"Московська церква втрачає монополію на православ'я по всій території СНД", - політолог

Успіхи церкви в Росії – це успіхи країни. Поразка церкви – поразка усієї країни.

Віктор Небоженко. Фото: Антикор.

У Росії існує сильна залежність церкви від влади Путіна. Тому росіяни іронічно оцінюють роль православ'я і патріарха у великій політиці, через що знижується довіра до цього інституту. Про це розповів директор соціологічної служби "Український барометр" Віктор Небоженко, передають Патріоти України.

За словами експерта, проблема довіри до церкви – стара. Ще в 1917 році після миттєвого обвалення царського режиму раптом виявилося, що росіяни так само сильно ненавидять і церкву. Російська церква, бувши джерелом державності в Росії, не змогла утримати ні власну владу, ні царя.

"Московська православна церква в Росії давно перетворилася на потужний пропагандистський інструмент контролю за населенням і легітимації влади. Тому успіхи церкви в Росії – це успіхи країни. Поразка церкви – поразка країни. Тому росіяни обережно просять дистанціюватися церкву, як охоронця віри, від політики влади. Коли патріарх Кирило заявляє, що підвищення пенсійного віку – це нормально, це неприйнятно. Такого росіяни не очікували", – зауважує Віктор Небоженко.

При цьому політолог наголосив, що московська церква втрачає монополію на православ'я по всій території СНД. "Заява Вселенського патріарху Варфоломія, що Україна має право на власну церкву – репутаційний удар по монополії московського патріарха по всьому СНД. А Російська православна церква не знайшла нічого іншого, як використовувати путінські методи боротьби з противником – облила брудом Варфоломія. І Варфоломій тепер, заручившись підтримкою Господа Бога, ніколи не простить московському патріархату хамства і нахабства", – підкреслив Небоженко.

Джерело: 24 канал

"Системи зношуються від запуску": Експерт оцінив, скільки ракет і як часто може запускати РФ по Україні

четвер, 28 березень 2024, 15:30

Російська окупаційна армія не відчуває особливого дефіциту ракет для атак по Україні. Загарбники потенційно здатні запустити дві-три хвилі по 70 ракет за добу. Про це в ефірі "Громадського радіо" розповів політичний аналітик, експерт із ракетного озбро...

Запустили сайт "Голос Європи": У Польщі викрили проросійську мережу з дискредитації ЄС та України

четвер, 28 березень 2024, 14:00

Співробітники Агентства внутрішньої безпеки Польщі (ABW) заявили, що викрили проросійську мережу, яка займалась організацією проросійських ініціатив та медіакампаній у країнах ЄС проти держав та органів Євросоюзу та проти України. Про це агентство заяв...