Хіти тижня. Верховна Рада різко відповіла польській владі на "антибандерівський" закон

Ілюстрація: rbc.ua

Верховна Рада України виступила із заявою у зв'язку із прийнятим у Польщі так званим "антибандерівским" законом. Народні депутати закликають польських колег повернутися до діалогу. За відповідну постанову проголосували 242 народні депутати Верховної Ради, повідомляють Патріоти України.

Зазначимо, згідно із недавно прийнятим у Польщі так званим законом про "бандеризм", кожному, хто на території Польщі публічно вживатиме термін "польські концтабори", а також визнаватиме співучасть польської держави або її народу в Голокості, або заперечуватиме "злочини українських націоналістів", загрожує штраф або ув’язнення до трьох років.

У заяві українського парламенту йдеться про те, що прийнятий польським Сеймом і Сенатом закон відкриває шлях до маніпуляцій і посилення антиукраїнських тенденцій в польському суспільстві: документ запроваджує кримінальну відповідальність за заперечення "злочинів українських націоналістів" і дає упереджене та суперечливе визначення цього поняття.

Депутати також зазначають, що цей закон є спробою польської сторони "прирівняти дії усіх борців за незалежність України до злочинів двох тоталітарних режимів ХХ століття – нацистського та комуністичного".

"Незаперечним є те, що як у минулому, так і сьогодні розпалювання конфліктів між традиційно дружніми українським і польським народами лежить в інтересах спільних ворогів нашої державності і суверенітету, якими були нацистський і комуністичний режим, а сьогодні – російський агресор і окупант. Нашу найбільшу тривогу викликає той факт, що розгортання антиукраїнських настроїв та створення атмосфери тиску і залякування здатне безпосередньо вплинути на права і свободи майже мільйона українців, які сьогодні є трудовими мігрантами на території Польщі і працюють задля її економічного зростання у тому числі", – йдеться в ухваленій заяві Верховної Ради.

Крім того, як ідеться в документі, стурбованість Верховної Ради викликають також демонстративні акції знищення українських пам’ятників на території Польщі, напади на учасників релігійних урочистостей, членів української громади Польщі, заборони проведення культурних заходів та шовіністична риторика.

Верховна Рада України солідарна з міжнародною спільнотою у питаннях недопущення заперечення злочину Голокосту. Водночас депутати наголошують: лише об’єктивна, зважена і неупереджена оцінка усіх історичних обставин, спільне пізнання фактів історії, застосування персональної, а не колективної відповідальності за злочини проти людяності та воєнні злочини ХХ століття дозволять нам уникнути взаємних помилок минулого і будувати партнерство між Україною та Польщею.

Верховна Рада України закликає польську сторону до відкритості та конструктивності у подальшому розвитку двосторонніх відносин.

"Закликаємо Президента Республіки Польща скористатися своїми конституційними повноваженнями та спільно з Сеймом та Сенатом Республіки Польща повернути в українсько-польські відносини зваженість, раціональність та доброзичливість", – зазначено в заяві українського парламенту.

Прем'єр-міністр Греції відповів, чи передаватиме його країна системи ППО для України

четвер, 25 квітень 2024, 23:06

Греція не передаватиме Україні системи протиповітряної оборони Patriot та С-300, незважаючи на тиск з боку ЄС і союзників по НАТО, які просили надати ці системи Києву. Про це заявив прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс, повідомляють Патріоти Украї...

Пентагон оголосив про новий пакет військової допомоги для України: Що туди входить

четвер, 25 квітень 2024, 21:54

Міністерство оборони США оголосило про новий пакет військової допомоги Україні орієнтовною вартістю $1 мільярд, який має терміново задовольнити критичні потреби України в сфері безпеки та оборони. Оголошення оприлюднили одразу про підписання президенто...