Хіти тижня. Воля колективного Заходу: Експерт пояснив справжні причини арештів активів Коломойського та Ахметова

Західні союзники України намагається вибити в Порошенка його партнерів-олігархів і не допустити укладання олігархічного консенсусу. Якщо це вдасться, то діючому президенту доведеться шукати інших партнерів – серед громадянського суспільства.

Коломойський та Ахметов. Ілюстрація:Корупція.Інфо

Рішення судів про арешти активів відомих олігархів Коломойського і Ахметова та інших – певна воля колективного Заходу, який намагається створити умови для унеможливлення олігархічного консенсусу в Україні перед президентськими і парламентськими виборами. Таку думку сайту 24 висловив директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик, передають Патріоти України.

Як нагадує політолог, відомий олігарх Дмитро Фірташ знаходиться в Австрії і не може виїхати. Ігор Коломойський має проблеми після вироку Високого Лондонського суду і намагається їх вирішити, в тому числі, шляхом угоди з українською владою. Але, за словами Кулика, в першу чергу, йому треба шукати виходи щодо тиску на нього з боку європейських інституцій. Тепер Рінату Ахметову на Кіпрі заморозили активи.

"Колективний Захід намагається вибити в Порошенка його партнерів-олігархів і не допустити укладання олігархічного консенсусу. Якщо це вдасться, то Порошенку доведеться шукати інших партнерів – не серед олігархів, а, в тому числі, серед громадянського суспільства. А це означає справжні політичні реформи, відновлення конституційного процесу, укладання нового суспільного договору, пошук підтримки суспільства," – наголошує Віталій Кулик.

В цій ситуації, на думку експерта, складаються певні додаткові можливості. Але чи скористається ними Порошенко, невідомо.

"Чи піде Петро Порошенко на пошук підтримки громадськості, чи стане закручувати гайки? Якщо президент піде шляхом силових рішень, то це призведе до сірої ізоляції української влади", – зауважує політолог.

Як розповідає Кулик, зараз на Заході є месиджі про те, що в Україні не все нормально з політичною системою. Зокрема, експерт Густав Грессель вважає, що проєвропейскість політичного курсу Порошенка під великим питанням. Немає прогресу у верховенстві права і розподілі державної влади.

"Захід вимагає від Порошенка конституційної реформи, перерозподілу повноважень, створення умов, коли справді існуватиме незалежна судова система, архітектура антикорупційних органів, яка даватиме результат. А не те, як це зараз – протистояння ГПУ з НАБУ чи СБУ," – наголошує Віталій Кулик.

Ці олігархічні війни, вважає експерт, мають завершитися новим баченням майбутнього конституційного процесу. Інакше буде важко вийти з кризи. Це загрожує владі як зовнішньополітичними викликами, так і внутрішньополітичними процесами, відчуженням громадян від влади і зростанням незадоволення.

Не хочуть вмирати за Путіна: Британська розвідка назвала кількість дезертирів, яких РФ засудила з 2022 року

середа, 24 квітень 2024, 10:49

З початку "часткової" мобілізації у вересні 2022 року Росія засудила 7400 окупантів, яких підозрюють у дезертирстві. Про це повідомляє міністерство оборони Великої Британії, передають Патріоти України. За даними російської медіагрупи "Медіазона", у бер...

Ворог влаштував "полювання": Стало відомо, куди війська РФ влучили в Одесі

середа, 24 квітень 2024, 10:37

Армія РФ вранці 24 квітня завдала удару по місцю зберігання виведеної з ладу автомобільної техніки у місті Одеса, військовослужбовці не постраждали, передають Патріоти України. Дослівно: "Російська Федерація завдала удару по місцю зберігання виведеної ...