Навряд чи за останні 25 років стосунки між США і Росією були такі погані: Увертюра до вистави "Трамп і Путін"

Зближення Трампа і Путіна, якщо таке станеться, буде тимчасовим, адже путінський режим черпає свою легітимність всередині країни за допомогою антиамериканізму.

Трамп і Путін. Ілюстрація:BBC.com

Заледве чи за останні 25 років стосунки між США і Росією були такі погані, як сьогодні. Майбутній американський президент хоче їх поліпшити. Але Росія, можливо, грає подвійну гру. Про це пише DW, зазначають Патріоти України.

Днями обраний президент США Дональд Трамп назвав свого російського колегу Володимира Путіна "дуже розумним". Це сталося після відмови Москви реагувати на висилку зі США 35 російських дипломатів, яких адміністрація Барака Обами, яка незабаром залишить БІлий дім, назвала розвідниками, які працюють під прикриттям. Трамп і раніше неодноразово висловлювався з захопленням про російського лідера і його політикуі. Це змушує дивуватися чималій кількості людей у США.

Але куди важливіша заява Трампа про те, що він хоче співпрацювати з Кремлем в справі боротьби з тероризмом, каже Себастіан Фейок (Sebastian Feyock), науковий співробітник Німецького товариства зовнішньої політики (DGAP). Трамп вважає, що найбільша небезпека сьогодні виходить від терористів з так званої "Ісламської держави", які знаходяться в Сирії.

"Нинішня влада на чолі з Бараком Обамою відмовилися працювати разом з Росією тому, що російські військові допомагають Асаду без оглядання на втрати", - каже Фейок. Трамп однозначно дистанціювався в цьому питанні від Обами ще під час передвиборної гонки.

"Із заяв Трампа можна зробити висновок, що йому все одно, якими методами Росія підтримує сирійські війська".

Все йде до нової перезавантаження

Фейок вважає, що все йде до нового "перезавантаження" двосторонніх відносин. Варто нагадати, що саме з цього почав своє президентство і Барак Обама. Тодішня держсекретар США Хілларі Клінтон і міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров в 2009 році навіть натиснули на символічну червону кнопку з написом "перезавантаження". Це мало що принесло.

Дональд Трамп хоче, щоб в цей раз все було по-іншому. Він майстер укладати угоди, каже він сам про себе, а Путін теж хоче угоду, вже якось вони домовляться - ось на що натякає майбутній президент. Але, як і в багатьох інших питаннях, громадськості абсолютно незрозуміло, чи є у Трампа якийсь план. Ясно поки тільки те, що своїм держсекретарем він хоче зробити Рекса Тіллерсона. Йдучи зі своєї посади, шеф нафтового концерну ExxonMobil підтримує тісні зв'язки з Кремлем. Тижневик Der Spiegel називає його "уповноваженим з Росії".

Риторика Трампа викликає у багатьох політичних коментаторів в США нехороше відчуття, каже Фейок. "Вони вважають, що він може стати вже третім за рахунком президентом, якого Путін буде водити за ніс, а в кінці США знову залишаться обдуреними".

«Нічого доброго не вийде»

Зближення буде лише тимчасовим, впевнений Фолькер Вайксель (Volker Weichsel), редактор журналу «Східна Європа» (Osteuropa): "День сварки ще прийде", - пророкує Вайксель. Він вважає, що вплив особистих відносин на політику не дуже великий. "Цілком можливо, що ми побачимо яскравий короткий період зближення, але він швидко припиниться, як багаття з соломи".

Не варто занадто серйозно сприймати заяви обох сторін, вважає Вайксель. Куди більш важливу роль відіграють структурні чинники, а саме збережена конкуренція між двома державами. До того ж, путінський режим черпає свою легітимність всередині країни за допомогою антиамериканізму: "Перманентно створюється образ ворога, мовляв, США на нас нападають, а нам треба захищатися, США винні в усьому - в кризі у Росії, в поганій економічній ситуації. Це не зміниться через Трампа".

І те, що Путін відгукується про Трампа позитивно, не є протиріччям, тому що риторика для зовнішнього слухача і для внутрішнього - різна, впевнений Вайксель. Поки Трамп озвучує ідеї, співзвучні інтересам Росії, як, наприклад, зменшення впливу Сполучених Штатів у Східній Європі, то чому б і не похвалити майбутнього американського президента з "метою заспокоєння". В ході своєї щорічної прес-конференції в кінці грудня Путін заявив: "Ніхто не вірив в перемогу Трампа, крім нас".

Наступним кроком Росії напевно буде перевірка позиції нової адміністрації щодо країн Балтії, вважає редактор Ostteuropa: "І ось в той момент, коли Трамп проведе червону риску, здається зближення закінчиться".

Один президент у полі - не воїн

Дональд Трамп не може, навіть будучи президентом, поодинці вирішувати, як буде виглядати зовнішня політика США на російському напрямку, впевнені експерти. Зближенню з Росією протистоять республіканці, за підтримки яких він обирався на пост президента. Деякі сенатори-республіканці не залежаить від прихильності Трампа, і у них вже давно усталений образ Росії, і він скоріше негативний, каже Фейок.

Серед таких сенаторів найбільш активні Джон Маккейн і Ліндсі Грем. Обидва виступають за створення понадпартійної комісії в Конгресі, яка займеться розслідуванням дій російських спецслужб під час виборів президента США. Маккейн наполягає на подальшому посиленні антиросійських санкцій.

Загалом, ці двоє знаходяться в опозиції до Трампа, який сумнівається в фактах втручання РФ у передвиборчу гонку. Обидва сенатора в минулі дні відвідали країни Балтії, Грузію і Україну, запевнивши ці країни в підтримці з боку США, - незважаючи на вербальне зближення Трампа з Росією. Маккейн запропонував на постійній основі розмістити в країнах Балтії американські збройні сили і підтримав поставки зброї Києву для боротьби з проросійськими "ДНР" і "ЛНР".

Навіть якщо Трамп зніме санкції проти Росії, конгрес може прийняти свої власні санкції, впевнений Фейок, або заблокувати дії президента, відмовивши йому у видачі фінансових коштів на виконання тих чи інших рішень, або, навпаки, змушуючи його витратити гроші на певні цілі.

Ситуація лишається складною: Українці відповіли, що робитимуть у разі загострення або затягування війни

четвер, 25 квітень 2024, 16:56

Українці відповіли на питання про свої плани на випадок загострення або затягування війни. Переважає готовність тим чи іншим чином долучатися до боротьби з російськими загарбниками, передають Патріоти України з посиланням на дані опитування фонду "Демо...

Марення тривають: Лукашенко заявив, що сусідні країни "озброєні до зубів" і пригрозив "ядеркою"

четвер, 25 квітень 2024, 16:53

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що ризик військових інцидентів на білорусько-українському кордоні досить високий. Про це він висловився під час засідання Всебілоруських народних зборів 25 квітня, передають Патріоти Украї...