"Ми не дискримінуємо нацменшини. Ми просимо тільки вивчати і українську": У ПАРЄ Порошенко відповів противникам українського закону про освіту (відео)

Президент України нагадав, що українська сторона повністю відкрита для діалогу і направила законопроект для проведення оцінки Венеціанською комісією, і готова ввести висновки зазначеної оцінки.

Петро Порошенко. Фото:скрін відеоПрезидент Петро Порошенко хоче деполітизації та відкритого діалогу в мовному питанні щодо реформування освітньої системи в Україні. Про це він заявив, відповідаючи на запитання членів ПАРЄ, в середу на засіданні Парламентської Асамблеї Ради Європи, передають Патріоти України з посиланням на 112 Україна.

"Наша система життєво потребувала реформування. Ми хочемо модернізувати українську школу. Стаття 7, яку критикували певні наші європейські партнери, спрямована на поліпшення стану української мови в суспільному житті, але також гарантує використання мов національних меншин", - пояснює Порошенко.

"Чи можете ви уявити собі ситуацію, щоб діти в Великобританії, Німеччині або Франції не розмовляють англійською, німецькою, французькою мовами? .. А ви уявляєте, що 75% випускників шкіл в Берегово не склали іспит з української мови. Вони просто її не розуміють. Як вони можуть продовжувати навчання, працевлаштуватися в країні, стати держслужбовцями? Це дискримінація таких дітей", - підкреслив глава держави.

"Ми не написали ні слова дискримінації мов національних меншин. Ми створюємо умови для їх вивчення. Ми просимо тільки вивчати і українську. Це захист прав усіх дітей", - сказав він.

Порошенко нагадав, що українська сторона повністю відкрита для діалогу і направила законопроект для проведення оцінки Венеціанською комісією, і готова ввести висновки зазначеної оцінки.

Він також згадав свій життєвий досвід: що народився в Одеській області в центрі болгарської громади України, говорить болгарською та румунською.

"Коли я почав працювати в Києві з польськими колегами, то rozumiem wszystko po polsku, I speak English fluently, спокійно і комфортно розмовляю російською, розмовляю українською. Саме це я хочу бачити в регіонах України, де живуть національні меншини. Щоб вони були двомовними, тримовними ...", - зазначив Порошенко.

Президент підкреслив, що необхідно деполітизувати це обговорення. "Ми відкриті і готові до чіткої співпраці", - підкреслив він.

Багатообіцяючий початок: Зеленський провів телефонну розмову зі спікером Палати представників Джонсоном

п’ятниця, 29 березень 2024, 0:55

У четвер, 28 березня, Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову зі спікером Палати представників Конгресу США Майком Джонсоном. Про це Зеленський розповів у своєму телеграм-каналі. За словами Президента, він першочергово подякував...

СБУ вчасно затримала: Чиновник Київської ОВА шпигував за десантниками під виглядом капелана (фото)

четвер, 28 березень 2024, 23:54

Працівники Служби безпеки України виявили та затримали поплічника російської спецслужби, котрий під виглядом капелана намагався приєднатися до українських десантників, щоб слідкувати за пересуванням та базуванням – затриманим виявився спеціаліст одного...