Хіти тижня. Злоякісна пухлина на тілі України: Багатій екс-регіонал вивів з ладу 20 танків ЗСУ і залишається народним депутатом

Виробник мастильних матеріалів з орбіти нардепа від «Волі народу» (осколок “Партії регіонів”) Олександра Пономарьова засвітився в кримінальному провадженні за фактом поставки армії «убивчого» моторного мастила й підкупу військових.

Про це повідомляє інформаційне агентство “Олигарх Медиа”, передають Патріоти України.

Ось цей маловідомий мільйонер-регіонал на посаді народного депутата і власника Торгового дому “Агрінол” зробив для зниження боєздатності української армії більше, ніж будь-який “Моторола”. На його рахунку, наприклад, 20 наших танків, виведених з ладу. І зробив це без всякої артилерії. Просто – потрібні контакти в Міністерстві оборони, “вдалі” тендери – і поставка в армію моторного мастила, змішаного з ослячою сечею.

Олександр Пономарьов

Схоже, що не просто наживи заради, тому що проходить цей громадянин в тому числі і за статтею “Зрада Батьківщині”. Народний депутат Пономарьов. “Воля народу” (осколок “Партії регіонів”). Реалізувала справу СБУ. Але генпрокурор Луценко якось дивно мовчить і не поспішає йти в Раду вимагати зняття з Пономарьова імунітету. Невже вирішив справу тупо продати?

Група компаній «Агрінол» з Бердянська, яка займається виробництвом і постачанням технічних мастил, потрапила у велику халепу. Як стало відомо, відразу дві компанії, що входять до її структури – ТОВ «Торговий дім «Агрінол» і НВП«Агрінол» (ще в грудні минулого року остання компанія називалася російсько-українським спільним НВП) засвітилися в кримінальному провадженні № 22017000000000281, відкритим головним слідчим управлінням СБУ за ч. 1 ст. 111, ч. 3 ст. 368 та ч. 3 ст. 369 КК України (державна зрада, одержання хабара та давання хабара відповідно). Про серйозність справи говорить його коротка фабула, викладена спецслужбами.

«За матеріалами кримінального провадження, посадові особи Міністерства оборони України, діючи з відома і за попередньою змовою з представниками спеціальних і розвідувальних органів Російської Федерації і суб’єктами господарювання, починаючи з 2016 року, здійснюють дії на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності і державної безпеки України шляхом закупівлі для потреб Збройних сил України моторного масла для танкових двигунів з моторно-експлуатаційними властивостями неналежної якості, використання якого може привести до виходу з ладу бронетехніки і завдати шкоди обороноздатності безпеки держави. Зазначені дії супроводжуються наданням представниками суб’єктів господарської діяльності протягом 2016-2017 років посадовим особам Міністерства оборони України та Збройних Сил України неправомірної вигоди у великих розмірах за надання з використанням службового становища переваг при проведенні державних закупівель, обрання їх переможцями і укладення з ними договорів на поставку/закупівлю товарів, і відповідно, отриманням посадовими особами МО України та ЗС України під час проведення зазначених закупівель за вчинення зазначених дій неправомірної вигоди у великих розмірах» - вказали в СБУ.

