Молдавські гагаузи просять Путіна переселити їх до Криму, де обіцяють тиснути на місцевих татар

З цього приводу вони вже написали російському президенту електронну петицію.

Гагаузи просяться в Крим, щоб тиснути на кримських татар. Ілюстрація:www.profi-forex.org

На офіційному сайті петицій до президента Росії з'явилося звернення з проханням про надання гагаузам Молдови російського громадянства за спрощеною процедурою. Автор, такий собі Георгій Караіван, підкреслив: гагаузи - тюркський народ, відданий Росії. І попросив дозволити селитися в Криму гагаузам, які повинні стати альтернативою кримським татарам. "Ця відданість передається генетично і на противагу русофобським заявам деяких представників кримських татар внесе скріплюючий елемент у подальше творення Російської Федерації", - йдеться в документі. Про це пише сайт Крым.Реалии, повідомляють Патріоти України.

Гагаузи, мабуть, єдиний тюркський етнос, налаштований однозначно проросійськи. У Молдові вони активно протидіяли політиці євроінтеграції Молдови та домоглися створення на півдні країни своєї автономії.

Гагаузи стоять відокремлено серед тюркських народів пострадянського простору, так як сповідують християнство. Тюркські народи Росії, а це майже 10% населення країни (близько 13 млн осіб), які проживають у Поволжі та на Північному Кавказі, сповідують іслам.

У Сибіру є тюрки, які сповідують християнство і язичницькі культи: якути, хакаси, тувинці, невеликі народи Алтаю. Найвпливовішими завдяки чисельності та матеріальних ресурсів є поволзькі татари і башкири, які мають свої автономні республіки практично в центрі Росії.

Тюрки там ідентифікують себе як росіяни, але більшість зберігає національну і релігійну ідентичність, а значить і відчуття єдності з тюркським світом.

На думку тюрколога, докторанта Стамбульського університету Олеся Кульчинського, ідея Турана - спільної батьківщини тюркських народів - тепер отримала нове дихання.

Незважаючи на дружні відносини Росії і Туреччини до конфлікту в Сирії, російські спецслужби намагалися стримувати прояви пантюркістських ідей. Як приклад Кульчинський назвав заборону на в'їзд до Росії відомому історику Ільясу Топсакалу. Вчений досліджує процеси насильницької християнізації тюркських народів в Російській імперії.

Прем'єр-міністр Туреччини Ахмет Давутоглу однозначно дав зрозуміти російському керівництву: бомбардування Сирії в Анкарі сприймають як спробу етнічних чисток, спрямованих проти туркменів.

Протистояння з Росією стало причиною змін в турецькому політикумі. Правляча партія справедливості і розвитку у своїй зовнішній політиці тепер має підтримку з боку націоналістичних партій, яким близька ідея Турана. Саме в період правління Республіканської народної партії діалог офіційної Анкари з лідерами кримських татар був найбільш продуктивний.

Москва вже відчула зміни у відносинах з Азербайджаном. Президент країни Ільхам Алієв, який проводив проросійську політику на Південному Кавказі, вже заявив про свою солідарність з Туреччиною. Це досить ризикований крок, оскільки триває збройне протистояння між вірменами і азербайджанцями на лінії розмежування в Нагірному Карабасі.

Росія з початку конфлікту виступає як союзник Вірменії. Але Азербайджан має значні ресурси природного газу, який може частково замінити російський на Анатолійському півострові.

Експерти сходяться на думці, що Кремль зробив ставку на силу щодо тюркських народів як у самій Росії, так і за його межами. Союзниками Москви можуть виступити тільки 130 000 гагаузів Молдови, в той час як загальна чисельність тюрків у світі - близько 200 млн осіб.

"Русский мир" у Криму зіштовхнувся не з 300 тисячами кримських татар, а з ідеєю Турана. Прихильники пантюркізму серед кримських татар поки не позначили себе як партії або групи, але нинішня ситуація цьому сприяє.

На думку заступника директора Центру близькосхідних досліджень Сергія Данилова, серед кримських татар є адепти ідеї загальної тюркської батьківщини. «Тепер вони отримають можливість заявити про себе як про окрему силі», - сказав Данилов.

До парламенту Канади внесли законопроєкт про прискорення військової допомоги Україні

п’ятниця, 3 травень 2024, 23:31

У Канаді планують на законодавчому рівні спростити процес передачі Україні військової допомоги для боротьби із російським повномасштабним вторгненням. У нижній палаті парламенту країни зареєстрували відповідний законопроєкт. Ініціатором документа став ...

Переговорну позицію, яку виробить саміт миру у Швейцарії, передадуть Росії - прессекретар Зеленського

п’ятниця, 3 травень 2024, 23:17

Саміт миру, який відбудеться у червні у Швейцарії, виробить спільну переговорну позицію, яку передадуть Росії. Про це прессекретар президента України Володимира Зеленського Сергій Никифоров заявив 3 травня "Німецькій хвилі", передають Патріоти України....