На кожного нашого загиблого під Авдіївкою припадає вісім вбитих ворогів. В Москві розуміють масштаби втрат, але все одно ставлять подібне завдання - Цаплієнко

Російскі окупанти через свої дії ризикують повністю втратити контроль над трасою Донецьк - Горлівка.

Патріоти України пропонують пост військкора Андрія Цаплієнко про бої під Донецьком, свідком яких він став.

Бої за Авдіївку, що почалися два дні тому, є спробою бойовиків відбити втрачені раніше позиції. Мова йде про ключові позиції, що дозволяють нашим військовослужбовцям контролювати транспортну розв'язку та інші стратегічні об'єкти.

Бойовики ризикують повністю втратити контроль над трасою Донецьк - Горлівка. Допускати цього не хочеться, щоб і далі продавати людям, що живуть на окупованих територіях, свої військові успіхи. (Адже економічних - нема). Якщо до економічних проблем додадуться військові провали, ситуація для людей, які очолюють так звані ДНР/ЛНР, стане критичною. Це може закінчитися для них сумно, а саме поразкою всіх квазідержавних формувань.

Зараз бойовики спробують за допомогою російських радників (а, можливо, й російських збройних сил) відбити і повернути втрачені позиції. Зробити це буде дуже складно, тому що, на мій погляд, наші військовослужбовці підготувалися до такого розвитку подій. Це довела, наприклад, бойова робота бригадно-артилерійської групи 72-ї бригади, яка досить точно і заздалегідь могла визначити найбільш небезпечні для українських військовослужбовців ділянки і, відповідно, відпрацювати їх.

Вперше за багато місяців, а може й років, Україна спробувала зайняти ті позиції, які були обумовлені в Мінську як зона контролю і відповідальності українських сил. Раніше ці позиції не займалися, оскільки там знаходилися бойовики.

Це стосується не тільки Авдіївки, але й інших ділянок лінії фронту. Ми спробували вийти на ці позиції і встановити той рівень контролю, який був обумовлений Мінськом-1 і Мінськом-2, але це викликало відверту протидію бойовиків. Більше того, вони в черговий раз спробували вибити наші сили з промзони. В результаті їх контрнаступ було погашено, причому погашено настільки вдало, що ворог відійшов від деяких своїх позицій. Тепер вони докладають всіх зусиль, щоб повернутися назад.

Єдине, чого я не розумію в цій ситуації, - це обстріли житлових районів. Близько 11 пакетів Градів (по 40 реактивних снарядів кожен) лягли на житлові квартали Авдіївки. Плюс артилерія. Все це падає на голови мирних жителів. Це не просто злочин, це справжній масштабний терористичний акт.

Складно судити, хто ініціював це загострення, самі бойовики чи їх кремлівські керівники. Враховуючи, що командування всіх формувань бойовиків знаходиться в Росії і на ключових позиціях у першому і другому армійських корпусах ДНР/ЛНР знаходяться російські офіцери, думаю, що ми спостерігаємо скоординовані дії з їх боку. Це не схоже на самодіяльність, особливо враховуючи рівень втрат - приблизно один до восьми, тобто, на кожного нашого загиблого військового припадає приблизно вісім з їх боку.

Вони розуміють масштаби втрат, які понесуть, але все одно ставлять подібне завдання. Людей кидають на смерть, що знову піднімає питання про моральний стан ДНР і ЛНР. Втім, можливо, це пов'язано з тим, що передові частини сепаратистських сил складаються в основному з декласованих елементів. Може, їм не шкода цих людей? У нас же на передовій стоять найкращі, найталановитіші та патріотичні хлопці. І дуже багато молодих, які дійсно вважають, що своєю самопожертвою рятують Україну.

"П*рдіти в Стромовці": Фіцо знецінив словаків, які зібрали €4 млн на боєприпаси для ЗСУ

понеділок, 29 квітень 2024, 20:42

Прем'єр Словаччини Роберт Фіцо спробував знецінити ініціативу словаків, які зібрали чотири мільйони євро на боєприпаси для України. Про це повідомляє Noviny Plus, передають Патріоти України. Фіцо заявив, що зібрані мільйони нібито не змінять підсумково...

"Загроза для життя й здоров'я": В угрупованні військ Хортиця розповіли про причини відходу з Бердичів

понеділок, 29 квітень 2024, 20:14

Сили оборони відійшли з Бердичів, Семенівки та Новомихайлівки на більш підготовлені та захищені позиції, щоб уберегти особовий склад. Про це повідомив спікер ОСУВ Хортиця Назар Волошин у коментарі "Донбас Реалії", передають Патріоти України. За його сл...