"Нам треба власними військами захищатися від агресії РФ": Польща ініціює відмову від договору Росія-НАТО

Вітольд Ващиковський акцентував увагу на тому, що в подальшому Польща не буде дотримуватися колишніх правових зобов'язань ні перед НАТО, ні перед ЄС.

Польські військові. Фото: ЖЖ.

Відповідно до прийнятого в 1997 році Основоположного акту Росія-НАТО, ніякі постійні та значні війська західний альянс розміщувати не може. Однак сьогодні офіційна Варшава не бачить сенсу в тому, щоб дотримуватися даної угоди і закликає акт скасувати, після чого зайнятися розміщенням в Східній Європі військ для захисту від російської агресії. США рішення схвалив, тепер слово за НАТО. Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на Диалог.

"Основоположний акт був укладений майже 20 років тому. Ми не бачимо сенсу в його дотриманні і наполягаємо на його скасуванні", - заявив міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський. Виступаючи на Мюнхенській конференції з безпеки, він акцентував увагу на тому, що в подальшому Польща не буде дотримуватися колишніх правових зобов'язань ні перед НАТО, ні перед ЄС.

За словами Ващиковського, коли в 1997 році даний акт підписали, загальна ситуація в Європі була іншою, ніж зараз. "Президентом Росії був Єльцин, Росія не воювала з сусідніми країнами, тому ми вважаємо, що Польща, як новий член НАТО на підставі цієї старої ідеї не повинна погоджуватися на будь-які обмеження", - говорить польський міністр.

Він також додає, що НАТО не має права диктувати суверенній Польщі умови, яким чином забезпечувати свою безпеку. "Західна Європа не усвідомлює масштабів загрози. Так, ВВС РФ проводять навчання, в ході яких розігрують сценарій ядерного удару по Варшаві. Росія хоче отримати можливість обстрілювати ракетами всю Європу з Калінінграда", - підкреслює Вітольд Ващиковський.

Саме тому, за його думку, НАТО необхідно посилити свою присутність у Східній Європі. "Нам треба свої війська тримати на місці", - вважає польський міністр.

У Дніпрі знайшли тіло загиблого чоловіка, кількість жертв в області зросла, - очільник ОВА

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:53

Голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак повідомив, що в Дніпрі знайшли тіло ще одного загиблого чоловіка. Таким чином кількість жертв російської атаки в області зросла до восьми, інформують Патріоти України. «Третій загиблий у Дніпрі. Рятувальники ви...

Трамп заявив, що для США важливе виживання України, і розкритикував європейців за... недостатню допомогу

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:41

Колишній президент США Дональд Трамп, який у 2024 році також бере участь у виборчій кампанії, у своїй соцмережі Truth Social поставив запитання, "чому Європа не дає більше грошей на допомогу Україні", передають Патріоти України. "Чому Сполучені Штати в...