"Контрзаходи вже розроблені": Омелян про "удари" у відповідь РФ на обмеження пасажирського сполучення

Міністр зазначив, що на даному етапі передчасно розголошувати ці заходи, адже це "має бути державне рішення".

Володимир Омелян. Фото: скріншот з відео.

Міністерство інфраструктури України розробило комплекс контрзаходів, включаючи обмеження пасажирського сполучення з РФ, у відповідь на дії РФ щодо перешкоджання судноплавству в Азовському і Чорному морях. Про це заявив міністр Володимир Омелян в четвер увечері, повідомляють Патріоти України.

"У нас є кілька досить вагомих ударів у відповідь. Контрзаходи, які ми запропонуємо найближчим часом, – сподіваюся, Кабмін їх підтримає", – сказав він. Омелян зазначив, що на даному етапі передчасно розголошувати ці заходи, адже це "має бути державне рішення", але підтвердив, що одним із елементів, пропонованих уряду для затвердження, є обмеження пасажирського сполучення."Якщо ми воюємо, то нема чого туди їздити ... Подобається це комусь чи ні, дії держави мають бути жорсткими та адекватними", – заявив голова Мінінфраструктури. Він додав, що такими заходами уряд убезпечить українців, які все ще на свій ризик їдуть до РФ.

Міністр відкинув аргументи опонентів, що такі дії призведуть до кризи на ринку перевезень. Як приклад він навів введену раніше заборону на прямі польоти в Росію, після якої пасажиропотік зріс удвічі "в напрямку цивілізованих країн".

"Авіація розвивається. Переконаний, що така ж історія буде і з залізничним, і з автобусним сполученням", – вважає голова Мінінфраструктури. Водночас, він зазначив, що Україна не буде порушувати свої зобов'язання в рамках СОТ щодо забезпечення транзиту, а його падіння в останні роки пов'язане виключно з діями Росії, які Київ оскаржує в СОТ.

Дії РФ в Азовському і Чорному морях щодо перешкоджання судноплавству Омелян назвав абсолютно очікуваними. "Керченської міст і анексія Криму – це лише початок довгої історії. Росія максимально використовує всі важелі, щоб дестабілізувати регіон. У першу чергу, Азовського моря, наші ключові два порти – Маріуполь і Бердянськ", – сказав він.

За словами міністра, такі дії РФ призвели до скорочення вантажообігу Маріупольського порту в першому півріччі цього року на 10%, Бердянського – на 16%, істотного скорочення експортних поставок з них чавуну і зерна.

"Вчорашні так звані навчання (російського флоту в Чорному морі – ред.) – це одна зі спроб РФ повторити свій тимчасовий успіх в Азовському морі у Чорному морі", – заявив Омелян. Він зазначив, що Україна інформує про дії РФ на морі європейських і американських партнерів і розраховує на їхню підтримку.

Окупанти вдарили ракетами по житловому комплексу у центрі Харкова

середа, 24 квітень 2024, 11:44

Близько 00:30 24 квітня російська армія завдала ракетних ударів по Шевченківському району Харкова. Було зафіксовано влучання двох ракет на територію житлового комплексу, повідомляють Патріоти України. "Пошкоджено три багатоповерхівки, щонайменше 33 при...

"Навіть такою малою кількістю": Згурець назвав пріоритетні цілі для застосування ATACMS

середа, 24 квітень 2024, 11:24

Директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Сергій Згурець зазначив, що пріоритетними цілями для застосування ATACMS дальністю 300 км є ворожі командні пункти й бази зберігання боєприпасів. Про це він сказав в етері телеканалу "Еспрес...