"Лапотные вандалы": Росія пригрозила покарати Україну, перекривши Дніпро

880 км Дніпро тече в Україні, але 485 км - в Росії, при цьому Україні належить менше половини територій водозбору річки.
Дніпро. Фото: соцмережі.

Кремль пішов на черговий варіант залякування України, цього разу за допомогою знищення або перенаправлення русла Дніпра як основної водної артерії країни. Таку думку висловив Олексій Голобуцький у своєму Telegram-каналі, зазначивши, що для цього РФ "реанімувала" ще з єльцинських часів відповідні заяви "російських вчених" і їх проекти, передають Патріоти України.

"Тепер Росія публічно претендує не тільки на Азов і Керченську протоку, а також Крим разом із шельфом, а й на Дніпро", - написав Голобуцький.

"В інформаційний простір запущено тезу, що "в Росії є всі технічні можливості для відповіді на водну блокаду Криму та перекриття витоків річки Дніпро й перекидання її вод в обхід України. Ця ситуація - прекрасний привід змусити Київ сісти за стіл переговорів про статус міжнародної річки Дніпро", - продовжив він.

Блогер підкреслив, що 880 км Дніпро тече в Україні, але 485 км - в Росії, при цьому Україні належить менше половини територій водозбору річки. Крім того, близько половини води український Дніпро отримує з Верхнього Дніпра та своїх правих приток, що витікають із території РФ.

"У що це обійдеться? Звичайно, необхідні точні розрахунки, але, як видається, у будь-якому випадку сума буде на порядок менша за ту, що вкладена у водопостачання Криму в 2014-2018 роках і будівництво Кримського моста. А ось для Києва наслідки повороту річок будуть просто катастрофічними. У політичному й економічному планах, зрозуміло", - додав Голобуцький.

Побажав "миру" Україні та Росії: Словацький депутат у Європарламенті дістав із сумки та випустив голуба (відео)

середа, 24 квітень 2024, 23:41

Під час засідання Європарламенту 24 квітня депутат від ультраправої партії «Словацькі патріоти» Мирослав Радачовський випустив білого голуба, заявивши, що таким чином бажає миру «усьому світу, росіянам і українцям». Про це пише The Guardian, передають ...

"Будь-яка підтримка можлива": Польща готова допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку

середа, 24 квітень 2024, 23:30

Міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш заявив, що його країна готова допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку. Про це пише Reuters, передають Патріоти України. Він нагадав, що Польща раніше пропонувала допомогти Україні з тим, щоб ...