На місці зруйнованого українського пам'ятника у Грушовичах немає могил воїнів УПА - ІНП Польщі

З української сторони на розкопках були присутніми п’ятеро експертів.

Розкопки у Грушовичах. Фото:Українська правда

На кладовищі у польських Грушовичах, неподалік Перемишля, закінчилися археологічні роботи на місці зруйнованого пам’ятника воїнам УПА, що тривали три дні. “Повідомлення слід очікувати в понеділок”. Слова представника Інституту національної пам’яті Польщі Богуслава Клещинського цитує Українська правда, зазначають Патріоти України.

Водночас відомство повідомило, що проведені дослідження судово-медичної експертизи не дають підстав визнати, що на місці демонтованого пам’ятника в честь УПА є колективні або одиночні могили членів цього українського формування.

Під час археологічних робіт “був знайдений ряд поховань жінок, чоловіків і дітей в різному віці, але поки немає жодної передумови, щоб стверджувати, що це поховання, пов’язані з воєнними діями”, - сказав Клещинський.

З української сторони на розкопках були присутніми п’ятеро експертів.

Як відомо, у Грушовичах 24 травня почалися археологічні дослідження, які мають на меті встановити, чи дійсно там були поховані члени українського формування.

Український пам'ятник у Грушовичах був знесений 26 квітня 2017 року. Інститут національної пам’яті України ініціював мораторій на ексгумацію поляків в Україні у відповідь на вандалізм щодо українських пам’ятників на території Польщі.

Директор українського ІНП Володимир В'ятрович заявив, що Україна зможе дозволити ексгумацію останків польських жертв тоді, коли польська сторона надасть своє бачення легалізації українських пам'ятників у Польщі.

F-16 скоро будуть в небі України? США вже відправили Києву бомби для винищувачів, - експерт

п’ятниця, 26 квітень 2024, 10:28

У рамках нового пакету військової допомоги США в Україну вже прямують високоточні бомби для сучасних західних винищувачів F-16, заявив полковник запасу Збройних сил України, військовий експерт Петро Черник в ефірі телемарафону Єдиних новин, коментуючи ...

Там справжнє "пекло": У ЗСУ розповіли, на якому напрямку Росія зазнає найбільших втрат

п’ятниця, 26 квітень 2024, 9:59

У середньому 85% втрат армії РФ припадає на Східний напрямок. Там противник втрачає як живу силу, так і легкоброньовану техніку. Про це LIGA.net повідомив речник ОСУВ "Хортиця" Назар Волошин, передають Патріоти України. За словами Волошина, важливу рол...