Між Росією і Туреччиною може розпочатися війна, - експерт

Росіяни не будуть терпіти експансію Туреччини в Сирії. Якщо судити по сьогоднішній ситуації, то конфронтація неминуча - або безпосередня, або через «заступників».

Р.Ердоган. Фото: geo-politica.info.

"Через стриману позицію американців в Сирії утворився вакуум, який лише посилиться через перемогу Дональда Трампа. Обама сьогодні - кульгава качка, а Трамп офіційно ще не вступив на посаду», - каже в інтерв'ю Focus експерт по Близькому Сходу Абдель Мотталеб Ель-Хуссейні, повідомляють Патріоти України.

Деякі дійові особи в регіоні вважають, що прийшов момент внести зміни в політичну карту регіону.

На думку експерта, на сьогоднішній день актуальними можуть стати такі зміни:

«Єгипет має намір вийти з союзу з Саудівською Аравією. Саудівська Аравія поступово втрачає лідируючі позиції в арабському світі. Іран бачить для себе шанс розширити свій вплив і виграти історичну боротьбу з саудитам. Сирійський диктатор Асад більше не знаходиться в повній ізоляції. Росія хоче зміцнити свою владу в регіоні, а Туреччина все активніше втручається в конфлікт».

Все це Ель-Хуссейні називає вибухонебезпечним поєднанням. І перш за все він говорить про загрозу російсько-турецької конфронтації. «Ердоган вважає, що повинен скористатися шансом і розквитатися з курдами, щоб мати можливість змінювати кордони на свій розсуд».

Експерт не може собі уявити, що ці плани можуть бути прийнятними для Путіна. Ердоган з самого початку був налаштований на повалення Асада. Росія, зі свого боку, підтримує диктатора. «Я виходжу з того, що безпосередня військова конфронтація між Росією і Туреччиною в Сирії може статися в будь-який момент», - зауважує Ель-Хуссейні.

Так, повідомляє експерт, минулого тижня, за турецькими даними, в ході авіаудару сирійських ВПС загинули четверо турецьких солдатів. Однак сирійська армія не в змозі проводити військові операції без підтримки росіян. «Я важко собі уявити, щоб сирійська сторона завдала авіаудару, не отримавши схвалення росіян. Це було б дуже небезпечно», - говорить Ель-Хуссейні.

За його словами, росіяни не будуть терпіти експансію Туреччини. Якщо судити по сьогоднішній ситуації, то конфронтація неминуча - або безпосередня, або через «заступників».

«Ердоган - прихильник утопії, в центрі якої стоїть створення великої турецької імперії. Існує серйозна небезпека того, що він переоцінить свої сили». І тоді, зазначає Ель-Хуссейні, буде зруйнований останній мінімум стабільності в регіоні.

«Основну небезпеку для регіону представляє навіть не ІДІЛ, яке останнім часом активно тіснять, а нові конфлікти, що зароджуються то тут, то там». Експерт попереджає про загрозу військової ескалації між Росією і Туреччиною.

"Намагаємося робити те, що треба": Комбриг назвав цілі росіян на Бахмутському напрямку

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:30

Командир 93-ї окремої механізованої бригади "Холодний Яр", полковник ЗСУ Павло Паліса розповів в інтерв'ю "Суспільному", що на околицях Бахмута противник намагається наростити зусилля в смузі оборони бригади й також по сусідах - з метою прорвати оборон...

"Влаштували бавовну": ГУР знищило у Москві гелікоптер Ка-32, який належав Міноборони Росії

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:17

Воїни ГУР знищили російський вертоліт Ка-32 на аеродромі "Остаф'єво" в Москві. Окупанти використовували його для забезпечення логістичних потреб та евакуаційних операцій своєї армії. Про це повідомили джерела OBOZ.UA. Відомо, що багатоцільовий гвинтокр...