Комусь радіти, комусь сумувати: Туреччина заявила про свою позицію стосовно виборів до Держдуми РФ в окупованому Криму

"Позиція Туреччини залишається чіткою: Крим - це територія України," - заявив турецький ​віце-прем'єр-міністр.

Мехмет Шимшек. Фото:ekonomi.dunyabulteni.net

Віце-прем'єр-міністр Туреччини Мехмет Шимшек заявив, що Анкара вважає Крим частиною України і розглядає ситуацію з російськими виборами в Державну Думу на півострові виходячи з цієї позиції. Про це пише Newsru.ua, передають Патріоти України.

"Ви питаєте мене про дуже специфічне питання. Наша позиція по Криму дуже чітка: Крим - це частина України", - сказав він журналістам в рамках 13-ї щорічної зустрічі Ялтинської європейської стратегії "Світ, Європа і Україна: шторми змін" у п'ятницю, 16 вересня 2016 року, в Києві.

За його словами, турецька сторона категорична в цій позиції і вважає, що вільні вибори можуть пройти тільки виходячи з цієї позиції. "Наша позиція ясна: Крим є частиною України ... Ми в цьому категоричні і це не обговорюється", - резюмував він.

Перед цим президент Парламентської асамблеї Ради Європи Педро Аграмунт запевнив голову Верховної Ради України Андрія Парубія в незмінності позиції по Криму і невизнанні виборів в Держдуму на тимчасово окупованому РФ українському півострові. Спостерігачів від ПАРЄ в Криму не буде, запевнив Аграмунт.

З аналогічною заявою також виступили в ОБСЄ. Своїх спостерігачів в захоплену АРК не направлятимуть Канада, а також Франція, Німеччина, Естонія, Данія та інші європейські країни. Першими ж із західних партнерів України з подібною заявою виступили Сполучені Штати.

Українська сторона вважає, що за допомогою проведення парламентських виборів на території окупованої Автономній Республіки Крим в Кремлі спробують легітимізувати анексію півострова. "Участь жителів Криму у виборах депутатів Державної Думи РФ, незаконно проведених 18 вересня 2016 на території тимчасово окупованого Криму, за задумом російських окупантів, дозволить їм стверджувати, що, мовляв, "кримчани підтвердили свій вибір", - пояснює голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров .

Такої ж думки дотримується російський політемігрант Гаррі Каспаров, який проживає в Литві. "Вперше в новітній російській історії федеральні вибори будуть проводитися на анексованій території: в Криму і Севастополі. Вже зараз очевидно, що Кремль буде прагнути використовувати ці вибори як інструмент легітимізації проведеної анексії", - зазначив Каспаров.

В кінці серпня МЗС України та Меджліс кримських татар майже одночасно виступили із закликом до населення АРК бойкотувати вересневі вибори в ДД РФ.

Окремо наголошувалося, що громадяни, залучені до процесу як представники партій, члени територіальних виборчих комісій і спостерігачі автоматично стануть порушниками норм міжнародного та національного права.

8 вересня Верховна Рада України закликала парламенти іноземних держав, парламентські асамблеї і міжнародні організації не направляти спостерігачів і не визнавати результатів виборів до Держдуми РФ в окупованому Криму.

Що ж стосується умов, за яких можливе проведення виборів в Держдуму в приміщеннях дипломатичних установ і консульств РФ на материковій Україні, то вони такі: "... тільки після відмови російської сторони від проведення виборів на окупованих територіях України, а також після вилучення з федеральних списків кандидатів у депутати, висунутих російськими політичними партіями, включених в регіональні групи, що охоплюють тимчасово окуповані Російською Федерацією території України".

10 вересня президент України Петро Порошенко доручив міністру закордонних справ Павлу Климкіну повідомити владу РФ про неможливість проведення виборів до Держдуми Росії на території України. У відповідь ЦВК РФ заявила, що перешкоджання проведенню виборів на території посольств і консульств іноземних держав не входить в компетенцію влади України.

12 вересня Порошенко закликав країни G7 і ЄС не визнавати легітимність виборів РФ на території АРК.

На думку ряду експертів, міжнародне співтовариство в цілому визнає оновлений склад Держдуми, в якому навіть не виключається поява несистемної опозиції (зокрема, фракції ПАРНАС), але з метою підтримки державного суверенітету і територіальної цілісності України на всіх чотирьох думських одномандатників з Криму буде поширений режим персональних санкцій.

Росія випалює українську землю. Настав час зробити те саме з Росією: Україна вже має ударні БПЛА, котрі можуть дістатися Сибіру - The Economist

п’ятниця, 19 квітень 2024, 0:55

Кореспондент одного з найстаріших і найвпливовіших періодичних видань Великобританії побував на українській фабриці, де випускають бойові БПЛА великого радіусу дії, де поспілкувався з провідним працівником. Моя охорона виглядає знервовано. З кожним наш...

Закон про іноагентів захищає нас від "українізацїі": Прем'єр-міністр Грузії потрапив у скандал

четвер, 18 квітень 2024, 23:54

Прем'єр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе заявив, що основною метою скандального закону про іноагентів є «запобігання українізації». Про це повідомив мовник 1tv, передають Патріоти України. «Законопроект «Про прозорість зовнішнього впливу» насамперед сп...