Наступним валютників розстрілювати? До Держдуми внесено законопроект на заборону росіянам користуватися доларами

Такі закони вже діють в деяких країнах.

Михайло Дегтярьов. Фото: rbc.ru

На розгляд Держдуми внесений проект закону, що забороняє на території Росії оборот і зберігання доларів США, повідомляють Патріоти України, посилаючись на Нескучные новости. У разі прийняття документа громадяни РФ будуть зобов'язані протягом одного року закрити наявні у них доларові рахунки в російських банках, а всі долари, що зберігаються на них (а також і готівкові доларові купюри) обміняти на рублі або валюту інших країн - євро, фунти стерлінгів, ієни, юані і т. д.

Після закінчення року доларові рахунки закриють автоматично, а виявлені поліцією, митниками, податківцями, прикордонниками або співробітниками ФМС готівкові долари вилучатимуться. Втім, вартість вилучених доларів все ж пропонується відшкодовувати. Правда, не відразу, а лише протягом 30 календарних днів "у порядку, встановленому федеральним органом виконавчої влади".

"Єдиним покаранням для порушників закону стане тимчасове вилучення грошових коштів, що є сумірною мірою відповідальності за невиконання положень законопроекту", - відзначає розробник закону, депутат Держдуми (фракція ЛДПР) Михайло Дегтярьов.

Купити готівкові долари на території РФ після вступу закону в силу росіяни не зможуть взагалі, а необхідність покупки безготівкових доларів доведеться довести. Поважною причиною буде вважатися, наприклад, виїзд за кордон. Правда, лише в таку країну, де долари приймають охоче, а своєї валюти немає зовсім. Тим же, хто їде, наприклад, в одну з країн ЄС, долари, по думці законодавців, не потрібні - вистачить і євро.

"Покупка доларів США туристами і громадянами, які прямують у службове відрядження, частіше є звичкою, ніж необхідністю. У 2012р. з 50 найбільш популярних напрямків виїзду російських громадян за кордон тільки 11 напрямків припадали на країни з низьким рівнем долларозаміщення.Таким чином, абсолютна більшість російських туристів пропоновані обмеження не зачеплять. Купівля доларів США для поїздок в іноземні держави з високим рівнем долларозамещення не має практичного сенсу ", - наголошується в пояснювальній записці до проекту закону.

Крім ЄС, до "країнам з високим рівнем долларозаміщення", поїздка в які не дає права на купівлю доларів, законопроект відносить Абхазію, Албанію, Алжир, Андорру, Єгипет, Боснію і Герцеговину, Ватикан, Грузію, Іран, Ісландію, Китай, КНДР, Ліхтенштейн, Македонію, Марокко, Монако, Монголію, Норвегію, Сан-Марино, Сербію, Туніс, Туреччину, Чорногорію, Швейцарію і Південну Осетію, а також всі держави СНД.

У пояснювальній записці до законопроекту зазначається, що вільне поширення на території Росії доларів США перешкоджає популяризації рубля і заважає йому стати повноцінною світовою резервною валютою. Та й сам факт того, що багато росіян воліють зберігати в доларах свої заощадження або їх частину, автори законопроекту вважають небезпечним для країни.

"Якщо держборг США буде рости такими ж темпами, крах доларової системи станеться в 2017р. Відразу після виборів новий президент США прийме історичне рішення про реструктуризацію державного боргу з цінних паперів Казначейства США. Особливо постраждають країни, які своєчасно не позбулися від доларової залежності.

З урахуванням вищевикладеного вкрай небезпечним є факт зростання довіри до долара США серед громадян Росії. Державі доведеться допомагати російським власникам доларів, як обдуреним вкладникам банків 1990-х рр. і жертвам фінансових пірамід. Однак така допомога виявиться важким тягарем для федерального бюджету. Буде потрібно скоротити бюджетні асигнування за іншими цільовими направленнями, що негативно відіб'ється на соціально-економічному розвитку Росії ", - наголошується в документі.

Завчасно позбавивши росіян від чужих їм "зелених", М.Дегтярьов розраховує захистити їх інтереси від "негативного впливу американської боргової піраміди, що розвалюється ". Особливо наголошується, що пропоновані обмеження обігу та зберігання доларів США не поширюються на валютні операції, здійснювані Центральним банком РФ, урядом РФ, МЗС, Міноборони, Службою зовнішньої розвідки і ФСБ.

Нагадаємо, що в серпні 2013р. президент Сирії Башар Асад підписав указ про заборону використання іноземної валюти у фінансових операціях на території республіки. Продавці, які порушать заборону, можуть отримати 10-річний тюремний термін. Крім того, їм загрожує серйозний штраф, який у два рази перевищує обсяг грошообміну із забороненою валютою.

"Гра в хорошого поліцейського": Зеленський може ветувати закон про мобілізацію після ухвалення Радою, - політолог

п’ятниця, 29 березень 2024, 11:26

Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони розглянув уже 82% усіх запропонованих депутатами поправок до проекту закону "Про мобілізацію" і найближчим часом він може бути проголосований "у тому форматі, в якому він уже підійде безпо...

Ракети цілили й на Молдову: Коваленко вказав на особливості нової масованої атаки РФ на Україну

п’ятниця, 29 березень 2024, 10:52

З вечора 28 березня й у ніч 29 березня Росія масовано атакувала території України. Крім того, дві ракети перетнули повітряний простір іншої держави, що демонструє: РФ байдуже на всіх. Про це написав військово-політичний огляда Олександр Коваленко, пере...