Хіти тижня. За вшанування "бандерівців" - в'язниця: Сейм Польщі прийняв доленосний для польсько-українських стосунків документ

За заперечення "злочинів бандерівців" передбачений штраф або позбавлення волі на строк до 3 років. Хоча закон прийнято в узькій трактовці співпраці з Третім Рейхом, треба думати польські "ентузіасти" позиватимуться до УПА в цілому.

Ілюстрація: gopl.by

Сейм Польщі прийняв запропонований рухом Kukiz'15 законопроект про заборону пропаганди так званої "бандерівської ідеології", повідомляють Патріоти України з посиланням на "Польське Радіо".

За ініціативу проголосували більшість депутатів - 279 з 414. За проект проголосували всі депутати PiS, Kukiz'15 i PSL. Підтримали документ і кілька депутатів опозиції

Законопроект дає визначення злочину українських націоналістів та українських формувань, що колаборували з Третім Рейхом і вводить можливість відкриття на підставі закону про Інститут національної пам’яті Польщі кримінальних проваджень проти осіб, котрі заперечують скоєння цих злочинів. Є підстави думати, що крім дивізії СС "Галичина" сюди притягнуть і інші підрозділи УПА, як і рух вцілому через збройні сутички з "Армією Крайовою" на українських теренах, котрі польські націоналісти вважали своїми.

"Не хочемо цього у Польщі. Хочемо, аби до ідеологій, якими досі Інститут національної пам’яті займався у галузі освіти, протидії та покаранню, крім нацистської, гітлерівської та комуністичної, додалася також ця ідеологія українських націоналістів та українських формувань, що колаборували з Третім німецьким Рейхом", - заявив у Сеймі депутат партії Kukiz'15 Томаш Жимковський.

За заперечення "злочинів бандерівців" передбачений штраф або позбавлення волі на строк до 3 років. Kukiz'15 представило свій проект більше року тому, однак через якийсь час він був заморожений. Депутати повинні були взятися за нього в листопаді 2017 року, але в останній момент цей пункт був вилучений з порядку денного.

За неофіційною інформацією, причиною стало небажання вносити ще більшу напруженість у відносини Києва і Варшави напередодні візиту президента Польщі Анджея Дуди в Україну.

Через російські гроші: У Молдові судитимуть главу Гагаузії

середа, 24 квітень 2024, 23:15

У Молдові до суду передали справу проти башкана Гагаузії Євгенії Гуцул та керівниці головного офісу неконституційної партії Шор в Кишиневі. Про це повідомляє NewsMaker у середу, 24 квітня, передають Патріоти України. За даними Антикорупційної прокурату...

Пропагандисти Кремля заявили, що РФ і Україна "вперше провели очні переговори" стосовно дітей, омбудсмен відреагував

середа, 24 квітень 2024, 22:28

Дитяча омбудсменка країни-окупанта Росії Марія Львова-Бєлова заявила, що РФ і Україна нібито "вперше провели очні переговори стосовно дітей". Про це повідомило 24 квітня російське пропагандистське агентство "РИА-Новости", передають Патріоти України. "П...