НАТО налаштоване на символічні дії: Як Україна може перемогти Росію в Азовському морі, - політолог

Україна має шукати нестандартні підходи для ведення господарської діяльності в Азовсьому морі і використовувати захоплення наших моряків Росією як аргумент для міжнародного тиску на агресора.

Азовське море. Фото: ua-travel.info.

Повністю перемогти Росію в Азовському морі Україна не зможе, але має достатньо можливостей для оборони і захисту власних територіальних вод. Про це розповів політолог Олег Саакян, передають Патріоти України.

- Петро Порошенко пропонує запросити кораблі НАТО на Азовське море. Що це дасть Україні?

- Очікувати реального введення кораблів не варто. Йде мова про дипломатичний символічний крок президента, оскільки в дійсності введення кораблів Північноатлантичного альянсу означатиме ескалацію конфлікту, на яку не погодиться НАТО. До того ж, військові кораблі з такими габаритами не пройдуть через Керченський міст. Своєю заявою президент спонукає країни-члени НАТО до активніших дій і деякою мірою розв'язує їм руки. Показує, що можуть діяти жорсткіше, захищаючи інтереси України.

- Чи НАТО погодиться на таке?

- Це перехід у фазу гострішого протистояння напряму між Росією та НАТО. Причому, в своєрідній точці кипіння, якою зараз є Азовське море. Намагаються не йти на загострення, а адекватно реагувати на позаправові дії РФ. Так, військові кораблі США вже провели біля російських територіальних вод операцію "Вільне судноплавство".

- Які переспективи в України в протистоянні за Азовоське море?

- Складні, бо реально Росія в кілька разів переважує Україну у військовому потенціалі. З іншого боку, ми нещодавно завершили випробування противокорабельних ракет "Нептун", які здатні переломити ситуацію в Азовському морі на користь України.

- Чи можливе силове розблокування Керченської протоки?

- Швидше, ні, бо військова ініціатива зараз на боці РФ. Якщо вдамося до цього, то Росія розв'яже повномасштабну війну в українському Причорномор'ї. Замість цього, маємо одночасно і шукати нестандартні підходи для ведення господарської діяльності в Азовсьому морі, і використовувати захоплення наших моряків Росією як аргумент для міжнародного тиску на агресора.

Джерело: Gazeta.ua

"Українці не усвідомлюють загрозу": Нардеп-"слуга" виступив за воєнну цензуру у соцмережах

субота, 20 квітень 2024, 14:30

В Україні потрібно запроваджувати воєнну цензуру. Йдеться про обмеження додатку Телеграм та платформи Тік-Ток. Таку думку висловив народний депутат від "Слуги народу" і голова парламентського комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Мик...

"Не може бути такою ж, як в Ізраїлі": Макрон зробив заяву про ППО в Україні

субота, 20 квітень 2024, 14:06

Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що в Україні неможливо побудувати систему протиповітряної оборони, яка буде подібною тій, що функціонує в Ізраїлі, і відповідатиме вимогам країни. Про це він сказав на пресконференції за підсумками саміту ЄС у...