Київське метро віддають росіянам: В кабінетах високих київських чиновників побувала делегація гостей з Москви, - ЗМІ

Скоро стануть відомі підсумки тендеру на розробку проектної документації будівництва нових станцій київського метро – ділянки Сирецько-Печерської лінії, який можуть виграти представники країни-агресора.

Київський метрополітен. Фото: socportal.info.

Минулого літа в кабінетах високих київських чиновників побувала делегація гостей з Москви, що представляють головного проектувальника московського метрополітену. Переговори, мабуть, пройшли вдало. Київська “філія” російської компанії “Метрогіпротранс”, яка раніше нічого в Україні не робила, несподівано стала головним претендентом на проектування нової ділянки столичної Сирецько-Печерської лінії. Російські фахівці офіційно отримають доступ до документації з грифом секретно, чого не було навіть за часів Януковича. Як результат, спецслужби країни-агресора зможуть без перешкод працювати з підземними комунікаціями Києва, повідомляють Патріоти України з посиланням на ictv.ua.

Сьогодні стануть відомі підсумки тендеру на розробку проектної документації будівництва нових станцій київського метро – ділянки Сирецько-Печерської лінії від станції Сирець на житловий масив Виноградар. Організатор торгів – КП “Київський метрополітен”, ціна питання – 149,9 млн грн. Однак підвищений інтерес до конкурсу з боку експертів і журналістів обумовлений не так солідної ціною, яку готове заплатити місто за проектування нової ділянки “зеленої гілки” метрополітену, як тим, що проектування київського метро можуть віддати росіянам.

У конкурсі беруть участь три компанії “Укрспецтунельпроект”, “Київметропроект” і “Проектний інститут “Укрметротунельпроект”. При цьому, фаворитом тендеру, як зазначають наші джерела в КМДА, є “Київметропроект”, директор Янікін В.В. Ця компанія сьогодні є головним проектувальником будівництва нових станцій метро у Дніпрі та Харкові.

Незважаючи на назву, ТОВ “Київметропроект” не має жодного відношення до України. За кілька років існування цієї компанії, працівники “Київметропроекту” виконували замовлення виключно на території країни-агресора. На сайті компанії сказано, що останні три роки “Київметропроект” бере активну участь у проектуванні Московського метрополітену.

І сьогодні фахівці “Київметропроекту” трудяться в Москві, в той час як українські проектні та будівельні організації не мають доступу до РФ. Для того щоб бути учасником проектування метро у Москві, необхідно пройти перевірку в ФСБ і отримати спеціальний допуск.

Сьогодні жодна українська компанія не може бути допущена до робіт в РФ і Москві, а вже тим більше мати спеціальний допуск ФСБ. Як же вдалося пану Янікіну отримати такий дозвіл?

Вся справа в тому, що власник “Київметропроекту” – російський чиновник і бізнесмен Валерій Абрамсон, член колегії Міністерства регіонального розвитку та голова Ради Міжрегіональної громадської організації “Союз Московських архітекторів” при президенті РФ. У Росії йому належить кілька великих компаній, котрі стабільно отримують мільярдні державні та муніципальні замовлення. Два головних активи Абрамсона – компанії “Інфраструктура” (до 2010 року Абрамсон володів нею на паях з Романом Абрамовичем) та “Метрогіпротранс” (компаньйоном Абрамсона виступає ще один московський олігарх Мінц). Остання компанія – головний проектувальник московського метрополітену.

Як відомо, в Росії бізнес, а тим більше, бізнес, який сидить на бюджетних потоках, знаходиться під повним контролем керівництва країни і спецслужб.

В Україні Абрамсон почав свій бізнес, намагаючись скупити всі ключові профільні проектні інститути. Росіянин купує профільне харківське підприємство – “Харківметропроект”, і намагається отримати контроль над генеральним проектувальником київського метрополітену – “Проектним інститутом “Укрметротунельпроект”. Останнє не вдається: інститут знаходиться в переліку підприємств, що не можна приватизувати, через його участь в реалізації проектів, які мають особливе значення для національної безпеки. Тоді Абрамсон реєструє в Україні нову проектну організацію – “Київметропроект”.

Вони позиціонують себе як київських проектувальників і починають агресивно переманювати до себе фахівців зі столичних проектних організацій. Процес йде добре, тому що більшість київських проектних організацій живе від зарплати до зарплати, маючи величезні борги. У той же час у росіян з фінансами немає проблем. У “Київметропроект” тільки сума первісних інвестицій склала мільйон доларів. Примітно, що ключовим співробітникам Абрамсон наполегливо радить отримати російське громадянство та сприяє їм у цьому. Так громадянами РФ і “гастарбайтерами за сумісництвом” стають провідні фахівці на чолі з директором Янікіним В.В.

