"Крим - це Україна, і Росія має його повернути": В МЗС Польщі та Великобританії зробили спільну заяву

Польща і Британія також запропонували Києву ширший формат для врегулювання конфлікту на Донбасі.

Борис Джонсон, Павло Клімкін та Вітольд Ващиковський під час зустрічі у Києві. Фото:http://novynarnia.com/

Міністерства закордонних справ Великої Британії та Польщі в середу, 1 березня синхронно опублікували прес-релізи про спільне перебування в Україні державного секретаря Сполученого Королівства Бориса Джонсона і міністра республіки Вітольда Ващиковського. Про це інформує прес-служба МЗС України, зазначають Патріоти України.

"Візит приурочений до 25-річчя встановлення дипломатичних відносин між Великобританією, Польщею та Україною. Одночасно виповнюється три роки з моменту початку агресії Росії проти України і кричущого порушення нею міжнародного права шляхом незаконної анексії Криму. Великобританія і Польща повністю підтримують суверенітет України. Крим - це Україна, і Росія має його повернути", - йдеться в інформації зовнішньополітичних відомств в Лондоні та Варшаві.

Також Борис Джонсон та Вітольд Ващиковський заявили, що їхні країни налаштовані на рішучу підтримку України.

Зазначається, що Джонсон і Ващиковський висловили переконання, що російська агресія проти України потребує рішучої відсічі, тому тиск на Російську Федерацію з боку світової спільноти має бути посилений до відновлення територіальної цілісності України у загальновизнаних кордонах.

Водночас глава МЗС Польщі висловився за пошук ширших форматів для розв’язання конфлікту навколо України.

“Нормандський і мінський формат привнесли хороші зміни – вони послабили бойові дії [на Донбасі], але ці формати не дають досягти миру, тому ми готові разом з Борисом Джонсоном допомогти в пошуку ширшої формули, щоб зупинити агресію РФ”, – сказав Ващиковський.

За його словами, якщо подивитися на війни ХХ століття, то завершення двох найбільших конфліктів відбувалося завдяки широким формулами.

“І для цього конфлікту необхідна велика формула, і ми намагаємося її знайти разом”, – сказав польський міністр.

Також на прес-конференції міністри підкреслили значні успіхи України у проведенні реформ та запевнили у продовженні допомоги Україні у здійсненні внутрішніх перетворень, ідеться в повідомленні МЗС.

Павло Клімкін відзначив практичну допомогу, яку Велика Британія і Польща надають Україні у тренуванні українських військовослужбовців, лікуванні українських поранених солдатів, а також у здійсненні системних соціально-економічних реформ.

Павло Клімкін підкреслив символічність візиту британського та польського колег, який відбувається в треті роковини від початку російської агресії, та подякував їм за солідарність і підтримку України у боротьбі за відновлення суверенітету і територіальної цілісності.

"Кожен день я чую новини з фронту": Боєць ГУР різко висловився про те, що потрібно змінити в армії

четвер, 25 квітень 2024, 7:30

Боєць Головного управління розвідки на позивний “Несмачний” повернувся у стрій після 13 місяців перебування у російському полоні та продовжує виконувати завдання по знищенню окупантів. В ексклюзивному інтерв’ю для TSN.UA військовий відповів, які зміни ...

Удар по шпигунській мережі китайців: Байден підписав закон про заборону в США TikTok. Коли та за яких умов почне діяти

четвер, 25 квітень 2024, 7:15

Президент США Джо Байден у середу, 24 квітня, підписав законопроект, який може призвести до загальнонаціональної заборони TikTok, повідомляє CNN. Це положення було включено до законопроєкту про надання іноземної допомоги Україні, Ізраїлю й Тайваню. Вод...