Мадрид вживає термінові заходи на проголошення Каталонією незалежності

Іспанський парламент вперше з 1978 року вирішив активувати одну зі статтей Конституції.

Сенат Іспанії. Ілюстрація:armradio.am

Сенат Іспанії 27 жовтня проголосував за активацію статті 155 Конституції країни, яка передбачає введення прямого управління в Каталонії. Про це пише Європейська правда, передають Патріоти України.

За активацію статті 155 Конституції проголосували 214 депутатів. Проти висловилися 47 сенаторів, один утримався.

Активація статті 155 Конституції Іспанії дає урядові повноваження "вживати всіх заходів, необхідних для примусу" регіону у разі кризи. В Іспанії статтю 155 застосовано вперше з 1978 року.

Як стало відомо, прем'єр-міністр Іспанії Маріано Рахой заявив, що уряд країни прийняв рішення про припинення повноважень глави уряду Каталонії Карлеса Пучдемона та його уряду.

У своєму виступі Маріано Рахой повідомив, як саме буде виконана 155 стаття Конституції Іспанії.

"Перші заплановані заходи були схвалені сьогодні Сенатом. Першими заходами є: припинення повноважень глави женералітату (уряду), віце-президента та решти радників", - сказав він.

Раніше прем’єр Іспанії Маріано Рахой у своєму виступі в Сенаті Іспанії попросив сенаторів підтримати активацію статті 155 Конституції Іспанії, яка передбачає введення прямого управління в Каталонії.

Як повідомлялося раніше, парламент Каталонії на засіданні 27 жовтня проголосував за резолюцію про проголошення незалежності автономії від Іспанії. Голосування відбувалося таємно. Депутати від опозиційних фракцій залишили зал перед початком голосування, назвавши його незаконним.

Крах все ближче: Росія платить рекордні 25% бюджету за параною Путіна, - розвідка США

п’ятниця, 3 травень 2024, 9:57

"Параноїдальний страх" російського диктатора Володимира Путіна перед нібито спробами Заходу "обмежити владу Росії" призвів до витрат приблизно 25% державного бюджету РФ на мілітаризацію, заявила директорка Національної розвідки США Евріл Гейнс, передаю...

Якщо Путін зважиться: РФ захопить країни Балтії за сім днів, реакція НАТО буде довшою, - Скібіцький

п’ятниця, 3 травень 2024, 9:52

Російська Федерація може захопити країни Балтії за сім днів, при цьому реакція НАТО буде довшою. Про це заявив представник ГУР МО України Вадим Скібіцький, передають Патріоти України. За його словами, найбільшим невідомим чинником війни є Європа. Якщо...