На підтвердження вказується наступний епізод: в грудні 2016 року Міноборони підписало договори № 286/1/16/39 та 286/1/16/40 з ТОВ «Торговий дім« Агрінол »на поставку 350 тонн моторного масла«Азмол». Продукція була поставлена з грудня 2016 по березень 2017. Її виробником було російсько-українське НВП «Агрінол» (за ліцензійною угодою), при цьому компанія чомусь раптово змінила рецептуру її виготовлення і не провела відповідно до вимог законодавства України кваліфікаційні випробування. Крім цього, в грудні 2016 року все той же «Торговий дім«Агрінол»поставив до військових частин А2791, А3476, А1361, А2110 на зберігання 360 тонн ще одного «чудо-масла»виробництва російсько-українського НВП«Агрінол», яке в подальшому військові закупили у пов’язаної з ним ТОВ «Регіон-Ойл». Ці торги пройшли в липні 2017 року, а трохи пізніше стало відомо, що прихильність військових мала свою ціну. Зокрема, слідство встановило, що представник «Агрінол» передав начальнику служби паливних матеріалів тилу командування сухопутних військ ЗСУ відкат в 6% від отриманого замовлення, або трохи менше 1,5 млн гривень. Крім того було встановлено, що «мотивуваним» був також і начальник 10 хіммотологічного центру Міноборони, який організував видачу завідомо неправдивих протоколів якості на поставлене масло. Реальні показники поставленого товару виявилися просто убивчими – в ході експлуатації танкових двигунів вони приводили до утворення золи і нагару і масово виводили їх з ладу. За даними СБУ, всього через використання масла виробництва «Агрінол» вийшло з ладу понад 20 танкових двигунів.

Фактичним власником «Агрінол» вважається депутат Верховної Ради, член групи «Воля народу» (осколок “Партії регіонів”) Олександр Пономарьов (контрольний пакет ТОВ «Торговий дім «Агрінол» оформлений на ціле сузір’я родичів – Юрія, Руслана та Миколи Пономарьових). З 2016 року структури з орбіти Пономарьова умикнули у держави майновий комплекс бердянського «Азмола» (найбільший в Україні завод з випуску мастил потужністю 300 тис. тон в рік, який належав ФДМ) – після визнання банкрутом його за 101,5 млн грн купила компанія «Ультра ойл». До цього була проведена скупка боргів «Азмола» з істотним дисконтом, в результаті чого покупець майна направив більшу частину витрачених грошей самому собі. При цьому зв’язок «Ультра ойл» з «Агрінол» був очевидним, адже їх ріднило наявність одного співзасновника, запорізької компанії з управління активами «Славутич-інвест», а також присутність в засновниках ТОВ «Ультра-ойл» Олександри Сірош-Касумова – колишньої помічниці Пономарьова.

Після того, як «Азмол» умикнули з-під носа ФДМ, на світло в Бердянську з’явилася нова юрособа з гучною назвою – «Азмол брітіш петрокемікалс», прозоро натякає на наявність у компанії профільного інвестора з Великобританії. Директор компанії Михайло Тарасенко в інтерв’ю ТРК «Юг», пов’язаної з Пономарьовим, підтвердив, що дійсно «є іноземний інвестор, який готовий поділитися новими технологіями та інтелектуальною власністю». Правда, названий він не був, але розслідування ліквідувало цю прогалину. При цьому сліди «нових партнерів» на чолі з громадянином Естонії Павлом Путиловим все одно привели до «Агрінол» і Пономерьова.

Передбачити, як повернеться справа в танковій справі, досить складно – той же Пономарьов є досвідченим функціонером, добре знаючим, як вирішуються проблемні питання в Україні. Втім, як кажуть джерела, ситуація явно вийшла з-під контролю мастильного барона, свідченням чого стало оприлюднення даних про танковий скандал на цьому тижні. Який може коштувати «Агрінол» не тільки втрати одного з найбільш «жирних» держзамовників, а й знищення ділової репутації.

Побажав "миру" Україні та Росії: Словацький депутат у Європарламенті дістав із сумки та випустив голуба (відео)

середа, 24 квітень 2024, 23:41

Під час засідання Європарламенту 24 квітня депутат від ультраправої партії «Словацькі патріоти» Мирослав Радачовський випустив білого голуба, заявивши, що таким чином бажає миру «усьому світу, росіянам і українцям». Про це пише The Guardian, передають ...

"Будь-яка підтримка можлива": Польща готова допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку

середа, 24 квітень 2024, 23:30

Міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш заявив, що його країна готова допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку. Про це пише Reuters, передають Патріоти України. Він нагадав, що Польща раніше пропонувала допомогти Україні з тим, щоб ...