"Коли ми готували вихід з Дебальцевого, його план дуже швидко з'явився на Фейсбук-сторінці Семенченка" - Муженко

Є фактор, на який не розраховував ворог. Це — український характер, наголосив головнокомандувач ЗСУ,

Віктор Муженко. Фото:https://day.kyiv.ua

Віктор Муженко, головнокомандувач Збройних сил України заявив, що вихід українських військ з Дебальцевого ускладнили політики, які намагалися впливати на хід операції. Про це Муженко розповів в своєму інтерв'ю газеті День, зазначають Патріоти України.

"Дійсно була проблема з тим, що деякі політики або близькі до них особи намагалися впливати на хід операцій. Можу сказати, що, наприклад, коли ми готували вихід з Дебальцевого, то його план дуже швидко з'явився на Фейсбук-сторінці Семена Семенченка (Грішина) ... мені хочеться сподіватися, що політики робили це не навмисно. Але звідки з'явився план виходу військ з Дебальцевого у Семенченка, мені досі невідомо", - заявив Муженко.

За словами головнокомандувача ЗСУ, в Дебальцевому регулярні частини російської армії зіткнулися зі стійкою, добре організованою обороною українських підрозділів, в тому числі 28-ю окремою гірсько-піхотною бригадою.

"Так, не всі змогли встояти ... Разом нам вдалося в надзвичайно складних умовах зберегти управління військами, які перебували не тільки під прямим вогневим ураженням, але й отримали божевільний інформаційний вплив псевдоекспертів, які намагалися посіяти паніку. Завдяки витримці і чіткому виконанню плану операції нам вдалося уникнути паніки, ввести в оману ворога і організувати планове виведення військ на вже захищені рубежі".

Про деталі операції в Дебальцевому Муженко розповів наступне:

"Ми розмовляли з Президентом. І для росіян було несподіванкою те, що українські війська насправді не були оточені. Росіяни намагалися переконати всіх в Мінську, що наші війська знову в мішку. Для цього в районі Дебальцево вони зосередили численні резерви. Президент запропонував мені прилетіти до Мінська і доповісти йому про обстановку, але я пояснив, що з Мінська здійснювати управління військами буде вкрай складно. Також я мав телефонну розмову з генералом російського Генштабу Картаполовим.

Він виходив на мене і переконував, що наші війська - в повному оточенні. Я йому запропонував зустрітися в Дебальцевому. Він відмовився. У той час це кардинально змінювало наші дипломатичні позиції на переговорах в Мінську. Дійсно, якби ми терміново почали відступ, як того очікували росіяни, то могла б повторитися трагедія Іловайська, адже російська артилерія просто накрила б нас вогнем з обох сторін.

Однак стійкість і організованість в Дебальцевму змусили ворога зосередити артилерію в самому місті і навколо нього. Мало хто знає, що ворог ще добу з усіх калібрів обстрілював Дебальцеве після того, як ми вже вивели більшість колон з того "апендикса" - зазначив Муженко.

Генштаб ЗСУ відзвітував про втрати росіян станом на 29 березня

п’ятниця, 29 березень 2024, 8:30

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 29.03.24 орієнтовно склали:

Чехія знайшла для України вже мільйон снарядів - ЗМІ

п’ятниця, 29 березень 2024, 8:22

Учасники ініціативи Чехії із закупівлі боєприпасів для потреб ЗСУ підписали угоду, в межах якої Україна отримає мільйон артилерійських снарядів, повідомляє . Спочатку передбачалося закупити 800 тисяч снарядів: 500 тисяч калібру 155 мм та ще 300 тисяч -...