Не "пудель" для ПОП: Як Гройсман переміг амбіції Порошенка, всі перипетії (відео)

Оглядачі та нардепи здивовані поведінкою спікера, який почав грати самостійну гру супроти бажань президента.

Володимир Гройсман. Фото:espreso.tv

Спікер Володимир Гройсман став прем'єр-міністром від нової коаліції. Також депутати узгодили кандидатури нового спікера, його першого заступника та майже усіх членів уряду. Про це йдеться в сюжеті ТСН, інформують Патріоти України.

Оформити усі рішення планують вже завтра на засіданні парламенту. Поіменний склад Кабміну після останнього раунду запеклих дискусій знову змінився. У таких деталях спідній бік політичних торгів Україна ще не бачила. Гройсман сперечається з президентом та вимагає міністерські портфелі для своїх земляків.

Порошенко погрожує розпустити парламент. Про все це Луценко сповіщає однопартійців у партійному чаті. Так звана "стратегічна сімка" засідає в Адміністрації президента весь день до пізньої ночі. Час від часу переговорники виходять перепочити на балкон.

Журналісти порівнюють зустріч з конклавом, де обирають Папу і жартують про білий дим. Розходяться після півночі. По нічній вулиці Липській повільно їде урядовий кортеж.

Арсеній Яценюк у супроводі глави Адміністрації президента Бориса Ложкіна, міністра внутрішніх справ Арсена Авакова та депутата Андрія Іванчука саме прогулювався нічним середмістям, коли їх заскочили журналісти. Гройсмана з ними не було.

Після всіх нічних чуток, що він тричі відмовлявся від прем'єрства, що президент уже був готовий замінити його на Луценка чи Турчинова, Гройсман записує відеозвернення, а потім повторює у Раді: згода є і він готовий очолити уряд.

"Я думаю, що ми вийшли на той формат, який може бути прийнятним, відповідальним і вивести країну з тої кризи, в якій ми знаходимося. Я думаю, що сьогодні це вже буде обговорення депутатів Верховної Ради. Я думаю, що в нас буде нагода сьогодні зустрітись, провести збори коаліції з тим, щоб на завтра вийти на голосування і творення нового уряду, затвердження плану дій уряду, зміни керівництва Верховної Ради України", - наголосив Гройсман.

Висловившись, спікер одразу ж зник із зали. Кулуарами тим часом ширяться чергові урядові списки. Кажуть, Гройсман здобув головну для себе перемогу – позбувся президентського ока в уряді, яким мав стати перший віце-прем'єр Віталій Ковальчук, з котрим у майбутнього прем'єра напружені стосунки.

Щоправда, тепер у нього напружені стосунки ще й з президентом. "Такий формат, що Гройсман начебто буде прем'єром, а першим віце-прем'єром буде Степан Кубів, представник президента у ВР. І таким чином він начебто позбувся такого наглядача у вигляді Ковальчука.

Це така домовленість на вчорашню ніч. Сюрпризом стало те, що Гройсман уже грає не як від БПП, а як самостійний гравець. Думаю, Порошенко не очікував такої поведінки від нього", - вважає нардеп від Блоку Порошенка Сергій Лещенко.

Загалом у майбутньому уряді має бути шість віце-прем'єрів – це повторення рекорду часів прем'єрства Азарова. Гройсману нібито вдалось відстояти свого вінницького соратника Володимира Кістіона на пост віце-прем'єра з питань АТО. Також мають з'явитися посади віце-прем'єрів з питань реформ, соцполітики, гуманітарних питань та євроінтеграції.

Тривають бої за ключові міністерства – фінансів, економіки, енергетики. "Консультації у нас безкінечні, вони у нас ніколи не закінчуються", - іронічно підтвердив представник БПП Олексій Гончаренко. "Затягування нашими колегами цього узгоджувального процесу породжує чимало чуток.

Тому ми звернулись, щоби ми мали офіційне подання від них як кандидатури прем'єр-міністра, так і складу Кабміну. Тоді ми будемо це обговорювати", - пояснив лідер парламентської фракції "Народного фронту" Максим Бурбак. Надвечір Гройсман представив новий склад уряду фракції БПП.

"Процес іде": Генерал-лейтенант розповів, як ATACMS вплинули на бойові дії

неділя, 5 травень 2024, 21:28

Генерал-лейтенант у відставці та ексзаступник начальника Генерального штабу ЗСУ Ігор Романенко пояснив, як ракети ATACMS вплинули на бойові дії на фронті. Про це він розповів в ефірі телемарафона, передають Патріоти України. Він зазначив, що росіяни ...

Відправився на горішній суд відповідати за свої злочини: У Бердянську знищили організатора окупаційних катівень - ГУР

неділя, 5 травень 2024, 21:15

Головне управління розвідки Міноборони України підтвердило ліквідацію колаборанта в окупованому Бердянську Запорізької області й повідомило деякі подробиці з цього приводу. . Повідомляється, що 5 травня 2024 року близько 9:40 у тимчасово окупованому ...