Кому буде найгірше від перемоги Зеленського, - Atlantic Council

Путін знає, як досягти свого, особливо із слабкими лідерами, які не мають уявлення про міжнародні відносини.

Ясна річ, що всі українці будуть невдахами, якщо надзвичайно недосвідчений і політично неосвічений комік візьме кермо українського державного корабля, пише Олександр Мотиль для "Atlantic Council", повідомляють Патріоти України. Оскільки економіка прямує у штопор, корупція процвітає, а президент Росії Володимир Путін гострить зуби, всім українцям буде значно гірше, ніж сьогодні.

Але кому буде гірше за всіх?

Як не дивно, це будуть прибічники Зеленського серед молоді та на південному сході. І все завдяки Путіну.

Прогнозування завжди є ризикованою справою, але ми можемо спокійно передбачити, що Путін розгляне вибір Зеленського як золоту нагоду прибрати безлад, в який він запроторив Росію, окупувавши Донбас.

Путін не є Ейнштейном, але, перебуваючи при владі два десятиліття, він вивчив одну чи дві речі про те, як досягти свого, особливо із слабкими лідерами, які не мають уявлення про міжнародні відносини. Розглянемо наступний абсолютно правдоподібний сценарій (який, на мою думку, російські служби безпеки вже розробили).

Зеленський перемагає. Путін починає тестувати серію порівняно дрібних провокацій - можливо, повну блокаду Керченської протоки, можливо, "терористичний" напад на якусь російську православну церкву в Харкові чи Одесі або посилення бомбардування проросійськими силами лінії окупованого Донбасу. Жодна з цих дій не буде представлена як агресивна. Абсолютно навпаки, Путін стверджуватиме, що кожна з них стала результатом ворожих дій українських "фашистів", і що в Росії немає іншого вибору, окрім як відповісти силою. Підвищена загроза була б очевидною - Росія могла б бути змушена активізувати військову оборону своїх бойовиків і фактично розпочати повномасштабний штурм.

Очевидно, Путін досить розумний, щоб зрозуміти, що такі "кнути" потрібно підсолоджувати і "пряниками". Його міністр закордонних справ Сергій Лавров повідомить Київ, що Росія завжди готова сісти і провести перемовини. Зрештою, Москва ненавидить насильство. Чи погодиться новий президент України на те, щоб до розмови приєдналися сепаратисти? Зрештою, там, де є воля, є і спосіб - і кожен хоче миру, особливо між двома братніми народами. Хіба фашисти в Києві не розділили їх штучно? Хіба не прийшов час для росіян і Малоросії - вибачте, українці, - врегулювати свої розбіжності раз і назавжди? Якби сепаратистські утворення повернулися б в Україну, Росія була б рада допомогти у їхній реконструкції. В будь-якому разі, хто ж потребує прямих іноземних інвестицій? Кому ж потрібний Міжнародний валютний фонд? І чи не краще для українців їхати до Москви, а не до Парижа? Тільки подумайте, пане Президенте, Україна знову об'єднається і примириться з Росією. Можливо, ви навіть отримаєте Нобелівську премію.

Перед Зеленським постане вибір: війна чи капітуляція. Цей вибір перед ним постане однозначно і неминуче, і тільки перед ним одним, тому що жоден інший президент не став би мішенню для тиску Кремля. Путін знає, що Петро Порошенко, Юлія Тимошенко і Анатолій Гриценко не є ані невігласами, ані недосвідченими, ані невідомими, як Зеленський. Спровокувати їх, чи зманити, було б значно важче і ризиковано. Але Зеленський? Чому б не перевірити коміка і побачити, з чого він зроблений?

Як відповість комік-головнокомандувач України? Ймовірно, він намагатиметься виграти час, щоб з'ясувати, що поставлено на карту. Але час спливатиме. Ситуація на південному сході погіршуватиметься: блокада призведе до дефіциту продовольства в Маріуполі та Бердянську, більше бомб полетить у православні церкви, більше солдатів і мирних жителів загине на фронті. У свою чергу, росіяни будуть мобілізуватися на захист своєї святої церкви, українці будуть мобілізуватися, генерали і поліцейські вимагатимуть відповіді на російські провокації. Чим більше Москва підвищуватиме тиск, тим більше Зеленському необхідно буде бути рішучим і діяти жорстко, щоб зберегти певний рівень довіри вдома. Але, ймовірно, або він провалиться, або все вийде з-під контролю, або обидва варіанти. Посилюватиметься насильство на місцях, яке підбурюватимуть сепаратистські "маленькі зелені чоловічки", які просочуються через кордон. Оскільки український президент шукатиме вирішення проблеми, яку створила його недосвідченість, Путін оголосить Україну державою, яка не відбулася і яка потребує порятунку від власних "фашистів" і нерішучих лідерів.

Зрізана з південного сходу Україна, ймовірно, переживе наступну військову пожежу. Однак коли все повернеться на круги своя на південному сході, де переважно живуть виборці Зеленського, вони повернуться до спустошеної війною і забутої провінції Російської Федерації. Молодь втікатиме, старі залишаться, засуджені до нещастя. Південний схід України нагадуватиме сепаратистські утворення в Луганську та Донецьку.

Принаймні ці бідолашні люди будуть живі. Що ж стосується тисяч загиблих під час війни - усіх молодих, багатьох учасників виборів Зеленського - вони не матимуть можливості переглянути свій голос.

Опублікував: evora

Побажав "миру" Україні та Росії: Словацький депутат у Європарламенті дістав із сумки та випустив голуба (відео)

середа, 24 квітень 2024, 23:41

Під час засідання Європарламенту 24 квітня депутат від ультраправої партії «Словацькі патріоти» Мирослав Радачовський випустив білого голуба, заявивши, що таким чином бажає миру «усьому світу, росіянам і українцям». Про це пише The Guardian, передають ...

"Будь-яка підтримка можлива": Польща готова допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку

середа, 24 квітень 2024, 23:30

Міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш заявив, що його країна готова допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку. Про це пише Reuters, передають Патріоти України. Він нагадав, що Польща раніше пропонувала допомогти Україні з тим, щоб ...