Хіти тижня. Знищити фінансову систему Росії: У США запропонували відключити РФ від світової доларової системи

США вирішили допомогти російській владі добитися перемоги на доларом, яку в якості курсу в травні проголосив президент РФ Володимир Путін.

Законопроект про розширення санкцій ( «Акт щодо захисту американської безпеки від агресії Кремля 2018"), запропонований групою сенаторів від обох партій американського конгресу, крім заборони на інвестиції в російський держборг і вимоги повернути Крим Україні, пропонує визнати РФ державою-спонсором тероризму і заблокувати можливість доларових розрахунків для ключових учасників банківської системи країни, передають Патріоти України.
Згідно з текстом документа, нові жорсткі обмеження передбачені для найбільших держбанків, на частку яких припадає 70% активів банківської системи. Сбербанку, ВТБ, Россельхозбанку, Газпромбанку, Промсвязьбанку, Банку Москви і ЗЕБу пропонується заборонити проводити будь-які транзакції з юрособами США.
Під це визначення потрапляють в тому числі американські банки, коррахунки в яких забезпечують можливість проводити розрахунки в доларах. «Можна згадати жорсткість санкцій першої хвилі, яка вдарила по банку «Росія» і СМП Банку. Те, що відбувалося тоді, буде відбуватися з держбанками», - пише начальник аналітичного управління БКФ Максим Осадчий.
«Операції російських банків з безготівковими доларами стануть практично неможливими, - попереджає він. У цих умовах заморозка або примусова конвертація доларових вкладів в рублі «стане неминучою».
У американським списку спонсорів тероризму поки тільки чотири країни. Це Північна Корея, Іран, а також Судан і Сирія, де йде громадянська війна. «Відносно Ірану США вводили заборону на експорт нафти. Так що при такому сценарії може стати ребром питання про заборону на покупку російських нафти і газу. (Тоді) всі інші санкції здадуться «квіточками», - зазначає старший аналітик «Альпарі» Роман Ткачук.
У фінансовій частині північнокорейський сценарій для РФ - песимістичний і малоймовірний, а іранський можна вважати умовно оптимістичним, міркує Осадчий.
В Ірані в квітні у відповідь на обвальне девальвацію ріалу влада заборонила громадянам тримати більше 10 тисяч доларів готівкою, а банкам - продавати більше 1000 євро в рік тим, хто їде в країни далекого зарубіжжя.
За межі країни дозволено вивозити не більш як 5 тисяч євро. «У рамках «м'якого» іранського сценарію, якщо буде прийнятий законопроект, можливо посилення в Росії заходів валютного контролю. Найближчим часом навряд чи справа дійде до обмеження обсягу іноземної валюти, який росіяни можуть тримати за межами банків. А ось такі заходи, як зниження максимальної суми, яку пасажирам дозволено вивозити за межі країни, цілком можливі. Інші очевидні слідства - девальвація рубля і зростання процентних ставок », - резюмує Осадчий.
Опублікував: Олег Устименко

Якщо завтра війна: У The Economist оцінили, чи готові молоді європейці захищати свої держави

п’ятниця, 19 квітень 2024, 11:22

На Заході вже багато років існувала тенденція відмови від строкової служби та зменшення особового складу в армії, передають Патріоти України. У більшості європейських країн наразі існує лише служба за контрактом, адже після завершення Другої світової...

Ситуація складна: Тривають бої за електричну підстанцію в Очеретиному, - Deep State

п’ятниця, 19 квітень 2024, 10:54

Мапу воєнних дій оновлено.Про це інформує Deep State, передають Патріоти України. Ворог просунувся в Новокалиновому. Тривають бої за електричну підстанцію в Очеретиному. . "Ми вдень писали, що ворога було відкинуто з підстанції, проте стало відомо, що...