На ракетах КНДР, здатних долетіти до США, встановлені українські двигуни - The New York Times

У відповідь на звинувачення американського видання секретар РНБО Турчинов назвав дану інформацію домислами, які спровоковані Москвою з метою приховати свою участь в північнокорейських ядерних і ракетних програмах.

Фото:https://www.nytimes.com/

Успіх Північної Кореї у випробуванні міжконтинентальних ракет став можливим завдяки ракетним двигунам, виготовленим на українському заводі "Південмаш", історично пов'язаному з російською ракетною програмою. КНДР могла дістати двигуни через чорний ринок. Про це пише The New York Times з посиланням на експертний аналіз, передають Патріоти України.

Дослідження розкриває загадку, як КНДР змогла так швидко і несподівано домогтися успіху після ряду ракетних аварій, викликаних американськими операціями саботажу і кібератак проти систем запуску. Після тих аварій Пхеньян змінив розрахунки і постачальників в останні два роки. Про це йдеться в звіті експерта Міжнародного інституту стратегічних досліджень Майкла Еллемана.

Видання нагадує, що президент США Дональд Трамп звертав увагу тільки на Китай як на головного партнера КНДР, який міг надати необхідну технічну підтримку. Він ніколи не звинувачував Україну або Росію, хоча Держсекретар Рекс Тіллерсон говорив про економічну підтримку з боку Москви і Пекіна, яка дозволила Пхеньяну побудувати ракети.

Аналітики проаналізували фото, на яких Кім Чен Ин оглядає ракетні двигуни. Вони прийшли до висновку, що ці двигуни схожі на ті, на яких колись базувався ракетний флот СРСР. Вони були настільки потужними, що одна ракета була здатна нести 10 термоядерних боєголовок між континентами.

Виробництво таких двигунів здійснювалося лише на кількох заводах на території колишнього СРСР. Урядові слідчі і експерти США зосередили свою увагу на заводі "Південмаш" в Україні. За часів Холодної війни цей завод в місті Дніпро будував найпотужніші ракети для радянського арсеналу включно з гігантською СС-18. Завод залишився головним виробником російських ракет навіть після того, як Україна здобула незалежність.

Але після повалення режиму Віктора Януковича для "Південмашу" настали важкі часи. Росія скасувала програму оновлення свого ядерного арсеналу. Український завод недофінансований і деморалізований. Експерти вважають, що саме він став головним джерелом двигунів, на яких літали міжконтинентальні ракети КНДР, запущені в минулому місяці.

"Ймовірно, ці двигуни родом з України, ймовірно вони були отримані незаконно. Головне питання в тому, скільки ж двигунів є у КНДР і чи допомагають їй українці зараз. Я дуже стривожений", - сказав Еллеман.

Він також нагадав, що слідчі ООН з'ясували, що Північна Корея шість років тому намагалася вкрасти секретні ракетні технології в Україні. Двох північнокорейців схопили. У звіті ООН говорилося, що вони намагалися вкрасти інформацію про ракетні системи, рідинні двигуни і системи подачі пального в ракетах. Слідчі переконані, що Пхеньян зміг успішно вкрасти таку інформацію, скориставшись хаосом в Україні після революції.

Однак експерти відзначають, що технологія ракетних двигунів настільки складна, що КНДР не змогла б дуже швидко перебудуватися на її виробництво. Минулого місяця "Південмаш" спростував повідомлення про те, що завод переживає важкі часи і бореться за виживання, продаючи технології закордон, зокрема до Китаю.

На сайті компанії зазначається, що вона не передавала небезпечні технології за межі України і не буде цього робити. Американські слідчі не вірять в ці запевнення. Хоча немає ніяких доказів, що президент Петро Порошенко знав або контролював можливий витік технологій з заводу. Як двигуни RD-250 потрапили в КНДР, досі залишається загадкою.

Еллеман не виключає, що російська ракетна компанія "Енергоатом", яка має тісні зв'язки з "Южмашем", могла зіграти роль в передачі RD-250 Північній Кореї. Експерт підкреслює, що такі українські двигуни можуть досі зберігатися на російських складах.

Як відомо, КНДР заявила про плани запустити ракети середньої дальності по району Тихого океану, в якому розташована американська військова база на острові Гуам. У свою чергу, як повідомлялося, Пентагон підготував план превентивного удару по об'єктах Північної Кореї. Президент США Дональд Трамп заявив, що Північну Корею чекають проблеми, з якими "мало які країни стикалися". За словами Трампа, Пхеньяну слід "взяти себе в руки", щоб уникнути проблем.

У свою чергу, на звинувачення американського видання відреагував секретар РНБО Олександр Турчинов.

Як повідомив Турчинов, Україна ніколи не поставляла в Північну Корею ракетного обладнання. Секретар РНБО назвав інформацію New York Times домислами, які спровоковані Москвою з метою приховати свою участь в північнокорейських ядерних і ракетних програмах.

"Україна ніколи не постачала ракетні двигуни і будь-які ракетні технології в Північну Корею. Вважаємо, що ця антиукраїнська кампанія спровокована російськими спецслужбами для прикриття своєї участі в північнокорейських ядерних і ракетних програмах", - підкреслив Турчинов

Він зазначив, що Україна вважає провладний режим Північної Кореї "тоталітарним, небезпечним і непередбачуваним, і підтримує всі санкції проти цієї країни".

"Так само, як і санкції проти Російської Федерації, режим якої все більше стає схожим на північнокорейський", - зазначив Турчинов, додавши, що з початку агресії РФ в 2014 році, Україна повністю припинила поставки зброї, військової техніки та військових технологій до Росії.

Міноборони США готує зброю до відправки в Україну - ЗМІ

п’ятниця, 19 квітень 2024, 21:42

США готуються якомога швидше затвердити новий пакет військової допомоги для України, бо Конгрес має скоро ухвалити закон про підтримку України. Про це повідомляє Politico з посиланням на джерела, передають Патріоти України. ЗМІ зазначає, що мовиться пр...

"Аборигени з'їли дядька": У Папуа-Новій Гвінеї обурені словами президента США Байдена

п’ятниця, 19 квітень 2024, 21:30

Президент США Джо Байден висловив припущення, що його дядька могли з’їсти канібали в Папуа-Новій Гвінеї під час Другої світової війни. Це викликало в острівній країні суміш здивування та критики. Про це повідомляє The Guardian з посиланням на місцевих ...