Нагадали: Проти застосування сили в Криму виступила Тимошенко, - Тенюх

Екс-командувач ВМС заявив, що Росія готувала відторгнення Криму з часів незалежності України, а в подальшому і "бліц-криг до Дніпра".
Ігор Тенюх. Фото: korrespondent.net.

Колишній командувач ВМС Ігор Тенюх заявив, що виступав за повномасштабну військову операцію в Криму, але на засіданні РНБО проти виступила Юлія Тимошенко, а застосувати бойову авіацію йому не дозволили. Про це Тенюх повідомив на допиті в Оболонському суді, передають Патріоти України із посиланням на українські ЗМІ.

За його словами, Тимошенко аргументувала це тим, що це призведе до повномасштабної війни з Росією. "Коли я закінчив доповідь, Тимошенко виступила різко проти. Сказала: розгортання Збройних сил призведе до широкомасштабного наступу Російської Федерації, треба думати не тільки про Крим, а й про всю Україну. На що я відповів: шановна пані Тимошенко, для чого в країні існують Збройні сили? Вже йде захоплення української землі, української території, а ЗСУ знаходяться по пунктам базування", - сказав він.
Тенюх додав, що його на РНБО підтримав в.о. президента Олександр Турчинов: "І в подальшому було прийнято рішення, але, на жаль, в неповному обсязі - про приведення ЗСУ в бойову готовність, але без виходу з військових частин". "Друге, на чому я наполягав - на надання мені дозволу на використання бойової авіації, а саме - штурмової і бомбардувальної. Такого дозволу я не отримав", - зазначив він.
Тенюх також стверджує, що виступав за відправлення в Крим урядової делегації, але проти виступив Яценюк, оскільки "в Криму всіх заарештують". "Мій план був - йти на прорив. Так, це війна. Мій план не підтримали. Тому я подав у відставку", - додав він. Тенюх також заявив, що Росія готувала відторгнення Криму з часів незалежності України, а в подальшому і "бліц-криг до Дніпра".

Після довгої паузи Росія вивела ракетоносії в Чорне море

п’ятниця, 26 квітень 2024, 23:29

Російські війська вивели на бойове чергування у Чорне море два підводні ракетоносії із вісьмома ракетами Калібр. Про це повідомила пресслужба Сил оборони півдня в п'ятницю, 26 квітня. "Після доволі довгої паузи ворог вивів на бойове чергування в Чорне ...

План зробити це "якнайшвидше": Бельгія обіцяє прискорити передачу Україні своїх F-16

п’ятниця, 26 квітень 2024, 23:24

Раніше повідомлялося, що Бельгія передасть Україні F-16 до 2025 року. Влада Бельгії вирішила передати Україні винищувачі F-16 вже у 2024 році, хоча точні терміни поки що невідомі. Про це на спільній прес-конференції заявили прем'єр Бельгії Александер Д...