Не на того поставив, не з тим зв'язався: Загравання Ердогана з Путіним може закінчитися відділенням від Туреччини Курдистану, - Rzeczpospolita

Турецьке зближення з Москвою підігріває симпатії до курдів на Заході.

Ілюстрація:spb.riss.ru

Зараз світ спостерігає унікальний момент, який стане визначальним для майбутнього Близького Сходу. Вже не можна виключити появу незалежного Курдистану, як і того, що Туреччина надовго може залишитися в клубі ворогів Заходу. Про це на сторінках Rzeczpospolita пише Єжи Хащинський, передають Патріоти України з посиланням на ZN.ua.

Він додає, що навіть "без магічної кулі" можна передбачити, що Близький Схід чекають дуже великі зміни. Існуючі союзи перекрояться, влада деспотів зміцниться, свобода вираження буде пригніченою, щоб не ображати "почуття мусульманської душі". Після недавнього провального перевороту в Туреччині події прискорилися. Формується досить дивний союз, який можна умовно назвати "московсько-шиїтсько- османський".

Деякі його елементи цілком знайомі, наприклад підтримка сирійського диктатора Башара Асада з боку шиїтського Ірану з релігійних мотивів. Але також з'явилися і зовсім нові обставини. Анкара більше не наполягає на поваленні режиму Асада, в якому бачить маріонетку Росії. На думку оглядача, це наслідок примирення між Реджепом Тайіпом Ердоганом і Володимиром Путіним.

Бажання приєднатися до нової осі висловив також колишній президент Ємену, який разом з проіранськими бойовиками контролює більшу частину країни. Для цього він запропонував Кремлю доступ до військових баз і повітряного простору своєї країни. А це сильно розлютило б Саудівську Аравію, яку підтримує США.

В цей же час, союз Туреччини з Москвою і шиїтами виглядає дуже дивно, оскільки вона представляє сунітський світ, який колись був османським. Під час правління Ердогана вона налагодила тісну співпрацю з багатим сунітським Катаром і підтримувала сунітських фундаменталістів: від «Братів-мусульман» в Єгипті до радикальних джихадистів в Сирії. Туреччина вступила в цей дивний клуб тільки заради того, щоб висловити своє невдоволення США і Заходу через їх поблажливість до різних заколотників.

Але загальної ненависті до Заходу замало для укладення тривалого союзу. Однак події можуть вийти з-під контролю і привести до того, що Туреччина назавжди залишиться на антизахідній стороні. Це сталося б у тому випадку, якщо б США погодилися на створення Курдистану. Зараз це політична фікція.

Але крок в цьому напрямку, власне, зробила сама "московсько-шиїтсько-османська" вісь. Авіація Асада першою завдала удару по позиціях сирійських курдів. А США виступили на їхній захист.

"Заграючи з Путіним, Асадом і аятолами, Ердоган може допомогти втілити мрії курдів. Тим більше, що симпатія до них на Заході зросла", - йдеться в статті.

"Іноді ворог може здійснювати дії": Ворожі ДРГ намагаються проникнути на Харківщину - чи є загроза для Харкова

четвер, 2 травень 2024, 14:49

Упродовж минулого тижня були зафіксовані спроби прориву російських диверсійно-розвідувальних груп до Харківської області. Втім, навряд чи це становить загрозу для самого Харкова. Про це в телемарафоні повідомив речник Нацгвардії Руслан Музичук, передаю...

Під прицілом: Американський генерал пояснив, що стане першочерговими цілями для ATACMS

четвер, 2 травень 2024, 14:38

Надані союзниками ракети Atacms допоможуть ЗСУ завдавати точних ударів по російських штабах, логістиці та артилерії ворога на лінії фронту та в Криму. Український Генштаб також знайде найкращі цілі для літаків F-16. Про це розповів колишній командувач ...