї слова, доведено, на вагу золота: "Незабаром європейські компанії вироблятимуть необхідну для України кількість боєприпасів", - президент Чехії Павел

вівторок, 19 березень 2024, 8:38

Європейські компанії незабаром будуть спроможні виробляти необхідну кількість боєприпасів, як для себе, так і для України. Про це заявив президент Чехії Петр Павел, інформує Радіо Свобода. "Виробництво необхідної кількості снарядів потребує часу. Це ви...

Все не так погано як декому здається: Голова Комітету збройних сил Сенату США спрогнозували термін контрнаступу ЗСУ

вівторок, 19 березень 2024, 8:14

США наразі вважають, що впродовж найближчих місяців і до кінця 2024 року українські військові відтіснятимуть росіян, а наступного року перейдуть у наступ і встановлять вогневий контроль над Кримом. Але для цього потрібна допомога США. Додаткове фінансу...