Звертає на себе увагу, що Абрамсон вливає кошти в “Київметропроект” напередодні подій на Майдані, анексії Криму та початку АТО. На думку фахівців, “Метрогіпротранс” починає шукати можливості встановлення контролю над проектувальниками метрополітенів в головних містах України, бо у випадку повномасштабного вторгнення інформація про підземні комунікації міст матиме величезне значення.

Цікаво й те, що відразу після Майдану Москва усунула всіх українських підрядників зі своїх інфраструктурних проектів. Так, наприклад, Московський метрополітен відмовився від послуг “Укрспецтунельпроекту” і “Спецтунельпроекту”, які брали участь в проектуванні декількох станцій метро в столиці Росії. Схожа ситуація відбулася і з іншими проектувальниками. Так втратили контракти в РФ “Кривбаспроект” і “Київдіпротранс”.

Схоже, в Кремлі цілком усвідомлювали, що означає доступ ворожої держави до інформації про підземні комунікації. Україна ж, навпаки, в розпал війни на Сході відкриває для росіян повний доступ до своїх підземних об’єктів. У січні 2015 року харківська міськрада схвалила участь “Харківметропроекту” Абрамсона в будівництві лінії до станції “Одеська” і на Олексіївське депо. У липні 2016 року росіяни увійшли в проект будівництва нових станцій метро в Дніпрі. Так проектувати метро в Дніпрі буде не «Кривбаспроект», який брав участь в проектуванні Дніпропетровського метрополітену, а “Київметропроект”. І будувати метро буде компанія “Київметробуд” з акціонером Кияшко, який так само має російське громадянство. Все це відбувається під прикриттям турецького генпідрядника та мерії Дніпра.

Отже сьогодні компанія Абрамсона і Мінца претендує на роль головного проектувальника київського метро. При цьому “Київметропроект” не має спеціального допуску від СБУ, який мають обидва його конкуренти по тендеру. Він не має такого досвіду, як його конкуренти, один з яких, “Укрспецтунельпроект”, проектував відомий Бескидський тунель, тунелі у метро в Туркменістані (на сьогодні це найпотужніша проектна організація галузі в Україні), а інший, “Укрметротунельпроект” – власне спроектував все київське метро, а також станції метро в Празі, Варшаві, Софії, Ризі. У портфелі замовлень “Київметропроекту” – участь в спільному проектуванні з “Метрогіпротранс” п’яти станцій… московського метро.

Чому роботу “Укрспецтунельпроекту” визнав весь світ, але чиновники нашої країни відхиляють компанію на користь сусіда-агресора?

Чому Україна віддає стратегічні об’єкти своєї інфраструктури в руки росіян? І не просто абстрактних росіян, а компанії, керівництво якої вочевидь контролюється ФСБ. Як відомо, цю спецслужбу підозрюють в серії вибухів будинків в Росії у 1999 році з метою підігріву в суспільстві античеченської істерії, формування підстав для початку другої чеченської війни і приведення до влади захисника росіян від чеченських терористів – наступника Єльцина, непоказного чекіста з нульовим рейтингом – Володимира Путіна. Нагадаємо, екс-офіцер ФСБ написав про це книгу «ФСБ підриває Росію», після чого його було отруєно полонієм у Лондоні.

Хто може гарантувати, що подібна серія вибухів повториться в харківському, дніпровському і київському метро? Адже ще три роки тому і сценарій анексії Криму та вторгнення на Донбас здавався фантастикою. І якщо описаний варіант розвитку події такий вже неймовірний, то навіщо Москві контроль над системою українських метрополітенів, який вона так завзято намагається отримати? Київським метрополітеном щодня користуються мільйони громадян. Скільки жертв може бути в разі підготовленого теракту?

Ворог не припиняє атак: У Повітряних силах пояснили, чи буде важче збивати російські ракети Х-101 після їхньої модернізації

четвер, 9 травень 2024, 17:44

Країна-агресор Росія додала ще одну бойову частину до крилатих ракет Х-101, які запускає по Україні під час повітряних атак. Така модернізація не вплине на процес їхнього знищення, але в разі влучання може завдати більшої шкоди населенню.Про це заявив ...

Українців наймають на роботу в "Армію відновлення": Гетманцев розповів, як працює програма

четвер, 9 травень 2024, 16:22

Програма "Армія відновлення" залучила понад 120 тисяч осіб для виконання суспільно важливих робіт на оплачуваній основі. Усього подібні роботи організовано у 19 регіонах держави з найбільшим обсягом у Харківській, Донецькій та Київській областях. Про ц...